Θέαμα που κόβει την ανάσα, εντυπωσιακό αλλά και ριψοκίνδυνο, προσφέρουν, από χθες και για τρεις ημέρες, 20 αθλητές από όλο τον κόσμο, στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου, στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για το base-jump, ένα άθλημα για τολμηρούς, που προέρχεται από την Αμερική και κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα.
Το base-jump είναι πτώση αρχικά ελεύθερη και στη συνέχεια με αλεξίπτωτο, από κατακόρυφους, απότομα κομμένους ή με αρνητική κλίση βράχους, με ελάχιστο ύψος 200μ.
Όπως εξηγεί ο Έλληνας τεχνικός του αθλήματος Στράτος Γιαμούκογλου, η ίδια η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων, κτίριο(bulding), κεραία (antenna), γέφυρα (span), γη (earth),θέσεις που προσδιορίζουν τις συνθήκες πτώσης- δηλαδή το πεδίο δράσης πρέπει να τέμνει κατακόρυφα την ατμόσφαιρα.
Ο Στράτος Γιαμούκογλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι το άθλημα σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις τα πάντα σε άλλη διάσταση και ανεβάζει την αδρεναλίνη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι επικίνδυνο, σε περίπτωση που γίνει κάποιος λαθεμένος χειρισμός.
Μόλις ο αθλητής αφεθεί στο χείλος του γκρεμού, για περίπου δύο δευτερόλεπτα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αμέσως ανοίγει το αλεξίπτωτο, το οποίο πλέον κατευθύνει ο ίδιος, για να προσγειωθεί στο σημείο που επιλέγει, βλέποντας από ψηλά.
Ο φωτογράφος Δημήτρης Κοντίζας, ανεβασμένος πάνω στο κουφάρι του ναυαγισμένου τσιγαράδικου "Παναγιώτης" αποτυπώνει στην κάμερα συναρπαστικά δευτερόλεπτα, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους τολμηρούς αθλητές.
Η εξάρτυσή τους αποτελείται από κράνος, μπότες, επιγονατίδες και νάρθηκες για τους αγκώνες, καθώς και το αλεξίπτωτο, το οποίο φορούν στην πλάτη. Προϋπόθεση για την πτώση είναι η άπνοια ή ο άνεμος να είναι ασθενής και ευνοϊκός, δηλαδή να τον έχει ο αθλητής πίσω του.
Οι 20 αθλητές, που προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα στην παραλία του Ναυαγίου, είναι από τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τον Καναδά, την Αμερική, την Ιταλία και τη Φινλανδία.
Εκτός από την ατομική πτώση, γίνονται και άλματα επιδείξεων στα οποία συμμετέχουν δύο ή τρεις αθλητές.
Πριν από λίγες ημέρες, όπως μας λέει ο κ. Γιαμούκογλου, η ομάδα βρέθηκε στην Σύμη, όπου έγιναν ο αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Basej-ump, ενώ η εκδήλωση στη Ζάκυνθο γίνεται για να προετοιμάσει την παγκόσμια διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.
Η τριήμερη εκδήλωση στο Ναυάγιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακυνθίων. Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, όπου βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο ναυάγιο, Νίκος Ακτύπης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η διοργάνωση αποτελεί μια ιδιαίτερη προβολή της περιοχής σε όλο τον κόσμο και ειδικά για όσους λατρεύουν τα extreme sports (εξτρίμ σπορ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες και οι φορείς της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία, τις προηγούμενες ημέρες, να καθαρίσουν την παραλία του Ναυαγίου εθελοντικά, καθώς την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, που δυστυχώς αφήνουν σκουπίδια, φεύγοντας. Η πρωτοβουλία αυτή "αγκαλίστηκε" και από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού στο λιμανάκι Αγίου Νικολάου Βολιμών και όλοι μαζί, με σκάφη, πήγαν στην παραλία και την καθάρισαν.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ
Η παραλία ναυάγιο, η πιο γνωστή παραλία της Ζακύνθου, είναι δημιούργημα μιας ιδιοτροποίας της φύσης και ενός ναυτικού ατυχήματος υπό μυθιστορηματικές συνθήκες. Η ιδιοτροπία της φύσης είναι οι σεισμογενείς δυτικές ακτές της Ζακύνθου και τα βαθιά νερά του Ιόνιου πελάγους που τις σμιλεύουν αιώνες τώρα. Το ναυτικό ατύχημα είναι το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου Παναγιώτης, που το 1982 με παράνομο φορτίο κούτες με αφορολόγητα τσιγάρα, προσάραξε στην συγκεκριμένη παραλία. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός της ανέγγιχτης από το ανθρώπινο χέρι παραλίας με το σκουριασμένο σκαρί στο μέσον της δημιούργησε το πιο πολυφωτογραφημένο θέμα στην Ζάκυνθο.
Στην παραλία Ναυάγιο θα πάτε μόνο με πλωτό μέσο. Σκάφη κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή σχεδόν από κάθε σημείου του νησιού. Αν θέλετε απλώς ένα πέρασμα για ένα μπανάκι βολεύουν καλύτερα οι ημερήσιες εκδρομές που κάνουν τον γύρο του νησιού και κάνουν μόνο μια στάση στο Ναυάγιο και θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείτε και άλλα σημεία της Ζακύνθου που δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση οδικώς.
Για όσους θέλουν να θαυμάσουν την παραλία με το ναυάγιο από ψηλά, πρέπει να φτάσουν μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια σιδερένια εξέδρα που κρέμεται στο κενό, από εκεί θα θαυμάσετε με δέος την πανέμορφη παραλία με το ναυάγιο και τις γύρω απόκρημνες ακτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου