Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στις πλατείες γεννήθηκε η Δημοκρατία!!!!


Την ξεχασμένη γέννηση της Δημοκρατίας στις πλατείες των αρχαίων πόλεων, όπου οι πολίτες προσέρχονταν να συζητήσουν αυτό που ξεπερνούσε το ιδιωτικό και αφορούσε την κοινότητα, υπενθυμίζει σχόλιο στη γαλλική Liberation, με αφορμή τους Ισπανούς Indignados.


Στις πλατείες γεννήθηκε η Δημοκρατία
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ακόμα αποτυπωθεί ακόμα το μέγεθος της συμμετοχής των εγχώριων «αγανακτισμένων» στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και βέβαια στην Αθήνα και τις λοιπές Ελληνικές πόλεις που κινητοποιήθηκαν μέσω του facebook.     

Η Δημοκρατία γεννήθηκε σε δημόσιους χώρους. Δηλαδή σε χώρους όπου, σε αρχαίες πόλεις και κωμοπόλεις, οι πολίτες μπορούσαν να συγκεντρώνονται για να συζητούν ζητήματα που ξεπερνούσαν το άτομο και αφορούσαν την κοινότητα στο σύνολό της. Οι «αγανακτισμένοι» της Πουέρτα Δελ Σολ ξαναζωντανεύουν στη Μαδρίτη αυτή την ιδρυτική σκηνή της Δημοκρατίας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σύντομο σχόλιό του στη Liberation, ο Νικολά Ντεμοράν.

Μιλώντας από αφορμή το σύνθημα των Intignados, «Ναι στην πραγματική Δημοκρατία», ο Ντεμοράν, λέει, ότι η κίνηση των Ισπανών είναι μια κίνηση συμβολικής ισχύος και αυθεντικής πολιτικής. Διαδηλώνουν ειρηνικά, χαρούμενα, οργισμένα. Λένε στους ισπανούς ιθύνοντες ότι η Δημοκρατία, τέτοια που είναι σήμερα, δεν αρκεί πια. Ότι πρέπει να διευρυνθεί, να βαθύνει. Να ξανανοίξει. Και το βασικό τους σύνθημα, το οποίο ουρλιάζουν «στη μούρη της πολιτικής τάξης» - το σύνθημα δηλαδή «Δεν μας εκπροσωπείτε!» - δίνει μια ιδέα για το βάθος της κρίσης και για το μέγεθος της προσμονής στην οποία κάποιες εκλογές - όπως οι περιφερειακές που έγιναν την Κυριακή στην Ισπανία - δεν αποτελούν απάντηση.

Οι «αγανακτισμένοι» της Πουέρτα Δελ Σολ δεν τρέφουν καμιά αυταπάτη για την επερχόμενη απομάκρυνσή τους από την αστυνομία. Οι σκηνές των διαδηλωτών και οι υπαίθριες κουζίνες τους κινδυνεύουν πράγματι να εξαφανιστούν. Όμως, οι αιτίες που γέννησαν αυτό το ξαφνικό, αυθόρμητο κίνημα, θα παραμείνουν άθικτες.

Και μάλιστα, πολύ σύντομα, είναι πιθανό να μεταφραστούν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες εάν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, δεν έχουν να προσφέρουν στους πολίτες τους την προοπτική της οικονομικής ισχύος.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου