Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Γαλακτοκομικά προϊόντα & αλλεργίες!!!!


Άσθμα και αλλεργικη ρινίτιδα
είναι πιθανό να εμφανίσουν τα παιδιά, που θα γεννήσουν οι έγκυες, οι οποίες τρώνε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας έρευνας που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύουν τα παιδιά από αλλεργικές παθήσεις.
Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αικατερίνα Μάσλοβα, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από εβδομήντα χιλιάδων γυναικών στη Δανία, καθώς και την υγεία των παιδιών τους, μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Η έρευνα έδειξε ότι οι έγκυες που έτρωγαν ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα την μέρα, ήταν 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα στην ηλικία των επτά ετών, αλλά και με αλλεργική ρινίτιδα, σε σχέση με τις εγκύους που δεν έτρωγαν τέτοιου είδους γιαούρτια. Ο αυξημένος κίνδυνος, λένε οι ειδικοί, οφείλεται πιθανότατα στην έλλειψη προστατευτικών λιπαρών οξέων στα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά.
Σε αντίθεση με το διαιτητικό γιαούρτι, το γάλα φάνηκε να έχει προστατευτική δράση κατά του άσθματος. Τα συμπεράσματα των επιστημόνων θα παρουσιαστούν επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας (ERS) στο Άμστερνταμ. Τα επιστημονικά πορίσματα, αναφορικά με το ρόλο που έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στις προστασία του οργανισμού από τις αλλεργίες, δεν αρκούν για να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση στο σχετικό ερώτημα. «Πρόκειται περί σπαζοκεφαλιάς», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Αικατερίνα Μάσλοβα, διευκρινίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες έρευνες για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου