Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ - ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Προβλήματα έχουν ανακύψει και με πολλά δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν ταυτόχρονα με τη δήλωση, ενώ κάποιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και υπηρεσίες του Δημοσίου δηλώνουν πως αναμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκδώσουν και να ταχυδρομήσουν τις βεβαιώσεις μισθοδοσίας και συντάξεων. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις εφοριακών, λογιστών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη Αυγούστου. Αυτό διότι εκτιμάται ότι οι περισσότερες δηλώσεις θα συσσωρευθούν στο τέλος της προθεσμίας (30 Ιουνίου) κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε παράταση των προθεσμιών λόγω αντοχών του συστήματος στη υποδοχή των δηλώσεων. Ειδικότερα:
Οι βεβαιώσεις συντάξεων. Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των συνταξιούχων αλλά και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, αναφορικά με τον τρόπο που θα λάβουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους, τις οποίες θα συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τα εκκαθαριστικά των αποδοχών τους στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ μπορούν ήδη να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους από την ιστοσελίδα του Ταμείου (www. ika.gr) με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ τους, ενώ και οι αγρότες μπορούν να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις τους στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www. oga.gr). Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να απευθύνονται στα δύο Ταμεία για να ενημερωθούν.
Πρέπει επίσης να διευκρινισθεί τι θα γίνει με τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν τις βεβαιώσεις τους ταχυδρομικά, ενώ το ΝΑΤ θα αποφασίσει σήμερα για το εάν θα ταχυδρομήσει τις βεβαιώσεις ή θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική υποδομή.
Οι 17.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα έχουν πρόβλημα σχετικά με τη βεβαίωση των αποδοχών καθώς αφενός θα δουν το ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης με προσυμπληρωμένα από την Εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012 (με τα ποσά του παρακρατούμενου και του αναλογούντος φόρου), αφετέρου μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν τις βεβαιώσεις και ταχυδρομικά, καθώς βρέθηκε μελάνι στη ΓΓΠΣ για να εκτυπωθούν! Την ίδια ώρα πάντως, πλήθος λογιστηρίων υπηρεσιών του Δημοσίου που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής εμφανίζονται να αναμένουν ειδική εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών για τον τύπο που θα έχει η βεβαίωση που θα χορηγήσουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους και ειδικά για τη διαχείριση των παρακρατούμενων φόρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης.
Η συμπλήρωση του εντύπου. Ο οδηγός συμπλήρωσης του νέου εντύπου Ε1 θα αναρτηθεί ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων μάλλον από την προσεχή Δευτέρα, διότι ακόμη βρίσκεται υπό κατάρτιση.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ   http://www.tanea.gr/news/economy/article/5019349/premiera-met-empodiwn-gia-tis-dhlwseis/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου