Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ. | 4 τρόποι για να την απολαύσετε!!!!


Απο τη Ζερμαιν Αλεξάκη για το ΟΙΚΟ της καθημερινης
 Προστατευμένη από τα βουνά, ευλογημένη από τα νερά του Στρυμόνα, η λίμνη Κερκίνη απλώνει την υδάτινη αγκαλιά της προσφέροντας καταφύγιο σε αμέτρητους πληθυσμούς φτερωτών ειδών. Με τα πόδια, με ποδήλατο, με καγιάκ, αλλά και με άλογο, ανακαλύπτουμε με εναλλακτικό τρόπο τη μοναδικότητα αυτού του τόπου.
Η Κερκίνη βρίσκεται στο νομό Σερρών, κοντά στην κωμόπολη του Σιδηροκάστρου, και περικλείεται από τα όρη Μπέλες, Δύσωρο και Μαυροβούνι. Στους αρχαίους χρόνους, ο τόπος ήταν ελώδης, ενώ κατά καιρούς σχηματιζόταν το χειμώνα μια αβαθής λίμνη, που ήταν γνωστή με το όνομα Κερκινίτιδα.
Σήμερα, γύρω από τις όχθες έχουν αναπτυχθεί πολλά χωριά, με κύρια δραστηριότητα των κατοίκων τους τη γεωργία αλλά και την αλιεία. Ομως τα τελευταία χρόνια που στην περιοχή λειτουργούν ποιοτικοί ξενώνες, η Κερκίνη θεωρείται ο «παράδεισος» του οικολογικού τουρισμού. Η ήπια μορφολογία είναι ιδανική για να περιηγηθείτε τις όχθες του Στρυμόνα, να ποδηλατήσετε στην ακρολιμνιά, να κάνετε κανό, ιππασία ή να συμμετάσχετε σε οργανωμένες πλωτές εξορμήσεις στο παρυδάτιο δάσος.

Το οικοσύστημα
Το 1932, για αρδευτικούς λόγους υψώθηκαν τα πρώτα αναχώματα που γέμισαν με τα νερά του Στρυμόνα τη λεκάνη της Κερκίνης. Παρά το γεγονός ότι η λίμνη θεωρείται σήμερα τεχνητή, η παρουσία από παλιά των πουλιών στην περιοχή επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενδιαιτήματος.
Από το 1971 και μετά, αφού ανακηρύχθηκε με τη συνθήκη Ραμσάρ υγρότοπος διεθνούς σημασίας, προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και Ειδικά Προστατευμένη Μεσογειακή Περιοχή. Το 2005 ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, προκειμένου να υπάρξει σωστότερη διαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Τι κάνει την Κερκίνη ιδιαίτερη; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απευθύνουν σχεδόν πάντα οι επισκέπτες στους υπευθύνους του Κέντρου Πληροφόρησης. Το μικρό βάθος της, ο σχηματισμός καλαμιώνων και παρυδάτιων δασών, σε συνδυασμό με τα πλούσια σε φερτές ύλες νερά του Στρυμόνα, είναι παράγοντες που έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να φωλιάσουν, αλλά και να εξασφαλίσουν την τροφή τους, σχεδόν 300 διαφορετικά είδη φτερωτής πανίδας! Μάλιστα, στις αρχές του φθινοπώρου και της άνοιξης, όταν αρχίζει η μετανάστευση των πουλιών, παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι 4 προτάσεις
Στις όχθες του Στρυμόνα με τα πόδια (90 λεπτά):
Χρησιμοποιώντας τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο που συνδέει την περιοχή με τις Σέρρες, θα πάτε στο χωριό Βυρώνεια. Στη συνέχεια θα πάρετε το δρόμο που οδηγεί προς Ηράκλεια. Στα 1.500 μέτρα θα συναντήσετε τη γέφυρα του Στρυμόνα. Από εδώ ξεκινούν δύο χωμάτινοι δρόμοι που κινούνται παράλληλα με την κοίτη του ποταμού. Εμείς προτείνουμε ν' αφήσετε το όχημά σας σε κάποιο πλάτωμα και να συνεχίσετε με τα πόδια, ακολουθώντας το δρόμο δεξιά πριν από τη «ρίζα» της γέφυρας. Αριστερά σας θα έχετε τη φαρδιά κοίτη του Στρυμόνα και δεξιά τα έλη και τους λασπότοπους, όπου φωλιάζουν και κυνηγούν δεκάδες χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες, λευκοτσικνιάδες. Στη διάρκεια της πεζοπορίας θα συναντήσετε κοπάδια νεροβούβαλων που βόσκουν αμέριμνα στην ακροποταμιά. Θα συνεχίσετε ευχάριστα για 5 χλμ. (εξαρτάται από την ποσότητα νερού που θα έχει πλημμυρίσει την περιοχή) και θα καταλήξετε σε αδιέξοδο στο σημείο όπου ο Στρυμόνας χύνεται στην Κερκίνη, ενώ η επιστροφή σας θα γίνει από τον ίδιο δρόμο.
Με ποδήλατο στο βορειοδυτικό ανάχωμα (διάρκεια 30 - 60 λεπτά):
Αν δεν έχετε δικό σας ποδήλατο, θα νοικιάσετε από το χωριό Κερκίνη και θα κατηφορίσετε εύκολα ώς το λιμανάκι. Από εδώ θα πάρετε το χωματόδρομο που «τρέχει» στο βορειοδυτικό ανάχωμα και με μηδενικές κλίσεις θα ποδηλατείτε μόλις λίγα μέτρα ψηλότερα από τις όχθες. Αν κάνετε ησυχία, θα δείτε πολλά πουλιά, κυρίως σταχτοτσικνιάδες ή λευκοτσικνιάδες, να ξεκουράζονται στα βράχια του αναχώματος. Μετά από ανέμελη ποδηλασία 5,5 χιλιομέτρων θα καταλήξετε στο παρατηρητήριο. Ευκαιρία για birdwatching (παρατήρηση πουλιών), αν έχετε μαζί σας κιάλια. Εντύπωση θα σας προκαλέσουν οι κορμοράνοι που λιάζονται με ανοιχτά φτερά στις ιτιές και τα πολυπληθή κοπάδια πελεκάνων.
Ο δρόμος από το παρατηρητήριο συνεχίζει δυτικά. Αφού περάσει από το αντλιοστάσιο, απομακρύνεται από τη λίμνη. Διασχίζει το χωριό Κερκίνη και καταλήγει πάλι στο λιμανάκι μετά από έναν κύκλο 12 χιλιομέτρων. Παρόμοια διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ανατολικό ανάχωμα, ξεκινώντας από το φράγμα.
Με κανό στις φωλιές των πελεκάνων (διάρκεια 40 λεπτά):
Θα μπείτε με τα κανό στη λίμνη από το λιμάνι στο Μανδράκι, όπου θα σας οδηγήσουν οι άνθρωποι του «Οικοπεριηγητή». Εχοντας κατεύθυνση νότια προς την αποικία των πελεκάνων, μετά από 20 λεπτά κωπηλασίας με σταθερό ρυθμό, θα προσεγγίσετε τις τεχνητές νησίδες όπου έχουν στήσει τις φωλιές τους οι αργυροπελεκάνοι (όχι πιο κοντά από 150 μέτρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Εθνικού Πάρκου). Στη συνέχεια θα κάνετε έναν ευχάριστο κύκλο γύρω από την αποικία και θα επιστρέψετε στο Μανδράκι.
Αποδράσεις με άλογο, βάρκα ή 4x4:
Είναι σαφώς οι πιο «τεμπέλικοι» τρόποι για να περιηγηθείτε την Κερκίνη, αλλά εξίσου ενδιαφέροντες. Η περιήγηση με τις βάρκες του «Οικοπεριηγητή» στον υδροβιότοπο και στο παρυδάτιο δάσος του Στρυμόνα γίνεται συνοδεία εκπαιδευμένου ξεναγού, που προσεγγίζει την περιοχή με τον ανάλογο σεβασμό, ενώ παράλληλα θα σας μυήσει στα μυστικά του οικοσυστήματος. Ο Θοδωρής Αλατσίδης έχει το στάβλο του σε μικρή απόσταση από το λιμανάκι του χωριού Κερκίνη. Κάθε Σαββατοκύριακο συνοδεύει όσους επιθυμούν μια βόλτα με εκπαιδευμένα άλογα στις γύρω εξοχές και στην ακρολιμνιά.
Οι πιο βιαστικοί θα νοικιάσετε τετρακίνητο όχημα και θα κινηθείτε με προσοχή στους λασπωμένους παραλίμνιους δρόμους, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε ότι κινείστε στα όρια του Εθνικού Πάρκου.
INFO:
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Από τη Θεσσαλονίκη η λίμνη Κερκίνη προσεγγίζεται είτε μέσω Κιλκίς, είτε μέσω Σερρών - Σιδηροκάστρου, είτε μέσω φράγματος Λιθότοπου (αυτή είναι και η πιο σύντομη πορεία). Ερχόμενοι από νότια Ελλάδα, μετά την Κατερίνη θα μπείτε στην Εγνατία και στον κόμβο του Αξιού θα στρίψετε αριστερά προς Ευζώνους. Στο ύψος του Πολύκαστρου θα συνεχίσετε προς Κιλκίς, Κερκίνη, Προμαχώνα.
Η Αθήνα απέχει συνολικά 620 χλμ.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Ιππασία: Πληροφορίες Τ/23270-41.000, υπεύθυνος Θοδωρής Αλατσίδης.
• Περιήγηση με βάρκα, ενοικιάσεις κανό και ποδηλάτων: «Οικοπεριηγητής», Τ/ 23270-41.450.
• Οικοενημέρωση: Φορέας Διαχείρισης και Προστασίας Λίμνης Κερκίνης, Τ/23270-28.004.
• Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας: Τ/23230-31.449.
πηγη     http://www.kala-nea.gr

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου