Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου εντοπίστηκαν και σε γεωτρήσεις ύδρευσης στην περιοχή των Φαρσάλων....

Μετά το Αρμένιο Λάρισας και το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου εντοπίστηκαν και σε γεωτρήσεις ύδρευσης στην περιοχή των Φαρσάλων. 
Η τοξική και καρκινογόνος ένωση ανιχνεύτηκε σε πομόνες από τις οποίες υδρεύονται οι οικισμοί Ερέτρια, Αγιος Χαράλαμπος, Παλαιόμυλος και Αργιθέα των Φαρσάλων, μια περιοχή η οποία «δοκιμάζεται» εδώ και χρόνια από τη συγκέντρωση υψηλών ποσοτήτων νιτρικών στον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί η λειτουργία πολλών υδρευτικών και αρδευτικών γεωτρήσεων. 
Οσον αφορά το εξασθενές χρώμιο, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ερέτρια λειτουργούσαν πριν από χρόνια μεταλλεία χρωμίου, ενώ οι ανιχνευθείσες τιμές είναι πάνω από τα 0,02 ΡΡΒ, όριο που θέτει η αμερικανική νομοθεσία, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη θέσπιση στην ελληνική και ευρωπαϊκή. 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Φαρσάλων έγινε ήδη και δεύτερη δειγματοληψία για νέα ανάλυση, ενώ προετοιμάζεται και δοκιμαστική άντληση στη νέα γεώτρηση του Παλαιομύλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το νερό της είναι κατάλληλο για πόση. 

* Στο μεταξύ κλιμάκιο του ΙΓΜΕ και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας προέβησαν χθες σε επιτόπιο έλεγχο και δειγματοληψίες στην περιοχή του Αρμενίου του Δήμου Κιλελέρ, όπου πρόσφατα καταγράφηκαν υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό της περιοχής. 

πηγη ελευθεροτυπία
http://www.neomonastiri.net
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου