Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ρωσία παύει τις παραγγελίες όπλων Καλάσνικοφ.


Επειδή ήδη διαθέτει 
τεράστια αποθέματα.
Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα ο ρωσικός στρατός θα σταματήσει τις παραγγελίες όπλων Καλάσνικοφ ΑΚ-74, επειδή ήδη διαθέτει τεράστια αποθέματα.
Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Ιντερφάξ που ζητούσε να μάθει αν ο στρατός παραγγέλνει ΑΚ-74 (το μοντέλο που διαδέχτηκε το θρυλικό ΑΚ-47) ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εξήγησε ότι το υπουργείο Άμυνας σταμάτησε τις παραγγελίες επειδή τα αποθέματά του είναι ήδη «δέκα φορές μεγαλύτερα» απ' όσο χρειάζεται.
Επιπλέον, τα όπλα αυτού του τύπου δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες του στρατού. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε σήμερα. Θέλουμε να εξοπλίσουμε το στρατό με κάτι πιο σύγχρονο», είπε ο Μακάροφ.
Το εργοστάσιο Ίζμας, στα Ουράλια, όπου κατασκευάζονται τα Καλάσνικοφ, σκοπεύει να ρίξει του χρόνου στην αγορά ένα νέο τύπο όπλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιζβέστια ο στρατός του έχει ζητήσει να φτιάξει ένα όπλο μεγαλύτερου βεληνεκούς και με μεγαλύτερη ακρίβεια στη στόχευση.
Η απόφαση αυτή δεν έχει ανακοινωθεί στον «πατέρα» του ΑΚ-47, τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ, που σήμερα είναι 91 ετών. «Δεν θέλουμε να του το πούμε γιατί θα το έχουμε βάρος στη συνείδησή μας αν δεν συνέλθει ποτέ», είπε ένας φίλος του, εξηγώντας ότι η υγεία του Καλάσνικοφ είναι σε κακή κατάσταση.
Από το 1947, όταν ο Καλάσνικοφ (ή κατ' άλλους, μια ομάδα σχεδιαστών) ξεκίνησε την κατασκευή του περίφημου όπλου, έχουν πουληθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια Καλάσνικοφ σε όλο τον κόσμο.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου