Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Λιώνουν οι παγετώνες στο Θιβέτ!!!!

thivet
Λιώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς 
οι παγετώνες στο οροπέδιο του Θιβέτ που τροφοδοτούν τα μεγάλα ποτάμια της Κίνας, σύμφωνα με τους ερευνητές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Όπως αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Υδάτων των τριών ποταμών στην επαρχία Κινγκάι, Λι Σιονάν, διαβεβαιώνει ότι ένα σύνολο από 80 παγετώνες στην οροσειρά Aemye Ma-Chhen, όπου βρίσκεται η πηγή του Κίτρινου ποταμού, εξαφανίζεται με ιδιαίτερα γρήγορο τρόπο.
Στην επαρχία Κινγκάι, που βρίσκεται στο οροπέδιο του Θιβέτ είναι οι πηγές των τριών μεγάλων ποταμών της Ασίας, Μεκόνγκ, Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς εδώ και μισό αιώνα και πέρυσι έφθασε το υψηλότερο επίπεδό της σε 50 χρόνια, σύμφωνα με τον Τσε Χέινινγκ, έναν μηχανικό του γραφείου χαρτογράφησης της Κινγκάι, τον οποίο επίσης επικαλείται το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Σε 30 χρόνια, το 5,3% των παγετώνων κοντά στην πηγή του ποταμού Γιανγκτσέ έχει εξαφανιστεί, καθώς και το 70% αυτών που βρίσκονται πλησιέστερα προς την πηγή του ποταμού Μεκόνγκ, σύμφωνα με τους κινέζους ερευνητές.
Το λιώσιμο των παγετώνων μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην ξήρανση των ποταμών, τονίζει ακόμη ο Σιν Γιουάνχονγκ του Κέντρου Γεωλογικών και Υδρογραφικών μελετών της Κινγκάι.
Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις περιοχές κοντά στα ποτάμια αυτά στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου