Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η Τούγια: Κωνοφόρο ευρείας χρήσης.


Η Τούγια: Κωνοφόρο ευρείας χρήσης, με πολύ καλή συμπεριφορά στα περισσότερα εδάφη και στους περισσότερους προσανατολισμούς είναι οι τούγιες. Υπάρχουν σε αρκετές ποικιλίες και σχήματα, αλλά οι πιο δημοφιλείς έχουν σχήμα πυραμίδας (Thuja orientalis «Pyramidalis Aurea» και Thuja occidentalis «Emeraud») και σφαίρας (Thuja orientalis «Aurea Nana»). Το χρώμα τους είναι συνήθως ανοιχτό πράσινο και έχουν μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Το χειμώνα, με το κρύο, αποκτούν μια κοκκινο-πορτοκαλί απόχρωση και το πράσινο επανέρχεται με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε φυτοδοχείο και μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε οποιαδήποτε θέση προτιμάτε, εκτός από τις πολύ σκιερές. Στην αγορά είναι από τα πιο οικονομικά κωνοφόρα (Της γεωπόνου-αρχιτέκτονα τοπίου Εύας Παπαδημήτριου).

Επιστ. Όνομα :  Thuya occidentetalis (Thuya pyramidalis)
Οικογένεια     :  Pinaceae
Καταγωγή      :  Βόρεια Αμερική , Κορέα , Κίνα , Ιαπωνία


Περιγραφή  :
 Θάμνος αειθαλής έως μικρό δέντρο , ύψους 2-4 m , μορφής πυραμίδας , μέτριας ανάπτυξης . Φύλλα αντίθετα , λεπιδόμορφα , αναπτυσσόμενα επί ενός επιπέδου στον γενικότερο όγκο του φυτού . Το σύνολο του φυλλώματος  , καλύπτοντας το ένα το άλλο , παρουσιάζει συμπαγή εμφάνιση , και ο χρωματισμός του ποικίλει αναλόγως της ποικιλίας από σκούρο πράσινο μέχρι χρυσοκίτρινο . Ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο.

Ανθοφορία : Άνθη χωρίς σημασία που καταλήγουν σε μικρούς καρπούς 1,5-2,5 cm , που ωριμάζουν και παραμένουν επάνω στο φυτό καθ’ όλη την διάρκεια του Χειμώνα .

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με κορυφαία μοσχεύματα που λαμβάνονται από Νοέμβριο έως Ιανουάριο  Σπανιότερα με σπόρο με στρωμάτωσή του σε ποταμίσια άμμο .

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , προτιμά όμως βαθειά γόνιμα και με καλή στράγγιση . Είναι ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες, στους ανέμους και στο κρύο .

Διακοσμητική αξία :
 Οφείλεται στην πλούσια και συμπαγή κόμη του , στο κανονικό του σχήμα (κωνικό η σφαιρικό ανάλογα την ποικιλία ) , την μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων του φυλλώματος και την δυνατότητα να επιδέχεται συχνά κλαδέματα .

Χρησιμότητα : 
Οι περιπτώσεις χρήσης του φυτού στην κηποτεχνία είναι πολλές . Σε γραμμική φύτευση δημιουργεί όμορφους , μετρίου ύψους και αδιαπέραστους φράχτες . Σε φύτευση κατά συστάδες και με εναλλαγή των ποικιλιών δημιουργεί πολύ εντυπωσιακά σύνολα . Μεμονωμένα στο κέντρο χλοοτάπητα , σε βραχόκηπους οι νάνες ποικιλίες , σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια και σε μακρόστενα παρτέρια. Επίσης σε δεντροστοιχίες και πάρκα.

Η Thuja koraiensis (Κορεατική τούγια) είναι ένα είδος Τούγια (Thuja), ιθαγενές στην Κορέα και τα άκρα βορειοανατολικά της Κίνας Όρη Σάνγκμπαϊ (Changbaishan). Η τωρινή του κατάσταση είναι ελάχιστα γνωστή• ο μικρός πληθυσμός στην Κίνα προστατεύεται από την Προστατευόμενη Φύση του Σάνγκμπαϊ, όπως ο μικρός πληθυσμός στην Προστατευόμενη Φύση του Σορακσάν στην βόρεια Νότια Κορέα, αλλά η μεγαλύτερη εξάπλωση του είδους στην Βόρεια Κορέα είναι απροστάτευτη και απειλούμενη από την απώλεια φυσικού περιβάλλοντος.
Είναι ένας αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο που υψώνεται 3-10 m. Το φύλλωμα δημιουργεί επίπεδα κλαδιά με λεπιοειδή φύλλα 2-4 mm μακριά (έως 15 mm σε ισχυρά αναπτυσσόμενα βλαστάρια), ματ σκούρα πράσινα επάνω, και με ευρεία, ζωηρά λευκάστοματικές λωρίδες κεριού κάτω. Οι κώνοι είναι οβάλ, κιτρινοπράσινοι και ωριμάζοντας καστανοκόκκινοι, 7-11 mm μακριοί και 4-5 mm πλατιοί (ανοίγοντας έως 6-9 mm σε πλάτος), με 8-12 σκεπαστά φύλλα.[2]
Καλλιεργείται περιστασιακά ως καλλωπιστικό φυτό λόγω της αντίθεσης μεταξύ των πράσινων άνω και λαμπρών λευκών χαμηλότερα πλευρών του φυλλώματος, αν και η φύτευση του περιορίζεται από την χαμηλή διαθεσιμότητα σπόρων.

Ποικιλίες : T. occidentalis (American ) & var. w/ golden leaves - aurea, Douglasii aurea, lutea, lutescens, semperaurea, Vervaeneana, Buchananii, compacta, conica, fastigata, filicoides, Riversii, robusta, Rosenthalii & viridis. Dwarf var. - Boothii, dumosa, globosa, Hoveyi, nana, pumila, pygmaea, recurva nana, umbraculifera, filiformis, Ohlendorfii, pendula, Ellwangeriana, ericoides.
T. orientalis (Oriental ) & var. aurea, semperaurescens, bonita, elegantissima, Hillieri, minima glauca, Rosedalis, flagelliformis, meldensis & stricta.
T. plicata (Giant ) & var. atrovirens, aurea or zebrina, fastigiata, Hillieri, pendula.
T. Standishii (Japanese ).
T. koraiensis.

Πηγές: http://www.myworld.grel.wikipedia.org/wiki/Κορεατική_τούγια, http://www.e-flowershop.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου