Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πυρά Γεωργιάδη κατά Παπουτσή-Χρυσοχοΐδη για την «έξωση» Οι υπηρεσίες του τέως υπ. Ναυτιλίας φεύγουν από την Ακτή Βασιλειάδη.


Πυρά Γεωργιάδη κατά Παπουτσή-Χρυσοχοΐδη για την «έξωση» Ενώ ο κόσμος καίγεται... στον Πειραιά έχει ξεκινήσει καυγάς μεταξύ υπουργών και υφυπουργού Ανάπτυξης για το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη. Το σκηνικό «ξυπνά» μνήμες από τις κόντρες που είχαν ξεσπάσει το καλοκαίρι για το «εάν θα πρέπει να επανιδρυθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να ενσωματωθεί σε αυτό το Λιμενικό Σώμα» και οδήγησαν στην παραίτηση του τότε αναπληρωτή υπουργού κ. Χάρη Παμπούκη.

Από τη μια πλευρά οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής συμφώνησαν τη Δευτέρα στη μετακόμιση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης που σχετίζονται με τη Ναυτιλία σε δυο παλιά κτίρια του πρώην ΥΕΝ στο κέντρο του Πειραιά.

Για την απόφαση ενημερώθηκε στο Λονδίνο όπου βρίσκεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεν έκρυψε την δυσφορία του φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμη για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. «Μονομερείς κινήσεις με τη συμμετοχή υπουργών του ιδίου κόμματος χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων εταίρων, υπονομεύουν την εθνική μας προσπάθεια» δήλωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε τις προηγούμενες ημέρες έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Παπουτσή για το θέμα της στέγασης των γραφείων των υπηρεσιών Ναυτιλίας και αρνείτο να μετακομίσει σε άλλο κτίριο. Στο γραφείο του μάλιστα, από την δεύτερη ημέρα της εγκατάστασής του τοποθέτησε πινακίδα με πολυτονικό σύστημα και φαινόταν να μην ήταν διατεθειμένος να αλλάξει κτίριο. Την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τους ένστολους του λιμενικού να σταματήσουν τις μετακομίσεις από τον 3ο όροφο του κτιρίου «μέχρι να βρεθεί λύση μέσα από συννενόηση των δυο αρμόδιων υπουργείων».

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών αποφασίστηκε «ομόφωνα», όλες οι υπηρεσίες του τομέα Ναυτιλίας του υπουργείου Ανάπτυξης να μεταφερθούν σε κτίριο της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη -όπου ήταν η «έδρα» του παλιού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- και σε κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος στην οδό Τσαμαδού, στο κέντρο του Πειραιά.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ.Αθανάσιος Χριστόπουλος, Ναυτιλίας κ. Νικόλαος Λίτινας, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Αθανάσιος Πάλλης καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε «ομόφωνα», όλες οι υπηρεσίες του τομέα Ναυτιλίας του υπουργείου Ανάπτυξης να μεταφερθούν σε κτίριο της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη και σε κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος στην οδό Τσαμαδού, στο κέντρο του Πειραιά.
Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «απελευθερώνεται και διατίθεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο χώρος στον οποίο λειτουργεί το σύστημα Ελέγχου και Διαχείρισης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTMIS) στο κτίριο της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη. Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος που στεγάζονται στους παραπάνω χώρους μεταφέρονται και αυτές στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη. Η διαδικασία μετακόμισης θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους».
Την ευθύνη για την δρομολόγηση των διαδικασιών ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κ. Ν. Λίτινας. Παράλληλα κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το αποσπασμένο στο Υπουργείο Ανάπτυξης προσωπικό του Λιμενικού Σώματος«για το οποίο αποφασίστηκε να μη συμμετέχει σε επιτροπές και λοιπά καθήκοντα του Σώματος εκτός περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης και υπηρεσίες διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας στους χώρους ευθύνης του».
Παράλληλα κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το αποσπασμένο στο Υπουργείο Ανάπτυξης προσωπικό του Λιμενικού Σώματος «για το οποίο αποφασίστηκε να μη συμμετέχει σε επιτροπές και λοιπά καθήκοντα του Σώματος εκτός περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης και υπηρεσίες διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας στους χώρους ευθύνης του».


Αντίδραση από τον Αδ. Γεωργιάδη

Ο κ. Γεωργιάδης που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε συνέδριο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Ομίλου (ΙΜΟ), πληροφορήθηκε τα της μεταφοράς, ενώ είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του υπουργούς, ανάμεσα τους οποίους και με τον Τούρκο, τον Κινέζο και τον Ρώσο. Ζήτησε, με γραπτή ανακοίνωσή του να «διευκρινισθεί το κόστος της ανακαινίσεως του κτιρίου της Γρηγορίου Λαμπράκη» και κυρίως «εάν είναι εφικτή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για μετακόμιση των υπηρεσιών και εάν θα εξασφαλισθούν παράλληλα οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους». Σε δήλωσή του στο «Βήμα» σημείωσε:«Εθεσα όρους που περιμένω να γίνουν αποδεκτοί».

Στο περιθώριο του συνέδριου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ο κ. Γεωργιάδης, όπως είπε, είχε επαφές με έλληνες εφοπλιστές, στους οποίους υποσχέθηκε ότι «η Ελλάδα θα κάνει το παν για να υψωθεί στα πλοία τους η ελληνική σημαία», υποσχόμενος παράλληλα ότι έως το τέλος του έτους θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας, που προβλέπει την παρουσία ενόπλων στα πλοία όταν  αυτά βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας.



dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου