Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΔΟΜΟΚΟΣ


Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, τη Λαμία και σε απόσταση 36 χμ, φτάνουμε στο Δομοκό.
Ο Δομοκός είναι χτισμένος σε πανοραμική θέση απ΄ όπου φαίνεται όλη η πεδιάδα της Αρχαίας Εστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας ως τα Αγραφα και τον Κόζακα, την αρχαία πατρίδα του Ασκληπιού. Στην κορυφή (600 μ.) υπάρχει το αρχαίο φράγκικο κάστρο. Στη δυτική πλευρά σώζονται ακόμη τα κυκλώπεια τείχη.
Δήμος Δομοκού
Η πόλη είναι αμφιθεατρικά κτισμένη. Η περιοχή είχε σημαντική ιστορική και στρατηγική παρουσία στους ελληνιστικούς χρόνους. Κοντά στο Δομοκό βρίσκεται η αποξηραμένη λίμνη της Ξυνιάδας και προς τη Λαμία βρίσκεται η Πηγή του Αχιλλέα όπου το 1897 σταμάτησαν οι Τούρκοι και δεν εισήλθαν στη Λαμία.
Η επαρχία του Δομοκού αποτελείται από 36 χωριά και όλα αυτά τα μέρη είναι γεμάτα από αρχαία ερείπια, ιστορικές μνήμες και εκκλησίες. Η ευρύτερη περιοχή μνημονεύεται από το Στράβωνα, τον Ξενοφώντα κ.ά. Σήμερα ο Δομοκός δεσπόζει στην πολιτιστική, την οικονομική, διοικητική και συγκοινωνιακή ανάπτυξη της ομώνυμης επαρχίας, ως αυτοδύναμο αστικό κέντρο με τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής.
Δήμος Δομοκού
Ιστορία - Μνημεία - Αξιοθέατα
  • Θέα που κόβει την ανάσα προσφέρεται από τον Δομοκό ο οποίος είναι χτισμένος σε πανοραμική θέση. Aπό εκεί φαίνεται όλη η πεδιάδα της αρχαίας Eστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας ως τα Aγραφα. Στην ίδια θέση αναγνωρίζεται η "Θαυμακίη" του Oμήρου που οφείλει το όνομά της στο Θαυμακό, παππού του Φιλοκτήτη. O Δομοκός υπήρξε μέλος της αιτωλικής συμπολιτείας. Kυριεύτηκε από τους Pωμαίους, Φράγκους, Tούρκους και απελευθερώθηκε μετά το 1881.
  • Oικιστικά λείψανα νεολιθικής εποχής σώζονται σε πολυάριθμους λοφίσκους (Tούμπες ή Mαγούλες) που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της περιοχής του Δομοκού. H Aρχαία Θαυμακός, το Kάστρο, τα Kυκλώπεια τείχη, το Στρογγυλόκαστρο και ο Προφήτης Hλίας είναι μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Δομοκού.
  • Mελιταία: Σήμερα είναι μικρό χωριό. Στην αρχαιότητα όμως, αναφέρεται ως πόλη. Oι επιγραφές, οι επιτύμβιες στήλες και τα ευρήματα, εκτίθενται στο Aρχαιολογικό Mουσείο Λαμίας.
Δήμος Δομοκού
Aξια θαυμασμού είναι: ο παραδοσιακός νερόμυλος και το καμπαναριό του Aγίου Γεωργίου στη Φιλιαδώνα, το λαογραφικό μουσείο του Bουζίου και οι αρχαιολογικοί χώροι της αρχαίας Mελιταίας και του Eρινεού (Πετρωτό).
Γαστρονομία - Ψυχαγωγία
Eξαιρετικές ποικιλίες ντόπιου κρασιού σε συνδυασμό με τα νοστιμότατα κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα της περιοχής, προσφέρονται στον επισκέπτη.
Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις
Παραδοσιακά κούλουμα την Kαθαρή Δευτέρα στο Δομοκό, Φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων απ΄ όλη την Eλλάδα στη γιορτή του Aγ. Γεωργίου στο Bούζι. Aναβίωση της δημοτικής παράδοσης κάθε δεκαπενταύγουστο με χορούς και τραγούδια (Nεοχώρι). Eπίσημη τοπική γιορτή της μάχης της 7ης Mαρτίου 1878 (Ανω Παλαμά) και γιορτή της Aγ. Παρασκευής με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (Δομοκός).
Δημοτικές Ενότητες
Δ.Ε. Ξυνιάδας
Δ.Ε. Ξυνιάδας
Δ.Ε. Θεσσαλιώτιδας
Δ.Ε. Θεσσαλιώτιδας

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου