Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Seefeld - Ζέεφελντ - Αυστρία: Λευκό παραμύθι!!!!


Ζήστε τη μαγεία και τη θαλπωρή των γιορτών στο χιονισμένο Ζέεφελντ του Τιρόλο. Μέσα σ' ένα κατάλευκο σκηνικό και μια ατμόσφαιρα πέρα για πέρα ονειρική, βιώστε ένα γοητευτικό παραμύθι που ασφαλώς θα το θυμάστε για πολλά χρόνια.

Χριστούγεννα η πρωτοχρονιά στο παραμυθένιο Seefeld (Ζέεφελντ) του Τιρόλο; Η ευκαιρία να ευχηθείτε «Χρόνια Πολλά» μ' ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι σε μια μικρή γραφική κωμόπολη που αντικατοπτρίζει ιδανικά το πνεύμα και τη μαγεία των γιορτών. Ντυμένο συνήθως στα λευκά, το Seefeld είναι ένα κοσμικό θέρετρο στην καρδιά των Aλπεων με μοναδική ατμόσφαιρα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και λαμπερό life style, που σίγουρα θα αγγίξει την ψυχή σας και θα εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες σας για αξέχαστες γιορταστικές αναμνήσεις.
Σε μικρά ξύλινα κιόσκια στο κέντρο του Seefeld, μέλη τοπικών συλλόγων προσφέρουν δωρεάν κρασί στους επισκέπτες.
Σε μικρά ξύλινα κιόσκια στο κέντρο του Seefeld, μέλη τοπικών συλλόγων προσφέρουν δωρεάν κρασί στους επισκέπτες.
Κτισμένο σ' ένα πανέμορφο οροπέδιο του Κεντρικού Τιρόλο, όπου πρωταγωνιστούν τα όρη Wetterstein και Karwendel, το Seefeld αναπνέει τον καθαρό αλπικό αέρα σε υψόμετρο 1.207 μ. Περικυκλωμένο από πυκνά αδιαπέραστα δάση με κωνοφόρα δέντρα ?τα οποία καλύπτουν περισσότερο από το 1/3 του αυστριακού εδάφους? το μικρό τιρολέζικο θέρετρο γοητεύει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά όμως τον χειμώνα. Oσο κι αν φαίνεται περίεργο, το Seefeld μετρά αρκετές ηλιόλουστες μέρες μέσα στον χειμώνα, ενώ χάρη στο ανάγλυφο του τοπίου έχει σχεδόν πάντα χιόνι.
Δύο παράγοντες οδήγησαν το Seefeld να καταξιωθεί στις μέρες μας ως ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό θέρετρο και να αναδειχτεί σ' ένα από τα πιο οργανωμένα μέρη χειμερινού τουρισμού στην Ευρώπη: η κοντινή απόσταση από το ατμοσφαιρικό Innsbruck (απέχει μόλις 17 χλμ.) και το γεγονός ότι δύο φορές μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια φιλοξένησε τα αλπικά αγωνίσματα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Innsbruck (1964, 1976).
Επίσης, χάρη στις ευχάριστες κλιματικές συνθήκες και τις σύγχρονες αθλητικές-προπονητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, το Seefeld αποτελεί την ιδανική επιλογή για την προετοιμασία επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων - μεταξύ των οποίων και αρκετές ελληνικές.
Η πίστα Rosshote, μία από τις δύο πίστες σκι του Seefeld.
Η πίστα Rosshote, μία από τις δύο πίστες σκι του Seefeld.
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του Seefeld χρονολογείται το 1022. Για πολλούς αιώνες παρέμεινε ένας μικρός και ταπεινός αγροτικός οικισμός με την ονομασία Sevelt, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, χάρη στον τουρισμό, άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις ετησίως, το Seefeld των 3.050 κατοίκων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Τιρόλο όλο τον χρόνο - τον χειμώνα για σκι και... χιονοπόλεμο και το καλοκαίρι για περπάτημα στα δάση και στα ανθισμένα λιβάδια της περιοχής.
Μαθήματα σκι στο Seefeld για μικρούς οπαδούς του αθλήματος.
Μαθήματα σκι στο Seefeld για μικρούς οπαδούς του αθλήματος.
Το Seefeld έχει τη φήμη ενός άρτια εξοπλισμένου χιονοδρομικού «χωριού», με σύγχρονες χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις. Για τους οπαδούς των χειμερινών σπορ το μέρος είναι ιδανικό: πίστες καταβάσεων σκι συνολικού μήκους 48 χλμ. (υπάρχουν πίστες κατάλληλες για παιδιά, αρχάριους, αλλά και για δεινούς σκιέρ), ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για snowboard και toboggan, ορειβατικές διαδρομές στα γύρω βουνά, πίστες για πατινάζ και curling, ενώ οι λάτρεις του Cross country ski έχουν στη διάθεσή τους διαδρομές που ξεπερνούν τα 250 χλμ. (το Seefeld θεωρείται η Μέκκα του Cross country ski).
Σε περίπτωση που δεν θέλετε να επισκεφθείτε τις χιονισμένες πίστες του Seefeld, στην καρδιά της κωμόπολης σας περιμένουν ?ως εναλλακτική λύση? κλειστά γήπεδα τένις, πισίνες, σπα, κ.λπ. Αν βρεθείτε, πάντως, στο Seefeld κάποια άλλη εποχή του χρόνου, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε γκολφ, κολύμπι και ψάρεμα (στις ειδυλλιακές λίμνες Moserer και Weidachsee), mountain bike (υπάρχουν σηματοδοτημένες διαδρομές για αθλητές και ερασιτέχνες ποδηλάτες), ορειβασία και πεζοπορία (το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή του Seefeld φτάνει τα 650 χλμ.).
Βόλτα στη χιονισμένη πλατεία Dorfplatz του Seefeld.
Βόλτα στη χιονισμένη πλατεία Dorfplatz του Seefeld.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ INNSBRUCK
Αν έχετε στη διάθεσή σας λίγο χρόνο, αξίζει να γνωρίσετε τα υπόλοιπα χωριά του οροπεδίου, που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Seefeld. Επισκεφθείτε τους πανέμορφους οικισμούς Leutasch, Mosern, Scharnitz και Reith, που απολαμβάνουν ?όπως και το Seefeld? την αγκαλιά της γενναιόδωρης αλπικής φύσης και συγκαταλέγονται στις πιο χαρακτηριστικές καρτ ποστάλ του Τιρόλο.
Το καλύτερο, όμως, που έχετε να κάνετε είναι να κατηφορίσετε μέχρι το κοντινό Innsbruck των 120.000 κατοίκων. Στην πρωτεύουσα του Τιρόλο, που δηλώνει «παρών» στις ιστορικές εξελίξεις της περιοχής από το 1027, μπορείτε να πάτε οδικώς ή με τρένο ? ο δεύτερος τρόπος συστήνεται ανεπιφύλακτα λόγω της θεαματικής διαδρομής.
Πανοραμική άποψη του Innsbruck. Σε πρώτο πλάνο η διάσημη «Χρυσή Στέγη».
Πανοραμική άποψη του Innsbruck. Σε πρώτο πλάνο η διάσημη «Χρυσή Στέγη».
Κτισμένο δίπλα στις όχθες του ποταμού Inn, κάτω ακριβώς από τη σκιά της οροσειράς Karwendel, το Innsbruck είναι μια πόλη με αυθεντική μεσαιωνική φυσιογνωμία. Η βόλτα στους πλακόστρωτους δρόμους της παλαιάς πόλης (Altstadt) μοιάζει μ' ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο, στην εποχή των Αψβούργων, ενώ στη γιορτινή ατμόσφαιρα συμβάλλουν οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, τα φωταγωγημένα σοκάκια και οι μικρές ορχήστρες που παίζουν χριστουγεννιάτικα κομμάτια σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης.
Τα χιονισμένα ιστορικά αξιοθέατα που βρίσκονται στην κεντρική λεωφόρο Maria Theresien Strasse και την προέκτασή της Herzog Friedrich Strasse, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και θα πρέπει να κάνετε μια επιλογή ανάμεσα στην «Goldenes Dachl» (τη διάσημη «Χρυσή Στέγη» με τα 2.657 επιχρυσωμένα κεραμίδια), στην περίφημη «Στήλη της Αγίας Αννας» (1706), στην «Αψίδα του Θριάμβου», στο κομψότατο μπαρόκ παλάτι Trapp, στην εκκλησία Spitalkirhe (17ου αιώνα), στη γοτθικού ρυθμού εκκλησία Hofkirche (1553) και στο παλάτι Hofburg, το αγαπημένο της Μαρίας Θηρεσίας.
Ενα όμορφα στολισμένο μπαλκόνι σε σπίτι του Seefeld.
Ενα όμορφα στολισμένο μπαλκόνι σε σπίτι του Seefeld.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ
Αν και μικρό σε μέγεθος, το Seefeld προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις! Τα σπίτια του τιρολέζικου θέρετρου, όλα με ξύλινες στέγες και ζωγραφισμένες εξωτερικές τοιχογραφίες, αναδεικνύουν την παραδοσιακή οικιστική αρχιτεκτονική των Αυστριακών Αλπεων. Οπως άλλωστε και τα δεκάδες καταστήματα, τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια, οι γραφικές πανσιόν και τα πολυτελή ξενοδοχεία, που παρουσιάζονται απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Μπορεί οι κάτοικοι του Seefeld να ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, έχουν μάθει όμως να προστατεύουν αποτελεσματικά το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, που έχει παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτο.
Το Innsbruck είναι μια πόλη με αυθεντική μεσαιωνική φυσιογνωμία.
Το Innsbruck είναι μια πόλη με αυθεντική μεσαιωνική φυσιογνωμία.
Η ατμόσφαιρα στο πεζοδρομημένο κέντρο της κωμόπολης τις μέρες των γιορτών είναι χαρούμενη και το χιονισμένο ντεκόρ απογειώνει τη διάθεση των επισκεπτών. Τα καταστήματα και οι υπαίθριες αγορές με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα γλυκά και τα πάμπολλα άλλα «καλούδια» παραμένουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ. Σε μικρά ξύλινα κιόσκια, μέλη τοπικών συλλόγων προσφέρουν δωρεάν γλυκίσματα και κρασί στους περαστικούς, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν ένα ποτήρι μπίρα ή μια σοκολάτα Bitter καθισμένοι στα τραπεζάκια έξω από τις μπιραρίες και τα cafes της μικρής πλατείας Dorfplatz.
Περιπλανηθείτε χαλαρά στους δρόμους του Seefeld και αποτυπώστε παραστάσεις μοναδικές. Παιδιά με παγοπέδιλα στα χέρια πηγαίνουν προς το φημισμένο Ολυμπιακό Κέντρο (διαθέτει μια στεγασμένη πισίνα και ένα τεράστιο παγοδρόμιο), ιππήλατες άμαξες μεταφέρουν εντυπωσιασμένους επιβάτες μέσα στη μαγεία του λευκού τοπίου της κοντινής λίμνης Wildsee και πλήθος προσκυνητών συρρέουν στην εμβληματική εκκλησία Seekirchl (St. Oswald), το σήμα κατατεθέν του Seefeld, που κτίστηκε από τον Αρχιδούκα Leopold V (1666). Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι ντυμένοι με πολύχρωμα κασκόλ και καπέλα χιονάνθρωποι και τα φωτισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Ολες τούτες οι μαγικές εικόνες ενισχύουν το πνεύμα των ημερών και δημιουργούν την αίσθηση πως έχετε μεταφερθεί σε μια άλλη, παραμυθένια διάσταση.
Βόλτα με άμαξα μέσα στη μαγεία του λευκού τοπίου.
Βόλτα με άμαξα μέσα στη μαγεία του λευκού τοπίου. 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο Seefeld υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια: από οικονομικές πανσιόν μέχρι πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία. Συστήνονται τα ξενοδοχεία «Kloster brau» (0043 52126210, www.klosterbraeu.com), «Alpen Med Hotel» (0043 52122464, www.alpenmedhotel.com), «Seespitz» (0043 52122170, www.seespitz.at), «Seefeld erhol» (0043 52122373,www.seefelderhof.com), «Elite» (0043 52122901, www.elite-seefeld.at). Προτείνονται οι πανσιόν «Seeblick» (0043 52122389,www.pensionseeblick.at), «Alpenblick» (0043 5212 2516, www.alpenblick-seefeld.at) και «Arnspitze» (0043 52135365, www.arnspitze.at).
Το Seefeld αναπνέει τον καθαρό αλπικό αέρα σε υψόμετρο 1.207 μ.
Το Seefeld αναπνέει τον καθαρό αλπικό αέρα σε υψόμετρο 1.207 μ.
ΦΑΓΗΤΟ
Ο κατάλογος της τιρολέζικης κουζίνας προτείνει μεγάλη ποικιλία από σνίτσελ, φέτες χοιρινού, λουκάνικα, ντάμπλινγκ, σούπες, γκουλάς και τηγανητό κοτόπουλο. Στο Seefeld ξεχωρίζουν τα εστιατόρια «Miracle», «Restaurant Vorspiel», «Seefelder Stube» και «Strand perle».
Εκλεκτά εστιατόρια διαθέτουν όλα τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων στο Seefeld, ενώ οι αυθεντικές παραδοσιακές αυστριακές pubs (gasthaus) αποτελούν επίσης ιδιαίτερες προτάσεις για φαγητό.
Fast Info
Γραφείο Τουρισμού Seefeld
Ενημερωτικό υλικό και τουριστικές πληροφορίες για το Seefeld παρέχονται από το τοπικό Γραφείο Τουρισμού. Seefeld Information Office: Klosterstra?e 43, A-6100 Seefeld (0043 5 08800, e-mail: region@seefeld.com).
ΑΓΟΡΕΣ
Από το Seefeld μπορείτε να αγοράσετε παραδοσιακά ποτήρια μπίρας, αντικείμενα ξυλογλυπτικής, κρύσταλλα Swarovski, τιρολέζικες ενδυμασίες Loden, κομψότατες μινιατούρες αυστριακών σπιτιών και εκκλησιών, εξαιρετικά μάλλινα και πλεκτά, κεραμικά, πορσελάνες και εξοπλισμό για σκι.
Ολυμπιακό Μουσείο Seefeld
Στο Ολυμπιακό Μουσείο «Olympia museum» του Seefeld μπορείτε να ενημερωθείτε για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν εδώ το 1964 και το 1976. Ανοικτό κάθε Τετάρτη, 16:00 - 18:00. Τις υπόλοιπες μέρες ανοίγει κατόπιν ραντεβού (0043 6 641216621). Είσοδος ελεύθερη.
Fast Info
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων
Από τις 13/1/2012 - 22/1/2012, στο Innsbruck και στο Seefeld θα διεξαχθούν οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (1st Winter Youth Olympic Games). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και τους αγώνες μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα www.innsbruck2012.com.
Γιορτινά events
Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στην ευρύτερη περιοχή του Seefeld οργανώνονται πολλές πρωτότυπες εκδηλώσεις, με βάση τα χειμερινά σπορ και πεδίο δράσης τη χιονισμένη αλπική φύση. Από τα πιο εντυπωσιακά events των γιορτών είναι η ρίψη βεγγαλικών στα βουνά του Seefeld και η λαμπαδηδρομία με πυρσούς που πραγματοποιούν δεκάδες σκιέρ στις πίστες Gschwandtkorf και Rosshote. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε στις ιστοσελίδεςwww.tiscover.com/tirol και www.seefeld.com, ενώ έντυπο υλικό θα βρείτε σε όλα τα ξενοδοχεία του Seefeld.
Κείμενο: Κων/νος Μητσάκης
Φωτογραφίες: Κων/νος Μητσάκης, Olympiaregion Seefeld

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου