Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Σηκώνουν τα μανίκια McDonald’s και Goody’s εν μέσω κρίσης


ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ εικοσαετή παρουσία στην ελληνική αγορά η αμερικανική αλυσίδα εστίασης McDonald’s βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο δημοσιευμάτων που ήθελαν την αποχώρησή της από την Ελλάδα.
Εντούτοις τα στελέχη της δεν φαίνονται διατεθειμένα να ενδώσουν παρά την καθοδική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της, που δείχνουν τις ζημιές να φτάνουν τα 17 εκατ. ευρώ.
Κόντρα στις επιταγές των ημερών η διοίκηση της πολυεθνικής εταιρείας ξάφνιασε το κοινό με μια λιτή ανακοίνωση πως βρίσκεται «μια ανάσα πριν από την τελική συμφωνία» με ένα νέο επενδυτικό fund, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά της αγοράς εικάζουν πως ο νέος μέτοχος θα λειτουργήσει σαν masterfranchisee διαμορφώνοντας ένα επιχειρηματικό σχήμα ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στην αγορά του Λιβάνου.
Που σημαίνει πρακτικά πως η αναδιάρθρωση ακόμη και με κλείσιμο σημείων πώλησης θεωρείται αναπόφευκτη, δεδομένου ότι η πολυεθνική αλυσίδα έχει καταστήσει σαφές πως επιθυμεί την παραμονή της στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά του ανταγωνισμού ο βασικός αντίπαλος, η Goody’s, αντιμέτωπη με κάμψη πωλήσεων 10%, επιχειρεί σύμφωνα με τα στελέχη της να στραφεί σε προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές οικονομικές ανάγκες των πελατών, ενώ δεν αποκλείει στους προσεχείς μήνες αναδιάρθρωση των σημείων πώλησης, ακόμη και με κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές όπου τα οικονομικά αποτελέσματα δεν ευνοούν.
Σε μια πορεία 37 ετών στην ελληνική αγορά τούτο κρίνεται επιβεβλημένο -όπως δηλώνουν τα στελέχη της- καθώς έχουν δημιουργηθεί νέες αγορές, λόγω του μετρό, των μεγάλων εμπορικών κέντρων και της πληθυσμιακής ανακατάταξης. Με τη στήριξη του «delivery» και με «πακέτα δέλεαρ» η επιχείρηση θα επιδιώξει να διατηρήσει το κοινό της βασιζόμενη στο «valueformoney» καθώς, όπως σχολιάζουν τα στελέχη της, «την τελευταία διετία η εικόνα της αγοράς προβάλλει την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και εκ των έσω. Να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια».

πηγη  isotimia.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου