Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Περιήγηση σε Λαύριο και Σούνιο!!!!

lavrio

Το Λαύριο είναι μία πόλη
 με ιστορία χιλιάδων χρόνων, με ένα εντελώς διαφορετικό χρώμα και με επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της. Το Λαύριο ήταν ονομαστό στην αρχαιότητα για τον ορυκτό του πλούτο. Στα τέλη του 19ου αιώνα το ενδιαφέρον για τους πολύτιμους λίθους που έκρυβε η γη του, αναζωπυρώθηκε οπότε ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου το 1873. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων. Η πρώτη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη εκείνης της εποχής στα Βαλκάνια δημιουργήθηκε εδώ κάνοντας το Λαύριο ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά κέντρα του κόσμου.
Μπαίνοντας στην πόλη το Φοινικόδασος που δημιουργήθηκε πριν πολλές δεκαετίες από τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων θα σας εντυπωσιάσει. Οι θεόρατοι φοίνικες είναι πραγματικά πανέμορφοι και ο χώρος έχει διαμορφωθεί πλέον ως πάρκο για περιπάτους ενώ χρησιμοποιείται και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Κάνοντας μια βόλτα στην κεντρική προβλήτα της πόλης, μπροστά από το Δημαρχείο πιείτε έναν καφέ αγναντεύοντας την ανοιχτή θάλασσα μέσα από τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών και την ξερή γη της Μακρονήσου.
Το χρώμα της πόλης θα το ανακαλύψετε μπαίνοντας πιο βαθιά στους δρόμους της. Στο κέντρο το διατηρητέο κτίσμα της παλιάς ψαραγοράς, που λειτουργεί και σήμερα προσφέροντας φρέσκα ψάρια από την ιχθυόσκαλα του Λαυρίου, θα σας εντυπωσιάσει. Ο δρόμος έχει πρόσφατα πεζοδρομηθεί και τα βράδια μπορείτε να απολαύσετε ένα παραδοσιακό γεύμα στις ταβέρνες και τα ουζερί, σε ένα ήσυχο και όμορφο περιβάλλον.
Αν δείτε τις γραμμές του παλιού τρένου, να ξέρετε ότι είναι ο πρώτος ελληνικός σιδηρόδρομος, κατασκευάστηκε το 1884 και συνέδεε το Λαύριο με την Αθήνα.
Το Ορυκτολογικό Μουσείο του Λαυρίου είναι το καλύτερο στην Ελλάδα και η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν το πολύτιμο υλικό της Λαυρεωτικής γης.sounio
Σε μικρή απόσταση από το Λαύριο, το ακρωτήριο Σούνιο φιλοξενεί στους βράχους του δύο από τα σημαντικότερα ιερά της Αττικής, του Ποσειδώνα και της Αθηνάς.
Οι Αθηναίοι ίδρυσαν τα ιερά αυτά για να τιμήσουν δύο από τους μεγαλύτερους θεούς τους, τον Ποσειδώνα και την Αθηνά, στις αρχές του 5ου και του 6ου αιώνα αντίστοιχα.
Ευρήματα από την περιοχή φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Λαυρίου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.
Φροντίστε η επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου να είναι απόγευμα για να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα.
Παραγωγή: Φωνή της Ελλάδας
Επιμέλεια: Νότα Χατζηαναστασίου
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου