Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Σήκωσαν 1,5 δισ. ευρώ Πέμπτη και Παρασκευή από τις τράπεζες


Λίγα μόνον βήματα χωρίζουν τη χθεσινή Παρασκευή από τον μαζικό πανικό! Από νωρίς το πρωϊ στα γκισέ των τραπεζών παρατηρήθηκε σοβαρή πίεση για αναλήψεις καταθέσεων, ιδίως μικροποσών. Η πίεση στις τράπεζες ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα.
9F0D03E825865ABB19247BA1AE7C5140 Σήκωσαν 1,5 δισ. ευρώ Πέμπτη και Παρασκευή  από τις τράπεζες
Είναι χαρακτηριστικό ότι Πέμπτη και Παρασκευή τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι σηκώθηκαν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά! Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον μήνα Μάιο οι εκροές υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο…
Η πλειοψηφία των καταθετών που έσπευσαν για ανάληψη αφορά συνταξιούχους και μικροκαταθέτες και τα ποσά που σήκωναν κυμαίνονται από 2-3.000 μέχρι 10 -15.000 ευρώ. Κίνητρο στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο φόβος μήπως η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση, οι καταθέσεις δεσμευθούν έστω και προσωρινά και μείνουν χωρίς ρευστό ή ακόμα και να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.
Ετσι εξηγείται και το γεγονός της ζήτησης μεγάλων χαρτονομισμάτων 200άρικων κατά προτίμηση, με αποτέλεσμα πριν το μεσημέρι τα μεγάλα χαρτονομίσματα να εξαντληθούν. Ο λόγος προτίμησης των μεγάλων χαρτονομισμάτων είναι επειδή μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα λόγω του μικρού όγκου των δεσμίδων.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι των τραπεζών εφιστούσαν την προσοχή στους πελάτες τους, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι πολύ προσεκτικοί μετά την έξοδό τους από το κατάστημα για τον κίνδυνο ληστείας. Σϋμφωνα και με στοιχεία της αστυνομίας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών κυρίως ηλικιωμένων, από σπείρες που παρακολουθούν συστηματικά την κίνηση έξω από τα καταστήματα των τραπεζών και «χτυπούν» σε αυτοκίνητα ή μόλις οι ηλικιωμένοι μπαίνουν στα σπίτια τους.
Η έξαρση του φαινομένου απόσυρσης καταθέσεων την Παρασκευή, ανησυχεί ιδιαίτερα τα επιτελεία των τραπεζών, εν όψει της Δευτέρας. Η ανησυχία κορυφώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο –καθόλου απίθανο- να μην έχει ξεκαθαρισθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό εντός του Σαββατοκύριακου και η αβεβαιότητα να συνεχισθεί και τη Δευτέρα, γεγονός που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μη ελέγξιμες καταστάσεις.
Αν αληθεύει μάλιστα η πληροφορία ότι ίδρυμα συνδεδεμένο με πολιτικό κόμμα «σήκωσε» την Παρασκευή ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ από λογαριασμό του, δικαιολογεί απολύτως τις ανησυχίες των τραπεζιτών, οι οποίοι όμως έχουν ακόμη σοβαρό λόγο να ανησυχούν: το ότι οι πολιτικοί δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται απολύτως τον κίνδυνο που συνεπάγεται ένας γενικευμένος πανικός όχι μόνον για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά για την οικονομία και τη χώρα.


πηγη    http://thenetwar.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου