Στο μεσοκλίμα του Δομοκού, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κασσιδιάρη, στην περιοχή της Βαρδαλής, περίπου στο 1920, ξεκινάει η σχέση της οικογένειας Γκανή με τον οίνο, όταν ο Κώστας Γκανής φυτεύει τον πρώτο μικρό σε έκταση αμπελώνα με τις τοπικές ποικιλίες, διαμορφωμένο σε κύπελλο. Από τότε μέχρι το 1940 καταφέρνει να κάνει γνωστό το κρασί σε όλες τις γύρω περιοχές. Στη συνέχεια, το 1967 αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος, ό οποίος φυτεύει σε υψόμετρο 160m ένα μικρό αμπελώνα έκτασης 10 στρεμμάτων, με τοπικές ποικιλίες. Στις αρχές του 2004, ο Βάϊος, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, σαν αποτέλεσμα των αναζητήσεων του, σε συνεργασία με τον γεωπόνο-αμπελουργό Δ. Τσουπέη, εκριζώνει τον παλαιό αμπελώνα και τον αναφυτεύει με ξενικές και ελληνικές ευγενείς ποικιλίες σε γραμμικό υποστυλωμένο σχήμα. Ταυτόχρονα επεκτείνεται με νέες φυτεύσεις εκτάσεως 23 στρεμμάτων σε υψόμετρο 160m με καινούργιες καλλιεργητικές μεθόδους, επιτυγχάνοντας την καλύτερη προσαρμογή των ποικιλιών στο μεσοκλίμα της περιοχής. Όλες αυτές οι επεμβάσεις έγιναν με αυστηρά τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, αφού πρώτα αποκτήθηκε η πλήρης γνώση του terroir, της “αμπελόχωρας” κατά το ελληνικότερο, των κτημάτων, προκειμένου να επιτευχθούν από αυτά οι καλύτερες δυνατές παραγωγές οίνων. Οι αμπελώνες της Γαίας Γκανή είναι υπό βιολογική διαχείριση και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ.
Αυτά ως προς την ιστορία, σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλέσουμε στο :
1ΟΣυμπόσιο Οινογνωσίας–Γευσιγνωσίας “στη Γη του Έλληνα”
στο οινοποιείο μας, στη Βαρδαλή, που βρίσκεται ανάμεσα στο Νέο Μοναστήρι και στο Δομοκό και συμπίπτει με την φετινή παραγωγή του τσίπουρου της οικογενείας Γκανή.
Ανάμεσα στο κάστρο του Δομοκού και το κάστρο (Arx) της αρχαίας Πρόενας, τη χώρα των Αμαζόνων, κοντά στον τάφο του Έλληνα, του γιου του Δευκαλίωνα και μόλις δύο ώρες δρόμο από την Αθήνα, βρίσκεται το γραφικό χωριό Βαρδαλή. Εκεί στεγάζεται: το οινοποιείο του Βάιου Γκανή. Πάνω στην νοτισμένη με ιστορία γη θα στηθεί μια μοναδική εκδήλωση γεύσης και οίνου το 1ο Σάββατο του Δεκέμβρη.
Από το πρωί θα μπορείτε να δοκιμάσετε τα βιολογικά κρασιά του κτήματος και την αληθινή κουζίνα του chef Ηλία Σκουλά, ο οποίος θα μας μαγειρέψει “μεσαιωνικές συνταγές” από την Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη.
Τα κρασιά μας Arx Λευκό και Ερυθρό, Αφήλιον και Περιήλιον, θα ρέουν άφθονα και θα παντρεύονται με τις γεύσεις του εκκεντρικού chef.
Το Πρόγραμμα του Συμποσίου, έχει ως εξής:
11:00 – 12:30 Kαλωσόρισμα
Ξεκινάει το 1ο Συμπόσιο Οινογνωσίας – Γευσιγνωσίας “Στη Γη του Έλληνα”
Σας υποδεχόμαστε στο Οινοποιείο Γκανή. Τα εδέσματα που θα δοκιμάσουμε μέχρι της 12:30 θα είναι γραβιέρες και τοπικά τυριά, παραδοσιακές χειροποίητες πίτες, ζυμωτό ψωμί, μέλι και γαμοπίλαφο. Ένα πραγματικά Ελληνικό πρωινό με το οποίο θα μπορείτε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό τσίπουρο της οικογένειας Γκανή.
12:30 – 17:30
Από νωρίς το μεσημέρι θα πάρουν φωτιά τα τηγάνια αφού ο Ηλίας Σκουλάς θα φτιάχνει μεζέδες και φαγητά απ’όλη την Ελλάδα. Ο εκκεντρικός σεφ θα μας ετοιμάσει τη “Βεντέτα”, το φουκάκι, Τσιγαριαστό, Μύδια ντολμά, τηγανιές από την Ήπειρο και τη Μάνη καθώς, κριάρι με ρεβύθια και άλλες ξεχασμένες αλλά τόσο νόστιμες ελληνικές συνταγές που έρχονται από το μεσαίωνα ως τις μέρες μας.
Εσείς θα μπορείτε να τους απολαύσετε με τη συνοδεία των εξαιρετικών βιολογικών κρασιών του κτήματος ARX λευκό, ΑRX κόκκινο, Περιήλιον και Αφήλιον.
Στο χώρο θα γίνονται γευσιγνωσίες κρασιού, ελαιόλαδου, μελιού, ενώ τα προϊόντα μαζί με τα αξεσουάρ θα μπορείτε να τα προμηθεύεστε και για το σπίτι σας.
17:30- 19:30
Γαλατόπιτες και χαλβάς Φαρσάλων θα κυριαρχούν αυτό το διάστημα με τα τσίπουρα και τα κρασιά να έχουν τον 1ο λόγο.
20:00 – Όσο μας πάρει
Ψητά αλλά και εμπνεύσεις του σεφ μας θα δεσπόζουν αυτή τη νύχτα στη γραφική Βαρδαλή. Με μουσική και καλή διάθεση θα συνεχίσουμε για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε το 1o συμπόσιο “Στη Γη του Έλληνα”.
Πληροφορίες για τους Αμπελώνες Γκανή θα βρείτε
στον ιστότοπο: www.gani.gr
στο Facebook στο προφίλ : “αμπελωνες γκανη”
στο τηλέφωνο : 6973341604
1ο Συμπόσιο Οινογνωσίας – Γευσιγνωσίας
“ Στη Γη του Έλληνα”
Σάββατο, 3 Δεκέμβρη 2011
Ώρα : Από Αυγή σε Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου