Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί να φάει ψωμί φτιαγμένο από σιτάρι, που περιέχει γλουτένη, γιατί δεν μπορεί να το χωνέψει. Η τεχνολογία στον τομέα των τροφίμων έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να μπορεί να απομονώνει τη γλουτένη από το σιτάρι, παράγοντας ένα καλύτερο προϊόν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μεταλλαγμένα τρόφιμα. Η διαδικασία ισοδυναμεί με την αφαίρεση μιας πρωτεΐνης από το σιτάρι, χωρίς να προστίθεται κάτι άλλο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μεταλλαγμένων.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται συνοπτικά στη φράση "από το πιάτο στο χωράφι", ένα ρητό που αντιστράφηκε για να υποδηλώσει ότι η παραγωγή τροφίμων πλέον τείνει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καταναλωτή.
"Μέχρι τώρα το ρητό 'από το χωράφι στο πιάτο' χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσει την ασφάλεια ενός τροφίμου, την αγνότητα της καλλιέργειας και την αμεσότητα της προσφοράς στην κατανάλωση. Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε να αντιστρέψει το ρητό, δίνοντάς του τη μορφή 'από το πιάτο στο χωράφι'" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Ευάγγελος Βέργος, διευθυντής της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
"Για παράδειγμα, η καθαρισμένη πατάτα, αν μείνει για ώρα στο περιβάλλον, μαυρίζει. Υπάρχουν, όμως, πατάτες που δεν μαυρίζουν- εκείνες από τις οποίες απομονώνεται ένα βακτήριο. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, καθώς δεν προστέθηκε κανένα γονίδιο ποντικιού στην πατάτα", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζει δε ότι αυτή είναι η νέα τάση στο πλαίσιο της αγροδιατροφής, που βρίσκεται, ωστόσο, ακόμη στο στάδιο της μελέτης καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Βέργος προβλέπει την υιοθέτηση τέτοιων τάσεων και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια αφού, όπως λέει, υπάρχουν πολλά περιθώρια αξιοποίησης της αγροτικής γης για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ανωτέρας διατροφικής και διαιτητικής αξίας. "Η Ινδία και το Σουδάν θα συνεχίσουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, όμως τα σιτηρά, εφόσον μεταποιηθούν σωστά, έχουν μεγάλη εμπορική αξία στο πλαίσιο της αγροδιατροφής και το σκηνικό θα γίνεται πλέον όλο και πιο εξειδικευμένο", προσθέτει.
Βιοδυναμική γεωργία: Κότες καταστρέφουν τα ζιζάνια στα αμπέλια της Γαλλίας
Την ίδια στιγμή, η βιοδυναμική γεωργία είναι η τελευταία λέξη της μόδας στο χώρο της καλλιέργειας και συνδυάζει τη φυτική με τη ζωική παραγωγή.
Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, στη Γαλλία οι αμπελοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν κότες στα χωράφια τους, ώστε αφενός να τρώνε τα ζιζάνια από το έδαφος και αφετέρου να το λιπαίνουν. Έτσι, πετυχαίνουν αυξημένη φυτική παραγωγή, αλλά και οφέλη από την παραγωγή πουλερικών και αυγών.
Με το λάπτοπ στο χωράφι
Εξάλλου, η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων σε επίπεδο παραγωγής διαδίδεται συνεχώς, με σκοπό να μειώσει το κόστος της. Μέσα από υπολογισμούς μπορεί κανείς να εκτιμήσει ποιες περιοχές του χωραφιού χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο λίπανση και νερό, κάνοντας έτσι οικονομία και μειώνοντας το κόστος της καλλιέργειας κατά 30%.
"Δεν πρόκειται για τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που έκανε ο παππούς μου, όταν σκορπούσε με το δικράνι την κοπριά σε εκείνες τις περιοχές του χωραφιού που εκείνος ήξερε από την εμπειρία του ότι χρειάζονται περισσότερη λίπανση", σημειώνει χαρακτηριστικά. Το να μπαίνει, άλλωστε, ο αγρότης στο χωράφι του μ' ένα λάπτοπ και να καλλιεργεί είναι και το όραμα της Γεωργικής Σχολής για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, η γνώση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ώστε να μπορεί κάποιος να αναζητήσει πληροφόρηση, ενημέρωση και επενδυτικές ευκαιρίες, μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει σε οποιαδήποτε ενασχόληση με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Νέες ευκαιρίες απασχόλησης
Στην ερώτηση τι πρέπει να ξέρει κάποιος για ν' ασχοληθεί με τις καλλιέργειες, η απάντηση του κ. Βέργου είναι αφοπλιστική. "Πρέπει να γνωρίζει από υπολογιστές. Πρέπει να ξέρει πώς και πού να ψάξει για να βρει την πληροφόρηση που θέλει", σημειώνει και προσθέτει ότι "το τιμόνι και τον όλο έλεγχο της διαδικασίας πρέπει να το πάρει στα χέρια του ο ενδιαφερόμενος".
Τα δεδομένα αλλάζουν και εν μέσω οικονομικής κρίσης, νέες ευκαιρίες ανοίγουν για νέους, αλλά και μεγαλύτερους, στον αγροτικό κόσμο. Εκείνο που απομένει, κατά τους ειδικούς, είναι να δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο η συνείδηση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, ώστε να σταματήσουν οι επιδοτήσεις να αποτελούν την ασπιρίνη ή το ντεπόν στον "πονοκέφαλο" των παραγωγών.
Πηγή: Ημερησία / http://www.greenmarkets.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου