Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Φωτοβολταϊκά: η Μονή Πεντέλης επενδύει 1 δις ευρώ !!!!


Η Μονή Πεντέλης δρομολογεί το τελευταίο χρονικό διάστημα,  με την ενεργό αρωγή και της Εκκλησίας της Ελλάδος, επένδυση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, που αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»,  οι δύο φορείς απηύθυναν  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες επενδυτές για την αξιοποίηση έκτασης, που προσεγγίζει τα 30.000στρέμματα.
Η εν λόγω έκταση βρίσκεται στην Πεντέλη και ανήκει στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Από την πλευρά της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών)  επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στη Μονή Πεντέλης.
Κατά τη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις, από τις οποίες προέκυψε ένα επενδυτικό σχήμα, με τη συμμετοχή των τριών κατασκευαστικών ομίλων και ενός ακόμα από συναφή κλάδο.
Οι όμιλοι διαπραγματεύονται την αξιοποίηση της έκτασης, με στόχο την αξιοποίηση ενός μικρού ποσοστού αυτής, της τάξεως του 10-15%, που ενδείκνυται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς πρόκειται για σημεία που έχουν αποχαρακτηριστεί και δεν είναι σε καμία περίπτωση δασικά.
Συνολικά αναμένεται ετήσια παραγωγή έως και 300 MW, ενώ δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης, αναμένεται να αξιοποιηθεί και η διαδικασία του fast track.
Στόχος των εκκλησιαστικών αρχών είναι η αποκόμιση σημαντικών εσόδων από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης, τα οποία θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπίες.
Αντίστοιχα, ένα μέρος των εσόδων θα διατίθεται από τους ομίλους για τις ενέργειες αναδασώσεων.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου