Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ ...ΤΟ ΥΠΕΡΔΕΝΤΡΟ!!!!


Παουλόβνια (Paulownia) είναι το μοναδικό γένος ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων της οικογένειας Paulowniaceae. Το γένος Paulownia περιλαμβάνει κάμποσα είδη, τα οποία έχουν παρόμοιες ιδιότητες και γι’ αυτό είναι γνωστά με το αθροιστικό όνομα Παουλόβνια.
  Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός της Παουλόβνιας. Η ξυλεία της Παουλόβνιας χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, για οικοδομικές κατασκευές, παιχνίδια, κοντραπλακέ, μουσικά όργανα και πακετάρισμα. Το 19ο αι. η Παουλόβνια εισχωρεί και στην επικράτεια της ΗΠΑ.
Από την δεκαετία του εβδομήντα του 20ου αι., η Ιαπωνία δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή Παουλόβνια, για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Στην Ιαπωνία η εξωτερική εμφάνιση της ξυλείας εκτιμάται πολύ και γι’αυτό στις περισσότερες οικογένειες υπάρχει τουλάχιστον ένα αντικείμενο ή έπιπλο, κατασκευασμένο από Παουλόβνια. Η Ιαπωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ώριμων δέντρων Παουλόβνια.
Τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη της Παουλόβνιας είναι κλωνοποιημένα για την παραγωγή ελαφρής, γερής ξυλείας, η οποία μπορεί να παράγεται μέσα σε 8-15 έτη. Μόνο στην Κίνα καλλιεργούνται 1,2 δισεκατομμύρια δέντρα Παουλόβνιας.
                                
Στην δεκαετία του ενενήντα του περασμένου αιώνα δημιουργούνται φυτείες για την παραγωγή Παουλόβνιας κυρίως στις μέσο-ατλαντικές και νοτιοανατολικές πολιτείες. Τώρα οι φυτείες αυτές είναι έτοιμες για την παραγωγή ελαφρύς ξυλείας υψηλής ποιότητας. Η ταχέως αναπτυσσόμενη Παουλόβνια αποτελεί προσιτή εναλλακτική του όλο και πιο σπάνιο άγριο είδους της, που συναντιέται σε φυσικές συνθήκες. Η Παουλόβνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτική του δυτικού κόκκινου κέδρου, της μπάλσας, των μαραντών και της αμερικάνικης τιλιάς. Σήμερα φυτείες από Παουλόβνια υπάρχουν σχεδόν σ’όλη την Ευρώπη.
    Δέντρα 5 ετών
 Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για την συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι :

Έδαφος. Το δέντρο είναι μη απαιτητικό στον τύπο του εδάφους, φτάνει αυτό να είναι διαπερατό, να μην είναι αργιλώδες και να αποστραγγίζεται ελεύθερα. Είναι απαραίτητο το πάχος του επιφανειακού στρώματος του εδάφους να είναι τουλάχιστον 1,5 μ. Η Παουλόβνια δεν ανέχεται όξινα εδάφη, το pH πρέπει να έχει βαθμό πάνω από 5,5.
Νερό. Η Παουλόβνια δεν ανέχεται υψηλά υπεδαφικά ύδατα. Αυτά πρέπει να έχουν στάθμη όχι παραπάνω από 1,5 μ. Εξασφαλίστε αρδεύσεις της νέας καλλιέργειας.
Υψόμετρο. Η Παουλόβνια ευδοκιμεί καλά γύρω στα 800-900 μέτρα υψόμετρο
Άνεμος. Στα πρώτα 2-3 χρόνια από την ανάπτυξη, ο δυνατός άνεμος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην Παουλόβνια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει όπως σπάσιμο και κλίση του κορμού, έτσι και σκίσιμο των φύλλων – ζημιές, τις οποίες το δεντράκι ξεπερνάει, αλλά φυσικά επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Η Παουλόβνια μεγαλώνει αρκετά πιο γρήγορα σε προστατευμένες από δυνατούς ανέμους περιοχές

πηγη  http://landaction.blogspot.com
dy/>

3 σχόλια:

  1. Παουλοβνια η μεγαλύτερη απάτη Το Δένδρο δεν είναι για την Ελλάδα Εγώ είχα απώλειες στα 450 δένδρα τα 250 Τα ξανά έβαλα και πάλι τα ίδια !!! Μετά από τέσσερα χρόνια έχω πάλι το ίδιο πρόβλημα και όχι μόνο εγώ Ένας φίλος ξήλωσε 15 στρέμματα Κάποιοι φίλοι που έβαλαν στα σπίτια το ίδιο ξεράθηκαν Μόνο οι φυτωρίου οι οικονόμησαν Δεν είναι γιατί την Ελλάδα και δεν είναι μόνο στην δική μου περιοχή και άλλου το ίδιο συνέβη Εάν θέλετε να καταστραφητε βάλτε Παουλόβνια Κρίμα τον κόπο και τα χρήματα που βάλαμε Είναι απάτη και παραμύθι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τι υψομετρο την ειχες βαλει; Τι ph εχει το εδαφος σου; Κι αν επιτρεπεται σε ποια περιοχη;

      Διαγραφή
  2. Παουλοβνια η μεγαλύτερη απάτη Το Δένδρο δεν είναι για την Ελλάδα Εγώ είχα απώλειες στα 450 δένδρα τα 250 Τα ξανά έβαλα και πάλι τα ίδια !!! Μετά από τέσσερα χρόνια έχω πάλι το ίδιο πρόβλημα και όχι μόνο εγώ Ένας φίλος ξήλωσε 15 στρέμματα Κάποιοι φίλοι που έβαλαν στα σπίτια το ίδιο ξεράθηκαν Μόνο οι φυτωρίου οι οικονόμησαν Δεν είναι γιατί την Ελλάδα και δεν είναι μόνο στην δική μου περιοχή και άλλου το ίδιο συνέβη Εάν θέλετε να καταστραφητε βάλτε Παουλόβνια Κρίμα τον κόπο και τα χρήματα που βάλαμε Είναι απάτη και παραμύθι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή