Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ουζερί: Μεζέδες με άρωμα καλοκαιριού.

Η Λέσβος (Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ: 210 3814525)  Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διάσημους καλλιτέχνες μέχρι τις πιο χαλαρές εξαρχειώτικες παρέες, όλοι οι θαμώνες τιμούν την «Λέσβο» της Μπενάκη γιατί και εκείνη τους τιμά με όσα γευστικά σερβίρει στα τραπεζάκια της. Τα καραφάκια διαδέχονται το ένα το άλλο, όχι μόνο επειδή οι ποικιλίες ούζου από το νησί είναι διαλεχτές, αλλά και για τα φρέσκα ψάρια κατευθείαν από την Μυτιλήνη που θα διαλέξετε από την «βιτρίνα», για την ονομαστή χωριάτικη με λάδι Μυτιλήνης και για τους σπιτικούς μεζέδες. Το περιβάλλον είναι αυτό που επιβάλλεται για ένα καλό ουζερί: λιτό, με μερικές παραδοσιακές διακοσμητικές νότες και με το ρετρό μωσαϊκό, τις καρέκλες καφενείου και την φιλική διάθεση στο πεζοδρόμιο. 
Ενδεικτική τιμή: 12-15 ευρώ κατ’ άτομο. 


Στροφή (Λ. Ειρήνης 33 και Βάρναλη, Πέραμα, τηλ: 210 4416456)  
Σε μια περιοχή που δύσκολα επισκέπτεσαι χωρίς προφανή αιτία, η Στροφή γίνεται η αφορμή που… βγάζει μάτι –αλλά και ουρανίσκους- και γίνεται από μόνη της λόγος για να κατηφορίσεις στην «θαλασσινή» αγκαλιά της. 
Το μενού της ειδικεύεται στα ψαρικά και τους μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα. Η αχινοσαλάτα της είναι ονομαστή, ενώ το ψητό χταποδάκι και το καβούρι δεν θα διαψεύσουν την φήμη της. Οι γνωρίζοντες θα εκτιμήσουν πολύ και τους σωλήνες, τα νόστιμα οστρακοειδή που δεν συναντάς συχνά στα αθηναϊκά μενού. Το περιβάλλον είναι απλό αλλά ελκυστικό και η παρεϊστικη ατμόσφαιρα ενδείκνυται για ούζο και πολλά πιατάκια για τσιμπολόγημα, παρ’ ότι η Στροφή διαθέτει εξίσου καλά μαγειρευτά και κυρίως πιάτα. 
Ενδεικτική τιμή: 25 ευρώ κατ’ άτομο. 


Τσέλιγκας (Ζ. Πηγής 50 και Αραχώβης, Εξάρχεια) 
Σε άλλη μία εξαρχειώτικη γωνιά, ο «Τσέλιγκας» ξεγελάει με την ονομασία του και παρά τις βουνίσιες συνεκδοχές, σερβίρει εξαιρετικά θαλασσινά με συνοδεία τσίπουρου. Το σκηνικό διαθέτει τις απαραίτητες ρετρό πινελιές που παραπέμπουν σε παλιό καφενείο χωριού, κάτι που ίσως να ξενίσει τους νεότερους. Παρ΄όλα αυτά, δεν θα σας ξενίσουν όσα ετοιμάζονται στην κουζίνα του Τσέλιγκα εδώ και δεκαετίες, όπως ο πεντανόστιμος τηγανιτός γαύρος, η ολόφρεσκη κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος και οι σπιτικοί μεζέδες που θα σας θυμίσουν αυτόματα… μαμά. 
Ενδεικτική τιμή: 12-13 ευρώ κατ’ άτομο. 


Ο Καφενές (Θεμιστοκλέους 11, εντός στοάς, τηλ: 210 3825961) 
Από τα παλιότερα ουζερί της πόλης, ο «Καφενές» βρίσκεται σε μια μικρή στοά της Θεμιστοκλέους και προσφέρει μαζί με το ούζο υπέροχο ψητό χταπόδι, παραδοσιακό μπακαλιάρο, ταραμά αλλά και μεζέδες κρεατικών, όπως το περίφημο παστό χοιρινό του. Ο χώρος είναι απλός κι απέριττος, ενώ τα τραπεζάκια του απλώνονται στον διάδρομο μπροστά από την είσοδο μιας μεγάλης πολυκατοικίας, κρύβοντας τους θαμώνες από την φασαρία της Ακαδημίας και της Ομόνοιας. 
Ενδεικτική τιμή: 12-15 ευρώ κατ’ άτομο.
 





πηγη   in2life.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου