Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μην γίνεις Ασάνοβιτς! ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΥ.


Μην γίνεις Ασάνοβιτς!
Χαίρετε κύριοι... Στην νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ τα φώτα έκλεψε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.
Πέρα από το τελευταίο χειροκρότημα στον Ζιλμπέρτο έντονες ήταν οι μουρμούρες στις λάθος πάσες του Σωτήρη Νίνη.
Ο νεαρός χαφ του Παναθηναϊκού διαθέτει αξιοζήλευτη τεχνική κατάρτιση και έχει την τύχη να αγωνίζεται σε μια χώρα που δεν βγαίνουν συχνά ποδοσφαιριστές με ποιοτικά χτυπήματα. Είναι, όμως, φανερό πως όσο περνάει ο καιρός χάνει την έκρηξή του, την σπιρτάδα του και αγωνίζεται αποκλειστικά με τα ποιοτικά του χτυπήματα. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είχε πολύ πιο μικρή συμμετοχή από ό,τι άρμοζε στον ρόλο του και στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί. Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός τις τρεις φάσεις που έκανε στο πρώτο ημίχρονο τις πήρε από τα πόδια του μικρού.
Το τακουνάκι στον Βύντρα η τριαντάρα διαγώνια σέντρα προς τον Σισέ και το σουτ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου ήταν οι μοναδικές καλές στιγμές του Παναθηναϊκού σε εκείνο το διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η ποιότητα του Νίνη είναι τέτοια που ακόμη και περπατώντας μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της ομάδας του. Είναι, λοιπόν, δεδομένο πως λόγω της τεχνικής του έχει εξασφαλίσει οικονομικά το μέλλον του. Το ζητούμενο, όμως, είναι πού έχει βάλει ο ίδιος τον πήχη. Αν δηλαδή αρκείται στον ρόλο που έχει ο ίδιος μέχρι σήμερα ή αν θέλει να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν για τον ίδιο όταν πρωτοεμφανίστηκε. Δεν λέω φυσικά να γίνει ο νέος Μέσι, αλλά τουλάχιστον να φτάσει στο σημείο να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να δουλέψει πολύ με τον εαυτό του, ώστε να ξαναβρεί την χαμένη του έκρηξη. Πιθανότατα να φταίει η δουλειά του Πεσέιρο ή ακόμα η συνολική κακή διαχείριση που τού έχει γίνει στην Παιανία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Νίνης είναι αυτός που λούζεται τις συνέπειες. Αυτή την στιγμή δεν θυμίζει με τίποτα τον ποδοσφαιριστή που πρωτοείδαμε και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που φανταστήκαμε. Ο ίδιος πήρε το νούμερο 7, πιθανότατα γιατί φαντάστηκε τον εαυτό του ως ένα νέο σύγχρονο Σαραβάκο. Αντί για νέος Σαραβάκος αγωνίζεται σαν να έχει τα προσόντα του Ασάνοβιτς.
Χωρίς κανένα πέταγμα, καμία φρεσκάδα, νωχελικά, αποκλειστικά με τα ποιοτικά του χτυπήματα. Ο ίδιος θα πρέπει να γνωρίζει πως ο Κυράστας για να έχει ανταγωνιστική ομάδα που θα παίζει με ταχύτητα, τον Αλιόσα αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιεί ως αλλαγή. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Τσάρτα, όπου ο Ρεχάγκελ κατάφερε να πάρει μόνο τα θετικά του χωρίς να ζημιωθεί η ομάδα από τις αδυναμίες του επειδή τον χρησιμοποιούσε μόνο όταν χρειαζόταν τις σωστές μεταβιβάσεις του. Και μιλάμε για περασμένα χρόνια  που το ποδόσφαιρο ήταν πιο εύκολο και για ποδοσφαιριστές  πιο ψηλούς από τον Νίνη, γεγονός που τους έδινε την δυνατότητα να βλέπουν όλο το γήπεδο. Ο μικρός του Παναθηναϊκού πρέπει να προβληματιστεί από την εικόνα του και να δουλέψει, ώστε την νέα χρονιά να είναι πιο εκρηκτικός . Δεν επιτρέπεται να βγαίνει από το γήπεδο να παίρνει την θέση του ο Καραγκούνης που πλέον είναι  κοντά στην δύση της καριέρας του και η ομάδα να αποκτά φρεσκάδα και ενέργεια. Ούτε φυσικά μπορεί να κάνει αξιόλογη καριέρα μ' αυτό το κορμί, χωρίς να έχει έστω το πρώτο πέταγμα.
Φέτος, πήρε περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλη χρονιά. Αγωνίστηκε στα περισσότερα ντέρμπι, ανταπεξήλθε αν και από τον Φερέιρα αγωνίστηκε χαμηλά σαν εσωτερικός μέσος, σε θέση δηλαδή που έχει μεγάλες απαιτήσεις και δεν τον βοηθάει να πατάει πολλές φορές στην αντίπαλη περιοχή. Πέρα, όμως, από οποιοδήποτε δικαιολογία μπορεί να βρει, η εικόνα του φωνάζει. Χρήσιμος, πλέον, μπορεί να γίνει μόνο σηκώνοντας το κεφάλι ψηλά και ακόμα και βαριά κορμιά να βρει μπροστά του δεν μπορεί να τα ντριπλάρει.
Επειδή οι καιροί στον Παναθηναϊκό είναι περίεργοι, ξεκαθαρίζω πως το μόνο που δεν θέλω να κάνω είναι πόλεμο στον Νίνη. Ίσα - ίσα που γράφω ό,τι γράφω γιατί είμαι σίγουρος πως έχει όλα τα προσόντα να κάνει τεράστια καριέρα τουλάχιστον στο δικό μας πρωτάθλημα και στην Εθνική. Είναι δεδομένο πως πρόκειται για τον μακράν πιο ποιοτικό επιθετικογενή ποδοσφαιριστή που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρό μας. Οφείλει, λοιπόν, να υπερασπιστεί το ταλέντο που του πρόσφερε η φύση και να γίνει αυτός που πραγματικά μπορεί.
Πρέπει να καταλάβει πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν ευδοκιμούν οι στατικοί ποδοσφαιριστές και πως κανένας ποδοσφαιριστής στον κόσμο με τον δικό του σωματότυπο δεν έκανε καριέρα παίζοντας στατικά. Αν δεν αποκτήσει έκρηξη δεν θα γίνει ποτέ μεγάλος, γιατί δεν θα πατάει στην αντίπαλη περιοχή δεν θα μπορεί να ντριπλάρει να μπουκάρει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, με συνέπεια να τελειώνει την σεζόν με λίγα γκολ και ασίστ αποκλειστικά με μακρινές μεταβιβάσεις. Τα γράφω όλ' αυτά τώρα που η σεζόν φτάνει στο τέλος της και ο Νίνης έχει τον χρόνο να αποφορτιστεί, να ηρεμήσει, να καθαρίσει το μυαλό του και να γεμίσει τις μπαταρίες του, ώστε να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του και να παρουσιαστεί βελτιωμένος την νέα σεζόν.
πηγη   onsports.gr


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου