Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γιοακίμ Κρίμα: Ο «Ρώσος Ομπάμα»



 Κάποιοι τον θεωρούν γενναίο, άλλοι αφελή, ενώ υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως είναι απλά ριψοκίνδυνος. Ο Γιοακίμ Κρίμα φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος μαύρος που θα κατακτήσει δημόσιο αξίωμα στη Ρωσία.

Ο Γιοακίμ Κρίμα κατάγεται από τη Γουϊνέα- Μπισάο. Έφτασε στη χώρα ως φοιτητής και εργάζεται σαν έμπορος καρπουζιών: είναι ο πρώτος μαύρος ο οποίος δοκιμάζει να κατακτήσει δημόσιο αξίωμα (έστω και στην τοπική αυτοδιοίκηση) στη Ρωσία.
Ο Κρίμα έγινε εν μία νυκτί γνωστός στη Ρωσία: οι εφημερίδες τον αποκαλούν «Ρώσο Μπαράκ Ομπάμα», καθώς υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πολίτες είναι έτοιμοι να ψηφίσουν ένα μαύρο υποψήφιο.
«Στην αρχή οι άνθρωποι πίστευαν ότι έκανα πλάκα» λέει ο Κρίμα. «Με ρωτούσαν αν το κάνω για να προωθήσω την επιχείρησή μου. Αλλά τώρα που έχω καταχωρηθεί και επίσημα σαν υποψήφιος, με παίρνουν πιο σοβαρά» αναφέρει.
Και η αλήθεια είναι ότι έχει απήχηση στο κοινό: στην πόλη του, Σρεντνγιάγια Αχτούμπα (στη νότια Ρωσία), το εγκάρδιο χαμόγελο και τα, με προφορά μεν, σωστά δε, ρωσικά του έχουν κερδίσει την υποστήριξη μεγάλου τμήματος του κοινού. «Είναι καλή η ιδέα σου» του είπε ένας άνδρας κατά τη διάρκεια μίας βόλτας στην τοπική αγορά. «Χρειαζόμαστε νέους ηγέτες σε αυτό τον τόπο».
Μπορεί να κερδίσει; Ο Κρίμα θεωρεί πως ναι. «Μπορώ να νικήσω, το καταλαβαίνω από τον τρόπο που ο κόσμος αντιδρά απέναντί μου» λέει σχετικά, ενώ το προεκλογικό του «μόττο» είναι «Θα δουλέψω σα νέγρος για τη Ρωσία», χρησιμοποιώντας υπέρ του μία λέξη που γενικά θεωρείται ως ρατσιστική προσβολή.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στη Ρωσία οι φυλετικές προκαταλήψεις είναι «κοινές όσο τα Lada» - στο σημείο που κάποιοι επικριτές του Κρίμα έχουν πει ότι το μόττο θα έπρεπε να αλλάξει σε «Δεν μπορούμε».
Κάποτε τα πράγματα ήταν διαφορετικά: η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση παρουσιαζόταν σαν φίλος της Αφρικής, ενθαρρύνοντας την προσέλευση φοιτητών από τη «Μαύρη Ήπειρο». Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς σπούδαζαν στη Ρωσία, ένα ρεύμα το οποίο συνεχίζεται ακόμη, σε ένα βαθμό.
Αλλά οι συνθήκες άλλαξαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ: τα οικονομικά προβλήματα «γέννησαν» φυλετικές προκαταλήψεις και μίσος προς τους μετανάστες, ενώ δεν άργησε να κάνουν την εμφάνισή τους ακροδεξιά κινήματα. Πλέον οι Αφρικανοί που ζουν στις μεγάλες πόλεις ζουν συνέχεια υπό το φόβο ρατσιστικών επιθέσεων.
«Οι Αφρικανοί στη Μόσχα ζούμε συνέχεια μέσα στο φόβο και τον πόνο. Ο ερχομός στη Ρωσία ήταν η χειρότερη απόφαση της ζωής μου, το μεγαλύτερο λάθος» λέει ένας Αφρικανός μετανάστης ο οποίος έπεσε θύμα μίας τέτοιας επίθεσης - ένας μετανάστης ο οποίος ανήκει στο 60% του συνόλου των Αφρικανών που ζουν στη ρωσική πρωτεύουσα- το ποσοστό το οποίο εκτιμάται πως, σε κάποια φάση έχει δεχτεί τέτοιου είδους επίθεση.
Παρόλα αυτά, οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, σύμφωνα με τον Κρίμα, σε σχέση με την κατάσταση δέκα χρόνια πριν.
Προς το παρόν, ωστόσο, δε ρισκάρει: «σκιά» του στις περιπλανήσεις του στην πόλη είναι ένας σωματώδης κικμπόξερ που εκτελεί χρέη σωματοφύλακά του. Αλλά είναι αισιόδοξος: «Αργά ή γρήγορα τα πράγματα θα βελτιωθούν στη Ρωσία. Είμαι ένας πρωτοπόρος σε αυτό το μονοπάτι εξέλιξης. Και θα έρθει η στιγμή που οι σημερινοί ρατσιστές θα σταθούν μπροστά μου και θα πουν 'σε ευχαριστούμε για αυτά που έκανες'».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου