Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δήμος Μεσσάτιδος - ΑΧΑΙΑ


Ιστορία του δήμου Μεσσάτιδος (1835 - 1836) [Επεξεργασία]

Ιδρύθηκε το 1835 με το Β.Δ. 8/4/1835 και έδρα το Σαραβάλι που σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα μετονομάστηκε σε Μεσσάτιδα, ο δήμος είχε 496 κατοίκους [1].
Συμπεριέλαβε τούς οικισμούς : ΟβρυάΣαραβάλι , ΒελίζιΣκούρα, Μουσταφά Αφέντη, Βουντούσα, Ψαράδες, Γαιδουριάρη,ΚαλλιθέαςΒόλαΠαυλόκαστροΜιντιλόγλι, Νεοχώρι, ΔρεστενάΠουρναρόκαστροΠαλαιόπυργος , ΕλεκύστραΖάστοβα, Μονή Ανάληψης. Οι οικισμοί Μουσταφά Εφέντη, Βουντούσα και Ψαράδες δεν υπάρχουν σήμερα, ούτε καν ίχνη κατοίκησής τους. Είναι αγροτικές εκτάσεις, και ανήκουν στο δημοτικό διαμέρισμα της Κρήνης, και είναι μαζί με το Βελίζι οι τέσσερις οικισμοί που ενώθηκαν πολύ αργότερα και δημιούργησαν την κοινότητα Κρήνης.
Η ιστορία του ονόματος είναι ίδια με τον σημερινό Δήμο. Με το Β.Δ. 3/7/1836 ο Δήμος Μεσσάτιδος απορροφήθηκε από τον Δήμο Πατρέων , οι κάτοικοί του ήταν δημότες Πατρών.

Ιστορία του δήμου Μεσσάτιδος (1998 - 2010) [Επεξεργασία]


Η Achaia Clauss
Το 1997 η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει το Σχέδιο Καποδίστριας που αφορούσε την δημιουργία νέων δήμων με τη συνένωση των κοινοτήτων. Ένας από τους δήμους που δημιουργήθηκαν ήταν ο Δήμος Μεσσάτιδος, ο οποίος συμπεριέλαβε τις πρώην κοινότητες Οβρυά που έγινε και η έδρα του δήμου, ΚρήνηΣαραβάλιΘέαΚαλλιθέαΠετρωτό καιΚρυσταλλόβρυση καθώς και τους οικισμούς ΛυγιέςΠαυλόκαστρο και Δεμενίκων. Έδρα του δήμου είναι η Οβρυά καθώς ήταν και η μεγαλύτερη κοινότητα. Είναι ο τρίτος δήμος σε κατοίκους στην Αχαΐα μετά τους Δήμους Πατρέων και Αιγίου. Κατά την απογραφή του 2001 ο Δήμος είχε πληθυσμό 11.873 κατοίκους (και είναι ο τρίτος δήμος της Αχαΐας σε πληθυσμό), 5.241 απ' τους οποίους κατοικούσαν στην Οβρυά. Η έκτασή του είναι 66,366 στρέμματα.
Το 2010 με το σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμος απορροφήθηκε εκ νέου από τον Δήμο Πατρέων.

Το δημαρχείο Μεσσάτιδος στην Οβρυά
Ο δήμος συνόρευε με τους δήμους ΠατρέωνΠαραλίαςΒραχνέικων και την κοινότητα Λεοντίου. Έχει ορεινές και πεδινές εκτάσεις και ο πληθυσμός είναι ημιαστικός.

Ονομασία [Επεξεργασία]

Ο δήμος πήρε την ονομασία του από την αρχαία Μεσσάτιδα, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις που ένωσε ο Πατρέας και ίδρυσε την Πάτρα. Την Μεσσάτιδα είχε ιδρύσει ο Εύμηλος, Βασιλιάς της Αρόης. Ήταν ανάμεσα σε άλλες δύο πόλεις, την Αρόη και την Ανθεια, για αυτό και λεγόταν Μεσσάτις (στην μέση). Βέβαια η αρχαία Μεσσάτις δεν ήταν στα όρια του σημερινού Δήμου, αλλά αυτό το όνομα επιλέχτηκε από το κράτος.Στα όρια του δήμου και στο Πετρωτό πιστεύετε ότι ήταν η αρχαία Άνθεια.

Σήμα [Επεξεργασία]

Σήμα του δήμου είναι ο θεός Διόνυσος, ένα τσαμπί σταφύλι και απεικόνιση μιας στέγης. Ο Διόνυσος επιλέχτηκε γιατί ήταν ο προστάτης της αρχαίας Μεσσάτιδος, μάλιστα στην είσοδό της υπήρχε και ναός του ο οποίος ήταν πολύ γνωστός στους αρχαίους Έλληνες. Ο μύθος λέει ότι ο θεός κατέφυγε στην περιοχή κυνηγημένος από τον Πάνα, και εδώ πέρασε ένα μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων ως την ενηλικίωση του. Το τσαμπί επιλέχτηκε γιατί ο Διόνυσος είναι θεός του κρασιού, αλλά και γιατί η περιοχή έχει παράδοση στην καλλιέργεια αμπελιών. Η απεικόνιση της στέγης υποδηλώνει την κοινή συμβίωση στον ίδιο Δήμο όλων των πρώην Κοινοτήτων.
Commons logo
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Δήμαρχοι [Επεξεργασία]

  • 1998 - 2002, Γεράσιμος Γέμος
  • 2002 - 2010, Αθανάσιος Κολλιτσίδας

Εκλογές [Επεξεργασία]

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2006. Ο τελευταίος δήμαρχος είναι ο Αθανάσιος Κολλιτσίδας, που εξελέγη με 43,8% και 13 έδρες στον πρώτο γύρο έναντι 27,9% και 4 έδρες για το Γεράσιμο Γέμο . Ο Γιώργος Μπούρδος έλαβε 24,9% και 4 έδρες και ο Ιωάννης Κασπίρης 3,4% και καμία έδρα[2].

Αξιοθέατα [Επεξεργασία]

Αθλητισμός [Επεξεργασία]

Ο Δήμος κάθε χρόνο διοργάνωνε τον αγώνα αυτοκινήτου Ανάβαση Ομπλού, που μετράει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αναβάσεων. Στα όρια του Δήμου δραστηριοποιούνταν τα σωματεία Α.Π.Σ. Φωστήρας ΟβρυάςΑχαιός Σαραβαλίου, ΑΟ Γαλήνη Πατρών, ΑΟ Ίκαρος Πετρωτού, Α.Ο. Σπάρτακος Οβρυάς, ΑΟΚρήνη 97, Α.Ο. Γαλαξίας Δεμενίκων Σαραβαλίου, Α.Ο. Θέας, Α.Ο. Καλλιθέας, ΑΠΣ Άτλας Οβρυάς και Α.Ο. Μίλων Οβρυάς. Διαθέτει ένα Δημοτικό γήπεδο στο Σαραβάλι, ενώ γήπεδο ποδοσφαίρου έχουν επίσης ο Ίκαρος και ο Φωστήρας (με χόρτο). Ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ έχουν η Κρήνη 97 και ο Γαλαξίας και ο Μίλων γήπεδο βόλευ (ανοιχτο).Στα όρια του Δήμου Μεσσάτιδος έχει το αθλητικό της κέντρο η Θύελλα Πατρών, και τα γήπεδα του ποδοσφαιρικού τμήματος της Γαλήνης Πάτρας.


πηγη   http://el.wikipedia.org
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου