Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΣΥΒΟΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - SIVOTA LEFKADA









Σύμφωνα με το Γερμανό αρχαιολόγο Derpfeld, θεωρούνται ως το ιστορικό λιμάνι του Φώρκυνα, όπου οι Φαίακες άφησαν τον Οδυσσέα επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. 

Η λέξη Σύβοτα προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις συς (κάπρος, χοίρος) και βοτόν(βόσκημα).Στην έξοδο του χωριού συναντάμε τα "χοιρομάντρια"

Λέγεται ότι σε αυτήν την περιοχή έβοσκε τα ζώα του ο Έυμαιος, ο βοσκός του Οδυσσέα. 

Πριν ακόμα πέσει το σούρουπο, ο Ευμαιος μάζευε το κοπάδι του και ανηφόριζε προς το χωριό της Ευγήρου, οπού υπάρχει μέχρι και σήμερα η περίφημη πηγή, Αρέθουσα. 

Εκεί πότιζε τα ζωντανά του και τα φύλαγε στην "χοιροσπηλιά" λίγα μέτρα μακρύτερα της πηγής. 

Σε αυτή την σπηλιά υποστηρίζει ο Derpfeld ότι έκρυψε η Αθηνά τα δώρα που είχαν κάνει οι Φαίακες στον Οδυσσέα καθώς και τα λάφυρα από τα ταξίδια του.

Στη "χοιροσπηλιά" έχουν βρεθεί λείψανα ζωής από τα νεολιθικά έως τα ιστορικά χρόνια και φυλάσσονται σε ένα μικρό μουσείο στο Νυδρί.

Πολλοί από τους κατοίκους της Ευγήρου ασχολήθηκαν με την αλιεία, και ως λιμάνι της ,τα Σύβοτα ήταν ο καταλληλότερος και ασφαλέστερος τόπος για να αράζουν τα ψαροκάικά τους. 

Με τον καιρό, λόγω της ανάγκης των αλιέων να ξαποσταίνουν από τον καθημερινό μοχθο, χτήστικαν τα πρώτα σπίτια. Έτσι ξεκινάει και ο μετοίκισης στην περιοχή.


Στο πέρασμα των χρόνων ,τα Σύβοτα ,από το μικρό επίνειο της Ευγήρου εξελίχθηκε σε ένα απο τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά αραξοβόλια του Ιονίου!!!!!





περισσότερα στο   http://www.sivotalefkada.gr














dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου