Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Θεραπευτικές ιδιότητες: Μπρόκολο, μύρτιλο, ντομάτα, ξερό δαμάσκηνο, ξηροι καρποι.

Μπρόκολο: Ένας εντυπωσιακός συνδυασμός ουσιών με πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει σε αφθονία αντιοξειδωτικές ουσίες όπως κερκετίνη, γλουταθειόνη, β-καροτένιο, ινδόλες, βιταμίνη C, ωχρίνη (λουτείνη), glucarate και σουλφοραφάνη. Διαθέτει εξαιρετικά ισχυρή αντικαρκινική δράση, ιδίως κατά του καρκίνου του πνεύμονα του εντέρου και του μαστού. 'Όπως και άλλα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την  αποβολή των οιστρογόνων από τον οργανισμό, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Πλούσιο σε φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Εμφανίζει επίσης δράση κατά των ιών και του έλκους. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σημείωση: το μαγείρεμα καθώς και η κατεργασία που υφίσταται κατά την τυποποίηση καταστρέφουν μέρος της ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών και των αντιοιστρογονικών παραγόντων που περιέχει, όπως οι ινδόλες και η γλουταθειόνη. Η προστατευτική του  δράση είναι πιο ισχυρή όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς βρασμένο, όπως μαγειρεμένο στον ατμό ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Μύρτιλο (αμερικανικό βατόμουρο): Εμφανίζει μια ασυνήθιστη αντιβιοτική δράση εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχει χημικές ουσίες που καταστέλλουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Δρα επίσης κατά των ιών και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ακετυλοσαλικυλικό οξύ (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης).

Ντομάτα:Εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, θαυματουργής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής ουσίας που εξουδετερώνει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις του οξυγόνου. Στις ντομάτες αποδίδονται ιδίως χαμηλά ποσοστά καρκίνου στο πάγκρεας και του τραχήλου της μήτρας.

Ξερό δαμάσκηνο: Γνωστό για τις υπακτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, σορβιτόλη και σε σαλικυλικά (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης).

Ξηροί καρποί: Προφυλάσσουν την καρδιά και καταπολεμούν τον καρκίνο. Οι χιλιαστές, γνωστοί για τα χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών που εμφανίζουν, καταναλώνουν άφθονους ξηρούς καρπούς. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα συντελούν στη μείωση της χοληστερόλης, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικό ολεϊκό οξύ και μονοακόρεστο λίπος, όμοιο με εκείνο που περιέχεται στο ελαιόλαδο το οποίο, ως γνωστόν, προφυλάσσει τις αρτηρίες. Οι ξηροί καρποί γενικότερα περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε που διαθέτει αντιοξειδωτική δράση κι έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την στηθάγχη και τη φθορά των αρτηριών. Τα βραζιλιάνικα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή σεληνίου, αντιοξειδοτικής ουσίας που συνδέεται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και καρδιοπαθειών. Τα καρύδια περιέχουν ελλαγικό οξύ, μια ακόμη αντιοξειδωτική ουσία που καταπολεμά τον καρκίνο, καθώς και άφθονα λιπαρά οξέα Ω-3. Οι ξηροί καρποί, μεταξύ τωv οποίων και το αράπικο φιστίκι, είναι καλοί ρυθμιστές της ινσουλίνης και του σακχάρου του αίματος, αποτρέποντας την απότομη αύξηση των τιμών του, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλη τροφή για όσους εμφανίζουν δυσανεξία στη γλυκόζη και σακχαρώδη διαβήτη. Τα φιστίκια ρυθμίζουν τη δράση των οιστρογόνων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί απουσίαζαν από το διαιτολόγιο ατόμων που ανέπτυξαν αργότερα τη νόσο του Πάρκινσον. Τα φιστίκια είναι από τις πιο συνήθεις τροφές που προκαλούν οξείες αλλεργικές αντιδράσεις (αλλεργικό σοκ) σε ευπαθή άτομα.



πηγη    http://www.mwrakia.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου