Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΠΑΞΟΙ - ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ


Καλώς ήλθατε στο ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα! Τα καταπράσινα νησιά του Ιονίου με τα τυρκουάζ νερά, τα γραφικά χωριά, τα μοναδικά φιόρδ με τις θαλάσσιες σπηλιές, αλλά και τις πανέμορφες παραλίες!
Οι Παξοί, που χαρακτηρίζονται και Βενιαμίν των Επτανήσων, βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και 12 μιλίων από την Πάργα. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Στους Παξούς κυριαρχούν οι ελαιώνες και στους Αντίπαξους οι Αμπελώνες οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί, ενώ οι Αντίπαξοι είναι επίσης γνωστοί για τις εξωτικές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι. Δύο νησιά που με τις φυσικές και όχι μόνο ομορφίες τους, θα σας μείνουν αξέχαστα!
Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και βρείτε ότι χρειάζεστε για τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης μπορείτε να στείλετε άρθρα με τις εντυπώσεις σας από το νησί και τις συμβουλές σας σε όσους σκέφτονται να το επισκεφτούν, να διαβάσετε άρθρα άλλων επισκεπτών και να στείλετε φωτογραφίες ή συνδέσμους σχετικούς με το νησί.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε όλες τις παραλίες του νησιού από το να κάνετε το γύρο του με βάρκα. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι μικρές και οι καλύτερες από αυτές είναι οι εξής:

του Γιαννά, της Σουλάνενας, του Μπάλου, της Αγίας Μαρίνας, στο Μογγονήσι, του Κλωνί Γουλί, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, το Κηπιάδι, τα Μαρμάρια, το Λεβρεχιό, η Γλυφάδα, το Μονοδέντρι, το Αρκουδάκι, ο Ορκός, το Κανόνι, το Χαραμί, ο Πλάνος, το Αχάι, το Αυλάκι, και το Γαλάζιο και στους Αντίπαξους οι μαγευτικές παραλίες με τα διάφανα νερά Βρίκα και Βουτούμι, καθώς και οι πιο ερημικές Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.



Αξιοθέατα


Γάιος
Πρώτη στάση μας στους Παξούς είναι ο γραφικός Γάης, η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι του νησιού, ο οποίος χωρίζεται με ένα στενό κανάλι από το φυσικό κυματοθραύστη του, τον Άγιο Νικόλαο, στον οποίο είναι χτισμένο Βυζαντινό κάστρο, φρούριο της εποχής. Ο Γάης πήρε το όνομά του από τον απόστολο Γάη ο οποίος μαζί με τον απόστολο Κρίσπο επισκέφτηκαν το νησί τον 1ο αι. μ.χ.  Στο Γάη αξίζει να επισκεφτείτε το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα του παλιού λιμανιού, την εκκλησία της Αναλήψεως και το Μουσείο των Παξών. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1996 και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα το οποίο κληροδοτήθηκε το 1905 από τον Ανδρέα Συγγρό στους Παξούς. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς επίσης και το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864.
Προχωρώντας νότια και διασχίζοντας τους απέραντους ελαιώνες του νησιού μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον  Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού και δείτε τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Στεφάνου. Στη συνέχεια βγαίνοντας στον παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε, σε καλύτερη κατάσταση, την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Μαρίνας ενώ στο νοτιότερο άκρο των Παξών βρίσκεται μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες των Παξών, το θαλάσσιο στενό Μογγονησίου – Καλτσονησίου. Στο Καλτσονήσι θα δείτε το εκκλησάκι του Άγιου Σπιρύδωνα που χρονολογείται από το 1686.


Λογγός
Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Γάη ο Λογγός είναι ένα μικρό γραφικό χωριό χτισμένο ανάμεσα σε πεύκα και ελιές, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και για τις ψαροταβέρνες και τα μπαράκια του.


Λάκκα
Η Λάκκα βρίσκεται στο βορειότερο ακρωτήρι του νησιού και οφείλει το όνομά της στους Σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων κατέφυγαν στους Παξούς και τους Αντίπαξους. Στη Λάκκα θα βρείτε το πέτρινο φάρο ο οποίος χτίστηκε το 1832, έχει ύψος 36 μέτρα και υψώνεται 108 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.


Η δυτική πλευρά του νησιού.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι και η μορφολογία του εδάφους του. Ενώ οι ανατολικές ακτές είναι σχετικά ομαλές, οι δυτικές είναι εξαιρετικά απότομες, σχηματίζοντας  κατακόρυφους γκρεμούς, σπήλαια και θαλάσσιες αψίδες. Χαρακτηριστική είναι η σπηλιά που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα μέσα στην οποία κρύφτηκε το υποβρύχιο Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Είτε προσβάσιμες από το νησί, είτε προσβάσιμες με βάρκα, στη δυτική πλευρά του νησιού σας περιμένουν πολλές πανέμορφες παραλίες για να τις ανακαλύψετε.


Οι στέρνες
Παρόλο που οι βροχές είναι πολλές στους Παξούς, η σύσταση του εδάφους δεν επιτρέπει την κατακράτηση του νερού. Γι' αυτό το λόγο οι Παξινοί σμίλεψαν το βράχο και έφτιαξαν πελεκητές στέρνες από τις οποίες τροφοδοτούσαν πηγάδια, που κατασκεύαζαν οι ίδιοι για να αποθηκεύουν το νερό. Τις σπουδαιότερες από αυτές τις στέρνες θα τις βρείτε πάνω από την Αγία Ελεούσα στη Μεγάλη Βίγλα και στη θέση Μποϊκάτικα ενώ τη μεγαλύτερη στέρνα των Παξών την Ελληνικιά θα τη βρείτε αν πάρετε το μονοπάτι πέρα από τα Φαναριωτάτικα.


Ιαματικές πηγές
Στους Παξούς, οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια, πηγάζουν από το υπέδαφος και χύνονται στη θάλασσα. Οι περισσότερες από αυτές είναι θειούχες και έχουν αξιοποιηθεί με πισίνες όπου χρησιμοποιούνται  για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα σε παθήσεις ρευματικές και δερματικές.
Οι σπουδαιότερες ιαματικές πηγές είναι: του Οζιά, του Γιαννά και της Γλυφάδας.


Αντίπαξοι
Για το τέλος αφήσαμε τους Αντίπαξους. Με ελάχιστους κατοίκους, αλλά πλούσια βλάστηση και τους μεγάλης έκτασης αμπελώνες που παράγουν το περίφημο μαύρο αντιπαξιώτικο κρασί, στους Αντίπαξους, εκτός από την Εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού και μια αγγλική δεξαμενή του 1833, θα βρείτε και μια από τις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας 
αλλά και του κόσμου, το Βουτούμι.




πηγη   http://www.paxoi.info/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου