Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Νανοτεχνολογία για «λεπτές» αποστολές....


Ο Στέργιος Λογοθετίδης είναι Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, πρόεδρός του την περίοδο 2005 - 2009 και Διευθυντής & Ιδρυτής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Νανοεπιστήμες 
& Νανοτεχνολογίες Ν&Ν του ΑΠΘ.
Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων - Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας (LTFN), στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής (1973-78) και στο μεταπτυχιακό Ηλεκτρονικής του ΑΠΘ με υποτροφία ΙΚΥ (όλα τα χρόνια σπουδών), και του ΟΤΕ, αντίστοιχα ως 1ος στην τάξη του, και στη συνέχεια υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.

Έκανε το διδακτορικό και τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο Max - Planck Institute (MPI) της Στουτγάρδης και στο κέντρο Synchrotron Radiation of Berlin (BESSY) ως υπότροφος του Ωνάσειου Ιδρύματος και του MPI (1981-1985). Επίσης, ήταν υπότροφος καθηγητής του Alexander von Humboldt Stiftung Foundation στο MPI και BESSY 
(1988-9).
Έχει πολυετή εκπαιδευτική και διδακτική εμπειρία και έχει διδάξει στο Τμήμα Φυσικής & Γεωπονίας του ΑΠΘ, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Ν&Ν και Φυσικής & Τεχνολογίας Υλικών του ΑΠΘ και σε ιδρύματα της αλλοδαπής, ενώ έχει υποβάλει τρεις προτάσεις Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σπουδών για τη δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Έχει πολυετή ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία σε διεθνή Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, καθοδηγεί διδακτορικές διατριβές, κατευθύνει την έρευνα μεταδιδακτορικών ερευνητών και την έρευνα στους αντίστοιχους τομείς, στην Ευρώπη.
Είναι κριτής σε 30 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αξιολογητής ευρωπαϊκών και αμερικανικών ερευνητικών προγραμμάτων. Διηύθυνε ως Συντονιστής και Επιστημονικός Υπεύθυνος περισσότερα από 30 ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, ύψους περίπου 25.000.000€.
Έχει διοργανώσει δεκάδες διεθνή συνέδρια και διεθνή σχολεία στις Νανοτεχνολογίες, Επιστήμη Υλικών, Οργανικά Ηλεκτρονικά, Μεταφορά Τεχνολογίας κλπ, ενώ τα τελευταία  έξι χρόνια διοργανώνει το International Conference on Nanosciences & Nanotechnologies και, τα τρία τελευταία, τα Plastic Electronics και International Symposium on Flexible Organic Electronics.
Έχει διατελέσει συνεργάτης και σύμβουλος πολλών ελληνικών και διεθνών ερευνητικών κέντρων, ενώ η ερευνητική και επαγγελματική του παρουσία συμπληρώνεται από περίπου 650 εργασίες και μονογραφίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, εκατοντάδες διαλέξεις και πάνω από 5000 αναφορές στις εργασίες του από άλλους ερευνητές.
Έχει συγγράψει έξι βιβλία, έχει επιβλέψει 25 διδακτορικά και 30 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και καθηγητές κι είναι μέλος πολλών επιστημονικών κοινοτήτων και οργανισμών. 

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου