Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Έλιωσαν οι πάγοι στις αρκτικές διόδους !!!!

Arctic-Severnaya_Zemlya_Archipelago

Δύο σημαντικές για τη ναυσιπλοΐα δίοδοι στην Αρκτική έχουν ανοίξει καθώς οι καλοκαιρινοί πάγοι λιώνουν, όπως κατέγραψαν οι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Τα δεδομένα που κατέγραψαν οι δορυφόροι του συστήματοςEnvisat δείχνουν ότι και το καναδικό Βορειοδυτικό Πέρασμακαι η ρωσική Δίοδος της Βόρειας Θάλασσας είναι πια ταυτόχρονα ανοικτά.
Η φετινή τήξη των πάγων δεν αποκλείεται να καταρρίψει το ρεκόρ του 2007, οπότε η κάλυψη της θάλασσας από πάγους ήταν η ελάχιστη που έχει ποτέ καταγραφεί, από τότε που ξεκίνησε η εποχή των δορυφόρων και των δι’ αυτών μετρήσεων, το 1979.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες ήδη βλέπουν θετικά τα ευεργετήματα που θα φέρουν τα περάσματα, εφόσον μένουν τακτικά ανοικτά, στην παγκόσμια εμπορευματική ναυσιπλοΐα.
JunAug_ArcticIceCoverAnimΠεριβαλλοντικές ομάδες όμως, επιστήμονες και οικολόγοι, ανησυχούν, όχι μόνο για καθεαυτή την τήξη των πάγων, αλλά και για την πιθανότητα αυξημένης εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ίσως φέρει η απώλεια αυτή των πάγων.
Και τούτο, όπως επισημαίνουν, προκαλεί σοβαρότατους κινδύνους ασφαλείας στη συχνά ανηλεή, ούτως ή άλλως, Αρκτική, αλλά, επίσης, διογκώνει την εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα, αυξάνοντας την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και παγκόσμια θέρμανση και καθιστώντας βέβαιη, έτσι, την ακόμη χειρότερη τήξη των πάγων στην Αρκτική.
Κλείνει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα φαύλος κύκλος τήξης – εκμετάλλευσης – κλιματικής αλλαγής – αυξημένης τήξης, που, αν δε διαρραγεί συνειδητά απ’ τη μεριά του πολιτισμού μας, θα οδηγήσει, νομοτελειακά, σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, που, τότε, ίσως δε θα είναι πια και αναστρέψιμα.
Πηγή: ESA, BBC
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου