Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αστική ευθύνη του δημοσίου σε περιπτώσεις τραυματισμού ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ προσωπικού κατά τη διάρκεια διατεταγμένης Υπηρεσίας. Έγερση αγωγής. ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 935/ 24-10-2011.


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. ΠΛΕΥΡΗΣ και Σ.-Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, οι εντολές που δίδονται στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας προ, κατά και μετά τη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, τα μέτρα προστασίας του προσωπικού αυτού και τα λοιπά συναφή ζητήματα εμπίπτουν στον κύκλο των αρμοδιοτήτων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Οργανισμού και των Κανονισμών που καθορίζουν την αποστολή, την οργάνωση, τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των Υπηρεσιών και του προσωπικού του Σώματος (ν. 2800/2000, π.δ. 14/2001, π.δ. 141/1991 κ.λπ.).


Πλέον των ανωτέρω, σημειώνεται ότι σε περίπτωση έγερσης των αναφερόμενων στην ερώτηση αγωγών, αυτές θα εξεταστούν ενδελεχώς και κατά τρόπο εξειδικευμένο. Είναι άλλωστε ευνόητο ότι, ανάλογα με το νομικό και πραγματικό καθεστώς κάθε υπόθεσης θα καθοριστεί και η φύση-χαρακτήρας και το είδος των ενεργειών που θα εκδηλωθούν από τα αρμόδια όργανα και Αρχές, (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Οικονομικές Υπηρεσίες κ.λπ.), σύμφωνα πάντοτε με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.


Πάντως, επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στους αστυνομικούς που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, καθώς και στις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους όλα τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις, αλλά και ηθική συμπαράσταση με πνεύμα κατανόησης και ανθρωπιάς. Προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του όλου συστήματος που αφορά στην εν γένει προστασία του αστυνομικού προσωπικού, προς ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων προσβολής, μεταξύ άλλων και της σωματικής του ακεραιότητας αλλά και την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης της υγείας του και σε περίπτωση τραυματισμού του, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του καθώς και την άμβλυνση των σχετικών συνεπειών. Αυτό άλλωστε, οφείλουμε ως Πολιτεία, προς έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του εν λόγω προσωπικού στο κοινωνικό σύνολο. 


Τέλος, σημειώνεται ότι, στο προαναφερόμενο πλαίσιο εντάσσεται και η σχετικά πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία, (άρθρο 16 παρ. 1 ν. 3938/2011), με την οποία αυξήθηκε, παρά την πράγματι ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, το επίδομα, που χορηγείται στο αστυνομικό προσωπικό που απέχει από τα καθήκοντά του συνεπεία τραυματισμού του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, από 100 στα 300 ευρώ. 


                                                                                                   Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου