Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΠΤΕΛΕΟΥ:Για ήρεμους ταξιδευτές

Ομορφος παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από το μυχό του όρμου Πτελεού, σε περιοχή με θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο
Ειδυλλιακός όρμος στην είσοδο του Παγασητικού Κόλπου, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από το Βόλο. Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που πρωτοκατοικήθηκε το 1918.
To Αχίλλειο είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό με καθαρές ακρογιαλιές. Τους χειμερινούς μήνες δεν παρουσιάζει μεγάλη κίνηση. Όσοι μένουν εδώ ασχολούνται με τη συλλογή του ελαιοκάρπου. Τα καλοκαίρια ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται από αυτούς που έρχονται να χαρούν τη θάλασσα και να απολαύσουν τη δροσιά της νυχτερινής αύρας.
Ο προσανατολισμός του απέναντι στο βορρά τού δίνει το πλεονέκτημα να έχει πάντα βοριαδάκια που ανταμείβουν τον επισκέπτη που καταφεύγει εδώ για λίγες μέρες μακριά από τη λαύρα των μεγαλουπόλεων.
Στο Αχίλλειο υπάγεται και το νησάκι Αργυρόνησο, στην βόρεια είσοδο του Ευβοϊκού Κόλπου, γύρω από το οποίο μπορεί κανείς να δει να τριγυρίζει παιχνιδιάρικα η φώκια του είδους Μονάχους – Μονάχους και να απολαύσει υπέροχες ώρες, ψαρεύοντας στα κατακάθαρα νερά του.
Το Αχίλλειο διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την εξυπηρέτηση των τουριστών που το επισκέπτονται. Στον ορμίσκο Αχίλλειο δένουν βάρκες και μικρά καΐκια. Θα βρείτε εστιατόρια, ουζερί, παμπ και εξοχικό κέντρο.

Η ιστορία του Αχιλλείου 
Σύμφωνα με τη σημερινή θέση του χωριού φαίνεται ότι κατοικούνταν από τα παλαιοχριστιανικά ακόμη χρόνια. Ίσως γιατί είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το μοναστήρι. Αρχαιολογικά ευρήματα, δάπεδα μωσαϊκά χριστιανικών ναών, κιονόκρανα, κίονες κτλ. αλλά και σχετικές παραδόσεις βεβαιώνουν το γεγονός αυτό. Σύμφωνα με την παράδοση αλλά και τα ευρήματα εδώ χτίστηκε για πρώτη φορά το μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς και εδώ ξεβράστηκε από τη θάλασσα η θαυματουργή εικόνα  της Παναγίας Ξενιάς στα χρόνια της εικονομαχίας.
Υπολείμματα του μοναστηριού εκείνου σώζονται ακόμη και σήμερα. Ένα  όμορφο εκκλησάκι στο όνομα της Παναγίας της Θεοτόκου συγκεντρώνει τους κατοίκους του χωριού για να προσκυνήσουν και να καταθέσουν την ευλάβεια τους την ημέρα του πανηγυριού του, στις 23 Αυγούστου.
Ακόμη, άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως κιβωτιόσχημοι τάφοι που εντοπίστηκαν στη θέση Ξηρόραχη οδηγούν στην άποψη ότι η περιοχή κατοικούνταν και σε προχριστιανικές εποχές.

Στην περιοχή του Αχιλλείου συναντώνται σπουδαίες ιστορικές τοποθεσίες. Η περιοχή ανήκε κατά την ομηρική εποχή στο βασίλειο του Πρωτεσίλαου, αφού είναι βεβαιωμένο ότι τα γειτονικά χωριά Πτελεό, αριστερά του Αχιλλείου, και ο Αντρώνας, τον χώρο του οποίου οι αρχαιολόγοι μελετούν και πραγματοποιούν ανασκαφές, στα δεξιά του, ήταν πόλεις του ήρωα και πρώτου νεκρού του Τρωικού πολέμου, Πρωτεσίλαου. Ωστόσο η τοπική παράδοση, ενισχυμένη και από την τωρινή ονομασία του χωριού, παρά τα ιστορικά αυτά δεδομένα, το θέλει να ανήκει στο βασίλειο του άλλου μεγάλου και πρώτου στην ανδρεία ομηρικού ήρωα, του Αχιλλέα.

Δραστηριότητες
Στο Αχίλλειο μπορεί να περπατήσει κανείς μέχρι το λόφο «Τραχήλι» να προσκυνήσει την πρόσφατα ανακαινισμένη παλαιά εκκλησία της Αγίας Ειρήνης και να κολυμπήσει ακριβώς από κάτω στα δροσερά πρασινογάλαζα νερά. Η ποικιλία των ακτών επιτρέπει το ασφαλές κολύμπι στα παιδιά μίας οικογένειας, το υποβρύχιο ψάρεμα στο κεφάλι μιας ξέρας καταμεσής στον όρμο και τις αυτόνομες υποβρύχιες καταδύσεις προς εξερεύνηση του άγριου βραχώδους βυθού.

Αγιοι Θεόδωροι 
Για τους Αγίους Θεοδώρους υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία από τους παλαιότερους χρόνους. Ο οικισμός κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1821. Μετά την καταστροφή του οικισμού οι κάτοικοι μετακινούνταν από περιοχή σε περιοχή, θυμίζοντας νομαδική ζωή. Το 1845 αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη σημερινή θέση του χωριού λόγω του άριστου κλίματος και της όμορφης θέσης. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καθαρό αέρα, την όμορφη θέα και να γευτούν πεντανόστιμα ντόπια παϊδάκια και κρέατα. Στο χωριό που είναι χτισμένο σε ύψωμα έχει εντοπιστεί θολωτός μυκηναϊκός τάφος.

Τα αξιοθέατα 
Η Εκκλησία της Παναγίας (Γενέθλιο της Θεοτόκου) – Αγίας Ειρήνης, δισυπόστατη
Οι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι στη διαδρομή Αχίλλειο-Πτελεός
Η Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, χτισμένη στις αρχές του 19ου αι. Έχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, εικόνες και αγιογραφίες. Σε απέναντι λόφο σώζονται ερείπια σπιτιών του παλαιού χωριού Χαμάκω (Χαμάκ) - η Χάμκω ήταν η μητέρα του Αλή πασά
Το ξωκλήσι της Παναγίας Ξενιάς. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας -λέγεται πως είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά- που φυλάσσεται στη Νέα Μονή της Παναγίας Ξενιάς
Η Διαδρομή Αχίλλειο-Άγιος Δημήτριος, με θέα στις μαγευτικές δαντελωτές ακρογιαλιές της περιοχής
Ο οικισμός Άγιος Δημήτριος σε περιοχή κατάφυτη από ελιές. Παραλιακός δρόμος μετά τον οικισμό οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου μέσα από εκτεταμένους ελαιώνες, που φτάνουν ως τη θάλασσα. Οι μικρές γραφικές παραλίες της περιοχής αποτελούν ιδανικό τόπο για ερασιτέχνες ψαράδες και λάτρεις της φύσης
Η Αργυρόνησος, νησάκι απέναντι από τις ακτές του Αγίου Δημητρίου.
Στο Αχίλλειο τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται και εκδήλωση λαδιού και ελιάς.

Μουσείο Θαλάσσης 
Το Μουσείο Θαλάσσης Αχιλλείου ιδρύθηκε από τον Δήμο Πτελεού το 2003 με σκοπό να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Περιλαμβάνει συλλογή κοχυλιών, που προέρχονται από την περιοχή του όρμου Πτελεού, τις ελληνικές θάλασσες και τις θάλασσες όλου του κόσμου. Επίσης απολιθώματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, φωτογραφίες, χάρτες και κείμενα, που παρέχουν πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας στη θάλασσα. Ώρες επισκέψεων μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλ.2422041227 και 2422041910.





πηγη  taxydromos.gr

 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου