Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΦΛΩΡΙΝΑ - ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1932



 Το γλυκό που "έδεσε"

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας. Από τους πρωτεργάτες στην παραγωγή γλυκών κουταλιού ήταν ο Λάζαρος Βέικος, που στην άκρη της Ελλάδος, στη μακρινή Φλώρινα, δημιούργησε το 1932 το πρώτο εργαστήριο.

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας. Από τους πρωτεργάτες στην παραγωγή γλυκών κουταλιού ήταν ο Λάζαρος Βέικος, που στην άκρη της Ελλάδος, στη μακρινή Φλώρινα, δημιούργησε το 1932 το πρώτο εργαστήριο. Πάνω στον «γλυκό» δρόμο που χάραξε ο παππούς βαδίζει με πίστη, αγάπη και υπομονή η τρίτη γενιά, ο συνονόματος εγγονός του. «Θυμάμαι τον παππού πάνω από τα παλιά καζάνια να εξετάζει με μαεστρία το γλυκό αν είχε δέσει», λέει ο συνεχιστής της παράδοσης και συμπληρώνει: «Το 90% των παραδοσιακών συνταγών παραμένουν ίδιες. Κάποιες τις βελτίωσα, δημιούργησα καινούργιες και εκσυγχρονίστηκε η βιοτεχνική δραστηριότητα». Ο Λάζαρος Βέικος θυμάται τη σπιτική παραγωγή όταν ήταν παιδί και τα μικρά καζάνια «φάνταζαν τεράστια στα μάτια μου. Βάζα δεν υπήρχαν. Τα γλυκά έμπαιναν σε τενεκεδένια κουτιά».
Το γλυκό που  έδεσε
Ολα ξεκίνησαν, όταν ο παππούς Λάζαρος εγκατέλειψε το χωριό του, Μοναστήρι, στα σύνορα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη Φλώρινα. «Εκανε πολλές δουλειές και μια από αυτές ήταν το εμπόριο ζάχαρης. Ετσι ξεκίνησε την παραγωγή γλυκών κουταλιού με φρούτα της περιοχής, γνωρίζοντας ήδη την τέχνη τους από τον τόπο του», εξιστορεί τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα ο εγγονός, που μαζί με τον πατέρα του Νίκο διατήρησαν τη σπεσιαλιτέ του ιδρυτή: Πρόκειται για «το καρυδάτο, γλυκό από τριμμένο κολοκύθι, περγαμόντο και καρύδι ενώ το φημισμένο γλυκό της εποχής, πελτές κυδώνι, σήμερα δεν κάνει σουξέ». Σε ό,τι αφορά τη ζήτησή τους, ο Λάζαρος υποστηρίζει ότι «πριν μερικά χρόνια, οι νέοι δεν έμπαιναν στο μαγαζί να αγοράσουν γλυκά κουταλιού. Σήμερα όμως τα προτιμούν. Διατροφικά είναι καλύτερα και κοστίζουν φθηνότερα. Οσο πληρώνεις μια πάστα κάνει ένα κιλό γλυκό κουταλιού».
  • Λάζαρος Βέικος, Πλ. Γ. Μόδη, Φλώρινα, τηλ. 23850-26353
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
nmitarea@pegasus.gr
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
antonis.pasvantis@gmail.com

ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου