Προσθήκη λεζάντας |
Ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μια χώρα αντιφάσεων και αντιθέσεων, με ταχεία ανάπτυξη και τουρισμό που βρίσκεται ακόμη στα «σπάργανα». Πρόκειται για μια χώρα που αποτελεί ένα συναρπαστικό μίγμα αρχαίων ιστορικών αυτοκρατοριών, αλλά και σύγχρονων αναζητήσεων.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μικρή χώρα, που «αγκαλιάζει» τη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας, συνορεύοντας με το Ιράν, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Αρμενία ( http://bit.ly/Azerbaijan_xartis ). Ανεξαρτητοποιήθηκε επίσημα από την ΕΣΣΔ το 1991, αφού πρώτα είχε δηλώσει την εθνική κυριαρχία του το 1988 και η οικονομία του σημειώνει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει πληθυσμό 8,3 εκατομμύρια και περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων της χώρας, ζει στην πρωτεύουσα, Μπακού, ένα κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο που συνδυάζει υπερσύγχρονους ουρανοξύστες με μια ιστορική πόλη μέσα σε τείχος, που αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO (http://whc.unesco.org/en/list/958).
Σημαντικές είναι οι εδαφικές διαφωνίες της χώρας με Αρμένιους αυτονομιστές. Από το 1988 έως το 1994, αυτονομιστές -που υποστηρίζονταν από στρατεύματα από την Αρμενία- και δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, μάχονταν στις περιοχές Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Nakichevan, στα νοτιοδυτικά της χώρας, ενώ το 1994 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Από τότε οι αυτονομιστές ζητούν πλήρη ανεξαρτησία από το Αζερμπαϊτζάν και έχουν λάβει τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά κοντινών επαρχιών. Το Αζερμπαϊτζάν διεκδικεί ακόμη την κυριαρχία σε αυτές τις περιοχές, αλλά έχει προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού.
Μια ιστορία που συνδέεται με την οικονομία
Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν, περιστρέφεται γύρω από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την αρχαία θρησκεία του ζωροαστρισμού, οι Ζωροάστρες έχτισαν ναούς σε περιοχές καύσης του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, ήδη από τον 3ο αιώνα, σύμφωνα με τον οργανισμό τουρισμού της χώρας. Οι ναοί είναι πλέον δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, όπως αυτός που βρίσκεται στο Surakhani στα περίχωρα του Μπακού και είναι ένας από τους πιο καλά διατηρημένους ναούς.
Στις αρχές του 20ου αιώνα όμως, το Αζερμπαϊτζάν επένδυσε μια νέα χρήση των άφθονων φυσικών πόρων του - τα βιομηχανικά καύσιμα.
Τεράστια χρηματικά ποσά εισέρευσαν στη χώρα, για να χρηματοδοτήσουν έρευνες για πετρέλαιο και κάποια περίοδο ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πετρελαίου στον κόσμο. Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν έχει ένα σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή πετρελαίου και αποτελεί βασικό μέτοχο στον αγωγό πετρελαίου που φτάνει από την Κασπία Θάλασσα μέχρι το Ceyhan στην Τουρκία.
Πολιτισμός και τουρισμός
Περιτριγυρισμένη από ημιέρημο, στις όχθες της πλούσιας σε πετρέλαιο Κασπίας Θάλασσας, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού, είναι ένα δυναμικό αστικό κέντρο, με φανταχτερές λιμουζίνες και πληθώρα ουρανοξυστών, γύρω από έναν γραφικό αρχαίο πυρήνα, την παλιά πόλη, Icheri Sheher, που προστατεύεται από την UNESCO και στολίζεται από εντυπωσιακά αξιοθέατα όπως ο πύργος Maiden Tower. Επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Μουσείο Χαλιών, το Ιστορικό και άλλα μουσεία της πρωτεύουσας (http://azerbaijan.tourism.az/?/en/objects/1542/), της πολύβουη κεντρική αγορά, αλλά και το ζωροαστρικό ναό Ateshgah με την αιώνια φωτιά, στη χερσόνησο Apsheron.
Ωστόσο, μόλις τρεις ώρες μακριά με το αυτοκίνητο, θα αντικρύσετε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο: χωριά που σε γυρνάνε πίσω στο χρόνο, μέσα σε καταπράσινους ελαιώνες και δρομάκια που οδηγούν στα ψηλά βουνά του Καυκάσου. Ενώ λοιπόν το Μπακού χαρακτηρίζεται από τη μοντέρνα ζωή κάθε μεγαλούπολης, οι επαρχίες ζουν στους ήπιους ρυθμούς του Ναρντ (τάβλι) στις βεράντες τεϊοποτείων. Οι γυναίκες παραμένουν στο σπίτι, αγέλες βοοειδών περιφέρονται άσκοπα σε εθνικές οδούς και οι ντόπιοι νιώθουν περίεργα κάθε φορά που βλέπουν έναν ξένο να επισκέπτεται τα μέρη τους.
Πολιτιστικά, το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί επίσης να βελτιώσει την εικόνα του διεθνώς. Το 2011, η χώρα κέρδισε στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision (www.eurovision.tv/page/baku-2012) και θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Μπακού το Μάιο του 2012 και θα προβάλει έτσι τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της χώρας, στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε γενικές γραμμές, ένα ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται… υπομονή και φαντασία, καθώς η τουριστική βιομηχανία είναι στην καλύτερη περίπτωση, «εν τη γενέσει». Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες περιοχές στην ύπαιθρο, εξυπηρετούν κυρίως τους ντόπιους που θέλουν να χαλαρώσουν, ενώ σπάνια παρέχονται δραστηριότητες. Πολύ λίγοι άνθρωποι εκτός του Μπακού, μιλούν αγγλικά, αλλά οι προκλήσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα για ένα ταξίδι στη χώρα. Το Νότιο Αζερμπαϊτζάν είναι μία από τις πιο συναρπαστικές περιοχές της χώρας, τόσο κατά μήκος της ακτής, όσο και στα ηπειρωτικά: η Lәnkәran είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη, φημισμένη για τα λουλούδια της, ενώ η πόλη Masalli και η γύρω περιοχή, αποτελούν μια καλή επιλογή αν θέλετε να εξερευνήσετε τα βουνά Talysh. Στο Βόρειο Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται τα επιβλητικά βουνά του Καυκάσου και το όμορφο χωριό Xinaliq, με την εντυπωσιακή θέα του και την παραδοσιακή ορεινή κουλτούρα.
Ένα ξενοδοχείο που αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη
Η πλούσια οικονομία της χώρας, την έχει κάνει μια από τις πιο ζωντανές περιοχές του πλανήτη για μεγάλες επενδύσεις, με πολυάριθμα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη δίπλα σε κτήρια της σοβιετικής περιόδου και στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης.
Ένα πρωτοποριακό έργο δημόσιας πρωτοβουλίας, είναι γνωστό ως «White City» - ένας αισιόδοξος τίτλος για την αναστροφή του ονόματος «Black City» που είχε δοθεί στο Μπακού λόγω της ρύπανσης που σχετίζεται με το πετρέλαιο.
Φωτογραφία: http://www.heerim.com |
2.200 στρέμματα όπου βρίσκονταν βιομηχανικές αποθήκες καθαρίστηκαν και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία γραφείων, ξενοδοχείων και κατοικιών. Επίσης γίνονται βελτιώσεις στον τομέα των υποδομών. Μέσα σε 5 χρόνια, στο Μπακού κατασκευάζονται δρόμοι, πάρκα, ένα νέο σύστημα μεταφορών, παροχής νερού και συνδέσεις Internet.
Στον ορίζοντα της πρωτεύουσας κυριαρχεί ήδη το συγκρότημα κατοικιών Flame Towers, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο Πύργος τηλεόρασης του Μπακού. Επίσης σχεδιάζονται μερικές ακόμη εντυπωσιακές κατασκευές, όπως οι ουρανοξύστες Crescent Place και το ξενοδοχείο Crescent Hotel, από την αρχιτεκτονική εταιρεία της Νότιας Κορέας, Heerim.
Όταν ολοκληρωθεί το 2015, το Hotel Crescent, θα δεσπόζει στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας, σαν μια τεράστια ημισέληνος.
Περισσότερες πληροφορίες για το Αζερμπαιτζάν θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://azerbaijan.tourism.az/?/en/ .
Πόπη Αθανασοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου