Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Εκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου ΓΚΡΙΜΣΒΕΤΝ

Πήρε νότια κατεύθυνση το νέφος της τέφρας
Μετά τη Σκωτία και την Ιρλανδία το νέφος της τέφρας κινείται προς το νότιο τμήμα της Σκανδιναβίας, τη Δανία και ορισμένα τμήματα της βόρειας Γερμανίας, όπου αναμένεται να φτάσει στο τέλος της μέρας.

Διακόσιες πενήντα δύο πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, που προκαλεί η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Γκρίμσβετν, και το οποίο έχει επεκταθεί προς τον εναέριο χώρο της Σκωτίας και της βόρειας Ιρλανδίας, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol.

«Το νέφος έφθασε στη Σκωτία και στη βόρεια Ιρλανδία και οι αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να μην πετούν στις κόκκινες ζώνες, όπου υπάρχει μεγάλη πυκνότητα τέφρας», εξήγησε ο Μπράιαν Φλιν, επικεφαλής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Eurocontrol.

Χιλιάδες επιβάτες παραμένουν στα αεροδρόμια της Σκωτίας εξαιτίας της ματαίωσης των πτήσεών τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, KLM, Aer Lingus και Easyjet διέκοψαν τις πτήσεις τους από και προς την Σκωτία μέχρι το απόγευμα.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ματαίωσε επίσης τις πτήσεις της προς και από τη περιοχή έπειτα από αίτημα των ιρλανδικών αρχών, αλλά ζήτησε συνάντηση το απόγευμα με την ιρλανδική υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας για να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις.

Τρεις ζώνες -μπλε, γκρι και κόκκινη- έχουν θεσπισθεί για την αποφυγή παράλυσης των ευρωπαϊκών αεροπορικών συγκοινωνιών μετά την έκρηξη πριν από ένα χρόνο του ηφαιστείου του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στη νότια Ισλανδία. Προηγουμένως, τα μέτρα ασφαλείας υποχρέωναν σε κλείσιμο του εναερίου χώρου κάθε ευρωπαϊκής χώρας όταν έφθανε εκεί το ηφαιστειακό νέφος. Σήμερα η Σκωτία έχει τοποθετηθεί στην κόκκινη και η Ιρλανδία στην μπλε ζώνη.

Εκτός της Σκωτίας, τα βρετανικά αεροδρόμια λειτουργούν κανονικά, ανακοίνωσε το πρωί η βρετανική αρχή εναερίου κυκλοφορίας NATS, ενώ η αντίστοιχη ιρλανδική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος παραμένει ανοικτός.





πηγη   newsbeast.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου