Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ -ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ Ο "πρύτανης" της πλατείας




Tο σουβλατζίδικο του Λευτέρη είναι σημείο αναφοράς στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης.

Tο σουβλατζίδικο του Λευτέρη είναι σημείο αναφοράς στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης. Σταθερή αξία από το 1956, τότε που άνοιξε στην οδό Ομήρου, «όταν ήταν ακόμη χωματόδρομος», θυμάται ο Κώστας Τσαϊρίδης, ο ένας από τους δύο γιους του Λευτέρη, και συνεχίζει: «Σπούδασα ναυπηγός πιστεύοντας ότι θα έδινα χαρά στον πατέρα μου, τον άνθρωπο της βιοπάλης. Τελικά ακολούθησα τα βήματά του. Ηθελα να είμαι ο συνεχιστής του». Σήμερα στον ίδιο χώρο, η τρίτη γενιά, τα τρία εγγόνια του Λευτέρη, συντηρούν με αμείωτο ενδιαφέρον την παράδοση.
Ο  πρύτανης  της πλατείας
Ο παππούς Λευτέρης «τα πέτρινα χρόνια, έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι να καταλήξει στα σουβλάκια», διηγείται την οικογενειακή ιστορία ο Κώστας και προσθέτει: «Από το 1953 έως το 1956 είχε μετατρέψει ένα παιδικό καροτσάκι σε ψησταριά και πουλούσε σουβλάκια. Φορούσε τον λευκό σκούφο του, χειμώνα-καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, πριν ανοίξει το μαγαζί». Τι διαφορετικό είχε το σουβλάκι του Λευτέρη; «Είναι καλαμάκι χοιρινό χειροποίητο και οι πίτες φρέσκες που ψήνονται αλάδωτες. Επιπλέον, η ψησταριά μας είναι ειδική πατέντα και ψήνει με κάρβουνο σε ιδανική θερμοκρασία το κρέας και την πίτα».
Πριν από 12 χρόνια, ο Λευτέρης βραβεύθηκε από τους Νεοσμυρνιώτες ως ο «παλαιότερος επαγγελματίας». «Ηταν γνωστός με τον τίτλο ο ?πρύτανης? στα σουβλάκια», λέει ο γιος του και συμπληρώνει χαριτολογώντας. «Οταν ήμουν μικρός και με ρωτούσαν οι φίλοι μου τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου, απαντούσα ότι είναι πρύτανης». Πρύτανης της ζωής, ο Λευτέρης, τάιζε με τις αυθεντικές γεύσεις του μικρούς και μεγάλους, επώνυμους και μη, στρώνοντας τον δρόμο για την οικογενειακή επιχείρηση, που βρήκε άξιους συνεχιστές.
  • Λευτέρης, Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-9310341.
TΗΣ Nίκης Mηταρέα
nmitarea@pegasus.gr
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: Χάρης Γκίκας
gikas@pegasus.gr

ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου