Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τα συνδικάτα «κατέρριψαν» αιφνιδιαστικά την Qantas.


Καμία πτήση της αυστραλιανής εταιρείας δεν θα πραγματοποιηθεί "μέχρι νεοτέρας", καθώς οι εργαζόμενοι δεν δέχονται την αναδιάρθρωση και την μεταφορά εργασιών σε χώρες της Ασίας.

Τα συνδικάτα «κατέρριψαν» αιφνιδιαστικά την Qantas
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας είδε το σύνολο του στόλου της να καθηλώνεται στα αεροδρόμια, καθώς τα συνδικάτα των εργαζόμενων που απασχολεί σε διάφορους κλάδους αποφάσισαν να κλιμακώσουν ταυτόχρονα τις κινητοποιήσεις τους.
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Γκρίνουιτς - 08.00 ώρα Ελλάδας) κανένα αεροσκάφος δεν θα απογειωθεί, ενώ όσα πετούν θα ολοκληρώσουν την πτήση τους και θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Η εταιρεία ενημέρωσε ότι κανένας επιβάτης που έχει κλείσει εισιτήριο δεν θα πρέπει να πάει στο αεροδρόμιο εάν δεν υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα δώσει πλήρεις αποζημιώσεις.
Η εταιρεία ενημέρωσε ότι δύο ώρες πριν την "ώρα μηδέν" 64 αεροσκάφη της ήταν εν πτήσει, με πάνω από 7.000 επιβάτες. Πάνω από 13.000 έχουν κλείσει εισιτήριο για το επόμενο 24ωρο, ενώ πάνω από 1.300 εκτιμάται ότι ήταν ήδη στα αεροδρόμια όταν έγινε γνωστή η απόφαση. Συνολικά θα ακινητοποιηθούν 108 αεροσκάφη σε 22 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.
Οι συνδικαλιστές δεν δίστασαν να "χτυπήσουν" το πιο τουριστικό Σαββατοκύριακο της περιόδου, όταν διεξάγεται το Κύπελο της Μελβούρνης, μία από τις διασημότερες ιπποδρομίες της Ωκεανίας, που κυριολεκτικά για όσο διαρκεί "σταματά" όλη τη χώρα.
Σκληρή στάση και από τη διοίκηση
Η συντονισμένη κίνηση των εργαζόμενων προκάλεσε σοκ στην διοίκηση της Qantas και ο διευθύνων σύμβουλος χαρακτήρισε την απόφαση "απίστευτη". "Παίρνω την γενναία απόφαση, μία απίστευτη απόφαση, μία πολύ σκληρή απόφαση, να ακινητοποιήσω αυτή την αεροπορική εταιρεία", είπε ο Τζόις.
Ο στόλος της εταιρείας "θα μείνει καθηλωμένος όσο χρειαστεί για να βρεθεί λύση", τόνισε. Εσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει ότι δεν θα ακολουθήσει την εύκολη οδό, να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των συνδικάτων. "Αυτό θα κατέστρεφε την εταιρεία μακροπρόθεσμα", σημείωσε.
"Κλείνουμε μέχρι τα συνδικάτα να αποσύρουν τις ακραίες απαιτήσεις τους και να έρθουμε σε συμβιβασμό... είναι ο γρηγορότερος τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη μας θα επιστρέψουν στους αιθέρες", προσέθεσε.
"Διαλύουν τη στρατηγική μας και το όνομά μας ... πρέπει να αποφασίσουν πόσο θέλουν να πλήξουν την εταιρεία, τα μέλη τους και το επιβατικό κοινό", προσέθεσε.
Επείγουσα παρέμβαση της κυβέρνησης
Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Τζίλαρντ την ίδια ώρα έσπευδε να προειδοποιήσει ότι η κόντρα στην Qantas θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην εθνική οικονομία.
Η απεργία θα συζητηθεί και σε δικαστικό επίπεδο το απόγευμα του Σαββάτου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι "παράνομη και καταχρηστική" όπως θα λέγαμε σε ελληνικούς όρους.
Ο υπουργός Μεταφορών Αντονι Αλμπανέζ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει και κυβερνητική παρέμβαση. "Ανησουχούμε ιδιαίτερα για τις κινητοποιήσεις στην Qantas, για τις οποίες ενημερωθήκαμε το μεσημέρι του Σαββάτου χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση από την εταιρεία σε καμία φάση", σημείωσε, επιβεβαιώνοντας τον αιφνιδιασμό από τα συνδικάτα.
"Η κυβέρνηση έκανε επείγουσα αίτηση στο αρμόδιο σώμα να παύσει κάθε κίνηση στην Qantas. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις απεργίες όσο και τις αποφάσεις της διοίκησης", διευκρίνισε.
Συντονισμένη δράση για να μην "φύγουν" θέσεις εργασίας
Το προηγούμενο δίμηνο οι αχθοφόροι, οι μηχανικοί τα πληρώματα και άλλοι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων που έφτασαν να κοστίζουν στην εταιρεία πάνω από 12 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.
Στόχος τους είναι να αναστείλουν τα σχέδια της διοίκησης για τη δημιουργί θυγατρικών σε χώρες της ΝΑ Ασίας, στις οποίες στη συνέχεια θα παραχωρήσει σειρά δρομολογίων, ώστε να μειώσει προσωπικό και δαπάνες μισθοδοσίας στην Αυστραλία, αλλά και να γίνει ανταγωνιστικότερη στις διεθνείς πτήσεις. Εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 1.000 απολύσεις από τους συνολικά 35.000 του δυναμικού της.
Η Qantas ελέγχει σήμερα το 65% της εγχώριας αγοράς, αλλά έχει χάσει σημαντικό μερίδιο των διεθνών πτήσεων.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου