Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πολυνομοσχέδιο κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας !!!!


Πολυνομοσχέδιο για την προστασία των πολιτών που αντιμετωπίζουν περιστατικά αυθαιρεσίας από το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας κατατέθηκε  στη Βουλή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αναβαθμίζεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ιδρύεται και Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο υπουργό.

Στο όργανο αυτό θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλες αυθαιρεσίες από το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λ.Σ.) σε βάρος κάθε ατόμου.
Καταργείται ακόμη η Ελληνική Αγροφυλακή, ενώ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση των εποχικών πυροσβεστών και η αντικατάστασή τους με πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
Πιο αναλυτικά το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:
_ Ιδρύεται Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Θα είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, ένας ανεξάρτητος μηχανισμός στον οποίο θα «λογοδοτεί» το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αυτό θα καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλα περιστατικά αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό) σε βάρος κάθε ατόμου.
_ Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και διευρύνεται η αποστολή της σε ό,τι αφορά αδικήματα των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και των υπαλλήλων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
_ Δημιουργείται αυτοτελής υπηρεσία για τον συντονισμό των χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρησιακών και αναπτυξιακών δράσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
_ Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας και αναβαθμίζεται ο ρόλος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας.
_ Καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή, οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και θα ασκούνται από τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες. Το προσωπικό της μετατάσσεται κατά κανόνα σε δασικές υπηρεσίες, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα του καθένα.
_ Δημιουργείται στο Πυροσβεστικό Σώμα μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά τον θεσμό του εποχικού πυροσβέστη, με κύριο καθήκον τη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία. Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά του.
_ Προβλέπεται η διάθεση στις αστυνομικές αρχές και στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής χερσαίων, πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων που έχουν κατασχεθεί ως αντικείμενα λαθρεμπορίας ή ως μεταφορικά μέσα ναρκωτικών ουσιών, λαθρεμπορευμάτων ή παράνομων μεταναστών και ως μέσα παράνομης διακίνησης όπλων και αρχαιοτήτων.
_ Θεσπίζεται η καταβολή ανταλλάγματος από τρίτους προς την Ελληνική Αστυνομία για τις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών που υπερβαίνουν το μέτρο που αναλογεί στο πλαίσιο της αποστολής της.
_ Ρυθμίζεται η εκκρεμότητα που υπάρχει στο θέμα της ιθαγένειας των κατατασσομένων στην Ελληνική Αστυνομία ομογενών από τη Β. Ηπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, για τους οποίους δεν προβλέπεται η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως γίνεται και με τους ομογενείς που εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν. 3284/2004.
_ Προβλέπεται ότι συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί μπορούν να μετέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων.
_ Επαναπροσδιορίζεται το καθεστώς ίδρυσης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών, οι οποίες πλέον ιδρύονται ανά αστυνομική διεύθυνση και όχι ανά νομό, όπως ίσχυε έως σήμερα.
_ Για λόγους πληρέστερης προστασίας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. παρέχεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους αστυνομικούς να παραμένουν μέτοχοι στον ειδικό λογαριασμό αρωγής για 10 έτη μετά τη συνταξιοδότησή τους.
_ Ορίζεται σε 300 ευρώ το επίδομα σε αστυνομικούς, συνοριακούς φύλακες και ειδικούς φρουρούς που μετατάσσονται σε υπηρεσία γραφείου ή απέχουν από τα καθήκοντά τους λόγω τραυματισμού ή παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. Επεκτείνεται δε αυτό για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τέλος, ρυθμίζονται θέματα μεταθέσεων κατώτερου αστυνομικού προσωπικού, έτσι ώστε να στελεχώνονται πληρέστερα οι αστυνομικές υπηρεσίες.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου