Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους. ( ΕΟΠΥΥ )

Το νέο ασφαλιστικό… υπερ-ταμείο, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα παρέχει από αύριο και επισήμως τις υπηρεσίες του στους περίπου οκτώ εκατ ασφαλισμένους του. 

Υπό την «ομπρέλα» του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν άμεσα τρία ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, Ταμείο του Δημοσίου και Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ΟΑΕΕ), ενώ από 1ης Δεκεμβρίου στον ΕΟΠΥΥ πρόκειται να ενταχθούν ο ΟΓΑ και ΥΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ. 

Καταργούνται τα ξεχωριστά συνταγολόγια 

Ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης θα υπάρχει καταρχάς μόνο για τα φάρμακα. 
Σε ό,τι αφορά τα αναλώσιμα ιατρικά υλικά, όπως strips, ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, αυτά θα εξακολουθούν να χορηγούνται όπως χορηγούνταν μέχρι τώρα, δηλαδή, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με συνταγογράφηση μέσω των γιατρών του Ιδρύματος, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ με δαπάνη των  ασφαλισμένων. 

Τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Εναλλακτικά οι συνταγές θα συνταγογραφούνται στο πράσινο συνταγολόγιο του ΙΚΑ το οποίο υποχρεωτικά πλέον διαθέτουν όλοι οι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ.

Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ η συνταγογράφηση μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε με τον κλασικό τρόπο στα πράσινα συνταγολόγια του ΙΚΑ.
Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα μπορούν  να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα. 

Πώς θα χορηγούνται τα εμβόλια

Τα εμβόλια θα χορηγούνται αποκλειστικά μέσω των φαρμακείων και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (το ΙΚΑ διέθετε από τα φαρμακεία του μέχρι τώρα τα περισσότερα εμβόλια). Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει όλα τα εμβόλια του προληπτικού εμβολιασμού.

Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα χορηγεί από τα φαρμακεία του ΙΚΑ (μετονομάζονται σε Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ) όσα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) χορηγούσε το ΙΚΑ.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί 

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των γιατρών που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, εκτός από τους περίπου 6.500 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών περίπου 12.000 γιατρών σε όλη τη χώρα (το οποίο συνεχώς διευρύνεται κατά τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ). Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τους αναζητούν είτε στην ιστοσελίδα των επιμέρους ταμείων (www.opad.gr, www.ika.gr, www.oaee.gr ) είτε στα κατά τόπους καταστήματα των ασφαλιστικών φορέων. 

Συμμετοχή στις εξετάσεις 

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 15% συμμετοχή, για όλες τις παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, ακτινολογικές κ.τ.λ.). Μέχρι τώρα συμμετοχή πλήρωναν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.



πηγη  http://www.protothema.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου