Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Αιωροπτερισμός στον Παρανασσό!!!!

Οι πλαγιές του Παρνασσού πάνω από την Αμφίκλεια Φθιώτιδας, είναι από τις πιο αγαπημένες των αιωροπτεριστών, καθώς συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για εύκολες και ασφαλείς απογειώσεις και ταυτόχρονα για καλά, υψηλά και μακρινά πετάγματα. Εκεί γίνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη (15-16)αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας στο Αλεξίπτωτο Πλαγιάς.

πηγη    http://www.agro-tour.gr



Aν το να πετάς σαν πουλί είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει στην απόλυτη αίσθηση ελευθερίας, τότε ο αιωροπτερισμός είναι ό,τι κοντινότερο σε αυτό. Είναι το άθλημα γι' αυτούς που αισθάνονται απόγονοι του Δαίδαλου και τον Ίκαρου.

Το αιωρόπτερο είναι ένας αετός που διευθύνει ο πιλότος του και ανάλογα τις μετακινήσεις που κάνει με το βάρος του σώματός του μεταβάλλεται η κατεύθυνσή του. (Εξ ου και ο όρος "αιωρόπτερο" από τη λέξη αιώρηση). Η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά - ήδη από το 1890 ο γερμανός Ότο Λίλιενταλ κατασκεύασε τα πρώτα φτερά τύπου Δέλτα που είχε κολλημένα τότε στους ώμους του! 

Ο πιλότος είναι «κρεμασμένος» (δεμένος με ειδική ζώνη) κάτω από το αιωρόπτερο έτσι ώστε το σώμα του να αιωρείται στο κενό σαν εκκρεμές. Αξιοποιώντας τα ρεύματα του αέρα, ο πιλότος χαράζει πορεία. Ανάλογα με το βαθμό εκπαίδευσης του, μπορεί να φτάσει σε ύψος 5.000 μέτρων και να παραμείνει στον αέρα επί 10 συνεχείς ώρες. Οι νέες τεχνολογίες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται επιτρέπουν στον αιωροπτεριστή να κάνει ακόμα και ακροβατικά!

Όσο εύκολο είναι να το λες, δεν είναι το ίδιο εύκολο για να το πραγματοποιήσεις. Πρέπει να το λέει και η ψυχή σου αλλά και να έχεις την γνώση. Γι' αυτό, μην πάρετε τα βουνά για να πετάξετε πριν μάθετε πώς γίνεται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προσγείωση σας δεν θα είναι καθόλου ομαλή. Χρειάζεται συστηματική εκπαίδευση, και υπομονή μέχρι να καταλάβετε τους χειρισμούς σε διαφορετικές συνθήκες. 

Οι καλύτερες συνθήκες για πέταγμα όταν είσαι αρχάριος είναι η άπνοια. Όταν ξεθαρρέψετε και γίνετε έμπειροι πιλότοι, αυτό που θα αναζητάτε στις πτήσεις σας θα είναι οι ατμοσφαιρικές αστάθειες για περισσότερη περιπέτεια. 

Καλό είναι βέβαια να έχετε υπόψη σας πως η επαφή σας με τη φύση έχει σαν αποτέλεσμα να είστε εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Κι επειδή όταν σε χτυπάει ο αέρας σε υψόμετρο, η θερμοκρασία σου πέφτει κατακόρυφα, σκεφτείτε ως πρώτη επιλογή ρουχισμού τα fleece και τα αντιανεμικά τζάκετ. 

Από τι αποτελείται το αιωρόπτερο; 
Ο σκελετός του αιωρόπτερου είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, που το κάνει άκαμπτο, ελεγχόμενο και σχετικά ασφαλές. Το πανί είναι κατασκευασμένο από ισχυρό συνθετικό υλικό. Τα νέας γενιάς αιωρόπτερα αναπτύσσουν ταχύτητες γύρω 120 χλμ ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Είναι ωραίο;
Σκέτη απόλαυση. Είναι ό,τι πιο κοντινό στην πραγματική πτήση που θα έκανες αν ήσουν ο μυθικός Ικαρος. Η αίσθηση του αέρα που χτυπά στο πρόσωπό σου και η δύναμη που νιώθεις να κατευθύνεις εσύ την πτήση σου με τη δύναμη του σώματός σου, το καθιστούν ανεπανάληπτη εμπειρία. Η θέα στα 1.000 μέτρα είναι μαγευτική και φυσικά η αδρεναλίνη σου τρέχει ποτάμι, καθώς είσαι αναπάσα στιγμή σε κατάσταση "alert". Κι αν είσαι έμπειρος, μπορεί να προχωρήσεις ακόμα και σε ...ακροβατικά:

 

Είναι επικίνδυνο άθλημα;

Δε νομίζουμε πως χρειάζεται απάντηση. Ένα αιωρόπτερο δεν είναι για αρχάριους, από τη στιγμή που μπορεί να πάρεις την άγουσα για το ...έδαφος ή να προσγειωθείς άτσαλα με κίνδυνο τραυματισμού. Γι αυτό άλλωστε συγκαταλέγεται στα extreme sports. Απαιτείται εκπαίδευση με δασκάλους από αναγνωρισμένες Αερολέσχες. Η καλή υγεία του εκπαιδευόμενου και η αντοχή του είναι απαραίτητη.

Το άθλημα θέλει τρέξιμο πριν την πτήση και τρέξιμο στην προσγείωση. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα «πιάσετε» τα μαθήματα θα καταλάβει ο εκπαιδευτής σας πόσο γρήγορα θα πετάξετε. Περίπου ένας κύκλος 5-10 μαθημάτων είναι αρκετός για την «απόδραση» μαζί με δάσκαλο, γνωστό και ως tandem. Η εκπαίδευση όμως δεν σταματά γιατί υπάρχουν και πιο προχωρημένα στάδια που είναι για ανεμοπορία, πιο εξειδικευμένες γνώσεις μετεωρολογίας, κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας κλπ.

Σε καμία περίπτωση μην βασιστείτε ότι έχετε αποκτήσει εμπειρία διαβάζοντας μόνο κάποιο βιβλίο. Καλή η θεωρία αλλά η πράξη είναι πολύ διαφορετική.
Εκεί θα τα δεις όλα. Kαι βέβαια, όπως θα δεις και στο παρακάτω video, οι ...στούκες παραμονεύουν:

 

Πού θα κάνω τα μαθήματα;
Η Ελληνική Επιτροπή Αιωροπτερισμού www.hang-gliding.gr κάνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια on line με αντικείμενο τον Αιωροπτερισμό 

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ Διεύθυνση Θεσσαλονίκης 79, 118 53, Αθήνα 
Tηλέφωνο (6944) 36 36 93, Fax (210) 6915 498

ΕΝΩΣΗ ΑΙΩΡΟΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 
Διεύθυνση Αδριανουπόλεως 45, 161 21, Καισαριανή 
Tηλέφωνο (210) 7654 305, Fax (210) 7651 335

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΜΕΓΑΡΩΝ 
Διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 77, 191 00, Μέγαρα 
Tηλέφωνο (22960) 21112, Fax (22960) 21112

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Διεύθυνση Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης, 551 03, Θεσσαλονίκη 
Tηλέφωνο (2310) 476000, Fax (2310) 471377

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΡΑΘΛΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 
Διεύθυνση Βενιζέλου 2, 402 00, Ελλασόνα 
Tηλέφωνο (2410) 555 999 Fax (2410) 555 998

..




Διαβάστε περισσότερα: Αιωροπτερισμός: Το extreme sport που μας απογειώνει http://www.menslounge.gr/sports/adrenalini/aioropterismos_eimaste_ston_aera.html#ixzz1PccGgUxT
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου