Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Αρχαία ελληνικά θα διδάσκονται τα παιδιά του δημοτικού στην ΑΓΓΛΙΑ και μέσω του διαδικτύου όσοι το επιθυμούν στις ΗΠΑ




Τα αρχαία ελληνικά περιλαμβάνονται στις ξένες γλώσσες, που θα διδάσκονται οι μαθητές στη Βρετανία από την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με το νέο σχολικό πρόγραμμα που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση η βρετανική κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.
Η υποχρεωτική διδασκαλία των ξένων γλωσσών από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι μία από τις επτά μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η βρετανική κυβέρνηση.
Οι μαθητές θα μαθαίνουν να διατυπώνουν ολοκληρωμένες προτάσεις με τη σωστή προφορά και να εκφράζουν απλές ιδέες. Ανάμεσα στις προτεινόμενες ξένες γλώσσες είναι τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά και τα μανδαρίνικα.
Τραγούδια και ποιήματα θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία που θα φέρουν σε επαφή τους μαθητές με τη γλώσσα, δια μέσου της αποστήθισης.
Η εισαγωγή της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο δημοτικό φαίνεται να τυχαίνει ευρείας συναίνεσης. Ο σκιώδης υπουργός Παιδείας Στίβεν Τουίγκ δήλωσε στο BBC, ότι η κυβέρνηση έχει «απόλυτο δίκιο» να κάνει υποχρεωτική τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών από την ηλικία των επτά ετών. Πρότεινε μάλιστα να ξεκινάει σε ακόμη μικρότερες ηλικίες.
«Τα παιδιά θα αγαπήσουν τις γλώσσες εάν τους δοθεί η ευκαιρία να τις μάθουν από μικρή ηλικία. Η κυβέρνηση προτείνει τα επτά χρόνια. Θα ενθάρρυνα τα σχολεία να αρχίσουν τη διδασκαλία από ακόμη μικρότερες ηλικίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη Βρετανία σήμερα, οι ξένες γλώσσες είναι προαιρετικό μάθημα στο γυμνάσιο. Όπως διαπιστώθηκε, όμως, το ενδιαφέρον των μαθητών μειωνόταν χρόνο με τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 μόλις το 43% των 14χρονων μαθητών ζήτησε να διδαχθεί κάποια ξένη γλώσσα όταν το ποσοστό αυτό ήταν 75% το 2002.
Γενιές ολόκληρες έχουν μάθει την ελληνική γλώσσα, ιστορία, και πολιτισμό μέσα από τα βιβλία του, επί πενήντα και πλέον χρόνια, στην Αμερική του δάσκαλου και συγγραφέα, Θεόδωρου Παπαλοΐζου, που σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα», τώρα όσοι επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να μάθουν τη γλώσσα μας μέσω διαδικτύου, και μάλιστα δωρεάν.
Η σειρά ηλεκτρονικών μαθημάτων, που διαθέτει ο Παπαλοΐζος, περιλαμβάνει βίντεο και άλλες μεθόδους, που έχει καθιερώσει κατά τη 50χρονη καριέρα του.
«Τα παιδιά αρέσκονται να μαθαίνουν και χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και το ίντερνετ κάθε μέρα, με το οποίο αισθάνονται σαν στο σπίτι τους», επισημαίνει ο κ. Παπαλοΐζος. Και συνεχίζει: «Είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εξαιρετικό μέσο να τα βοηθήσουμε να μάθουν να μιλούν Ελληνικά».
Η ιστοσελίδα, μέσω της οποίας παρέχονται τα μαθήματα, είναι η www.Greek123.com.
«Τα βίντεο και τα μαθήματα έχουν δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο, που είναι εύκολα και ευχάριστα. Άσχετα αν κάποιος είναι έξη ή εξήντα ετών, μπορεί να μάθει Ελληνικά μέσω ίντερνετ, ακόμα κι αν δεν έχει χρησιμοποιήσει άλλη φορά ηλεκτρονικό υπολογιστή», λέει ο κ. Παπαλοΐζος.
Ο δάσκαλος, που χαίρει εκτίμησης, όπως τονίζει ο «Εθνικός Κήρυκας», είναι ο πρώτος συγγραφέας και εκδότης συστηματικών βιβλίων και εγχειριδίων εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στην Αμερική. Πεντακόσιες και πλέον χιλιάδες αντίτυπα βιβλίων του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλα τα σχολεία των κοινοτήτων της Αμερικής και εξακολουθούν χρησιμοποιούνται και σήμερα. Το 1957 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο, το Αλφαβητάριο, το οποίο έγινε δεκτό, τότε, από είκοσι κοινότητες.
«Μου ζήτησαν να εξακολουθήσω την έκδοση της Δευτέρας και Τρίτης τάξης και ούτω καθ’ εξής. Μέχρι τότε υπήρχαν τα βιβλία του Μητροπολίτη Γερμανού Πολυζωίδη και του Ντίβρι, τα οποία ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα και μάλλον δυσκόλευαν το έργο της διδασκαλίας», θυμάται ο κ. Παπαλοϊζος.
Το 1964 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Ν. Αμερικής, Ιάκωβος, έδωσε γραπτή έγκριση στον κ. Παπαλοΐζο για τα βιβλία του και τη διάθεσή τους στα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων.
Ο Θεόδωρος Παπαλοΐζος γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ο πατέρας του, Κώστας, ήταν από την Κύπρο και η μητέρα του, Μαρία, από τη Σάμο. Η οικογένειά του μετοίκησε στην Κύπρο όταν ήταν τριών χρονών. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο της Επαρχίας Πάφου, όπως και το Αγγλικό Διδασκαλικό Κολλέγιο του Μόρφου. Φοίτησε ένα χρόνο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην Αμερική, και συγκεκριμένα στο Πίτσμπουργκ, πήγε το 1947, όπου και διορίστηκε δάσκαλος, γραμματέας και ψάλτης στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος.
Μετά από δύο χρόνια, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή των σχολείων, χοράρχης, ψάλτης και γραμματέας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην Ουάσιγκτον. Στη θέση αυτή έμεινε για δέκα χρόνια (1949-1959) και στη συνέχεια ανέλαβε τα ίδια καθήκοντα στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Αμερικανική πρωτεύουσα.
Συνέχισε τις σπουδές του, επί τρία χρόνια, στο «Wilson’s Teachers College» της Ουάσιγκτον, στο πανεπιστήμιο Μέριλαντ (elementary education), αποφοιτώντας με Βachelor of Science και στο Catholic University της Ουάσιγκτoν, απ΄ όπου έλαβε διδακτορικό στα Ελληνικά και Λατινικά.
dailynews24.gr

για την αντιγραφή  http://rethemnosnews.gr

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου