(Ευγενική υπενθύμιση προς όσους σκεφτούν ότι όσα ακολουθούν δεν βρίσκονται μέσα στην Αθήνα: Ο Δήμος Αθηναίων αριθμεί 655.780 κατοίκους. Τα «τέσσερα εκατομμύρια» που δηλώνετε αβίαστα στους ξένους φίλους που σας ρωτούν τι πληθυσμό έχει η Αθήνα, είναι ενδεικτικό του μέχρι πού πιστεύετε ότι φτάνει η πόλη)
Διομήδειος Βοτανικός Κήπος
Αν σας ρωτούσαν πού βρίσκεται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ελλάδας, το πιθανότερο είναι ότι θα απαντούσατε τις ακριβείς συντεταγμένες του βοτανικού κήπου της γεωπονικής σχολής, που έδωσε το όνομά του και στην περιοχή που τον φιλοξενεί… Και θα κάνατε λάθος. Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, στο λόφο Χαϊδαρίου, σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου, είναι ο μεγαλύτερος/ ομορφότερος/ εντυπωσιακότερος και άλλα υπερθετικά βοτανικός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης.
Είναι, επίσης, ο μόνος βοτανικός κήπος στον κόσμο που διαθέτει «ιστορικό τμήμα», που φιλοξενεί φυτά που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα –όπως ο νάρθηκας, Ferula communis, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους ή το κώνειο, Conium maculatum, που σκότωσε τον Σωκράτη. Εντυπωσιαστήκατε; Διαβάστε κι άλλα, εξίσου εντυπωσιακά, εδώ και βρείτε τον δρόμο σας, ακολουθώντας τον χάρτη του in2life.gr που θα βρείτε εδώ. Μόνο ξεκινήστε νωρίς, γιατί ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο μέχρι τις 14.00 τις καθημερινές, και μέχρι τις 15.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Σχεδόν στα πόδια του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου, στη συνοικία «Κουνέλια» (στην οδό Κύπρου, για την ακρίβεια) θα αναπληρώσετε την ενέργεια που θα σας κοστίσουν οι βόλτες στα 1.860 στρέμματά του, με νοστιμότατα παϊδάκια και λοιπές παραδοσιακές κρεατοφαγικές σπεσιαλιτέ σε τρεις πολύ καλές ψησταριές «της γειτονιάς». Και η άνοδος στον λόφο του Προφήτη Ηλία μετά εγγυάται... καφέ/γλυκό/ό,τι προαιρείσθε σε χωνευτικό ρόλο τέλος πάντων, συν ηλιοθεραπεία με θέα, στο Cafe Έποψις.
Ακαδημία Πλάτωνος
Τρία φανάρια απόσταση από το Γκάζι, κι όμως λίγοι φτάνουν ως εδώ. Ίσως γιατί το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν χαίρει πολυδιαφημισμένων αναπλάσεων που κοστίζουν εκατομμύρια και στιλάτων σιντριβανιών. Αντ’ αυτών, έχει ψηλά δέντρα, πολύ, πραγματικό γρασίδι, μοβ πασχαλιές και χωμάτινα μονοπάτια. Έχει, επίσης, μια παιδική χαρά από την οποία ακούγονται διαρκώς παιδικές φωνές. Κι έχει και αρχαία ιστορία.
Εκτός από πάρκο, βλέπετε, είναι και αρχαιολογικός χώρος –χωρίς εισιτήριο εισόδου, ένας από τους λίγους που ξέφυγαν από το Υπουργείο Πολιτισμού– ο οποίος φιλοξενεί τα απομεινάρια της Ακαδημίας που ίδρυσε εδώ ο Πλάτωνας το 387 π.Χ. Ανεβοκατεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια, κάτω από την σκιά των δέντρων, σχεδόν μπορεί κανείς να φανταστεί τον φιλόσοφο να διδάσκει έξω από το Περίστυλο Κτίριο, και τους μαθητές του να αθλούνται στο Γυμνάσιο, όταν δεν επιδίδονται σε μαραθώνιους φιλοσοφίας.
Στην άκρη του πάρκου, στο 140 της οδού Μοναστηρίου, το Συνεργατικό Καφενείο σερβίρει καφεδάκι και μπύρα σε ασυναγώνιστες τιμές (από 1,20€ ο καφές, 2€ η μικρή μπύρα) είτε στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο, είτε στο γρασίδι του πάρκου, όπου θα στρώσετε τις κουβερτούλες που θα βρείτε στο μεγάλο ξύλινο μπαούλο. Αν πεινάσετε, ρωτήστε στην κουζίνα: όλο και κάποιο μεζεδάκι μπορεί να πετύχετε να βγαίνει εκείνη την ώρα ζεστό και μυρωδάτο.
Λίμνη Μαραθώνα
Όποιον σκέφτηκε πως «είναι μακριά», οφείλουμε να τον πληροφορήσουμε ότι η απόσταση από την Κηφισιά μέχρι το φράγμα της λίμνης, αν επιλέξετε τη διαδρομή από τη Σταμάτα, δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Αυτό, πιθανότατα, την χρήζει επάξια την πλησιέστερη απόδραση στην Αθήνα. Μην αρκεστείτε, όμως, στο κλασικό καφεδάκι ή φαγητό στο Fragma –όσο και αν μπαίνετε στον πειρασμό να χαζέψετε το μαγευτικό τοπίο από τα ομολογουμένως προνομιούχα τραπέζια του, αφήστε το για αργότερα.
η συνέχεια στο http://www.in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου