Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Καλώς ήλθατε στη Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων!!!!



Ετοιμολογικά η λέξη στρουθοκάμηλος είναι Ελληνικής προέλευσης με σημιτικές ρίζες. Αποτελείται από τη λέξη στρούθος (ο) που σημαίνει πτηνό και τη λέξη καμήλος (η), σημιτικής προέλευσης, που αντιπροσωπεύει το γνωστό θηλαστικό, λόγω των αρκετών κοινών γνωρισμάτων που υπάρχουν με αυτό, όπως αντοχή σε δυσμενείς συνθήκες, σχήμα λαιμού, εμφάνιση οφθαλμών.
Η στρουθοκάμηλος, πτηνό της νότιας Αφρικής, άρχισε να εκτρέφεται στην πατρίδα της πριν από 150 χρόνια περίπου. Σήμερα η εκτροφή της είναι αναπτυγμένη στις ΗΠΑ, Ισραήλ, Κίνα, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία, Βέλγιο και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες χώρες. Πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της και στη χώρα μας, σήμερα υπάρχουν 50 περίπου μονάδες διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές: Σέρρες, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία (Αντίκυρα), Λάρισα (Γλαύκη), Βέροια (Βεργίνα), Τρίκαλα κλπ.
Η στρουθοκάμηλος είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον από τους αρχαίους ήδη χρόνους. Αποτελούσε ένα από τα καλύτερα θηράματα. Για το κρέας και τα φτερά του, υπάρχουν παραστάσεις στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών που τον δείχνουν να κυνηγά στρουθοκαμήλους με τόξο. Σε ειδικές τελετές, στην Αίγυπτο και στη Ρώμη, τη χρησιμοποιούσαν και ως υποζύγιο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όπως στα μέρη αυτά, καθώς και στην Ελλάδα, εκτρεφόταν ως οικόσιτη.
Ο άνθρωπος, παλαιότερα, κυνηγούσε τη στρουθοκάμηλο για τα φτερά της. Αυτά, τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για να στολίζουν τα καπέλα και γενικά τις ενδυμασίες τους. Κατά τα τέλη του 18 ου αιώνα, η βασίλισσα «μόδα» επέβαλε να χρησιμοποιούνται φτερά της στρουθοκαμήλου ως εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης, ενώ τον επόμενο αιώνα η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας συνέχισε αυτή τη μόδα. Σημειωτέον ότι τα φτερά στρουθοκαμήλου χρησιμοποιούνται και σήμερα ως το έμβλημα του πρίγκιπα της Ουαλίας.
Η εκτροφή της στρουθοκαμήλου άρχισε το 1880 με παραγωγικό στόχο την επωφελή χρησιμοποίηση κυρίως των φτερών της. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου η αγορά των φτερών στρουθοκαμήλου κατέρρευσε, οπότε τη δεκαετία του 1940 άρχισαν να αναγνωρίζονται οι ποιοτικές ιδιότητες του δέρματος της. Από εκεί και πέρα οι στρουθοκάμηλοι εκτρέφονταν όχι μόνο για τα φτερά τους και το δέρμα τους, αλλά και για το κρέας τους.

Φυσικές ιδιότητες – Χαρακτηριστικά στρουθοκαμήλου - Μέρος 2/3
Η στρουθοκάμηλος ζει 80 χρόνια και παράγει 55-60 χρόνια. Έχει ύψος που κυμαίνεται, κατά τη φάση της ηλικίας της γενετησιακής ωριμότητάς της, για τις αρσενικές (3 ετών) από 1,80 έως 2,70 μέτρα, για τις θηλυκές (2,5 ετών) από 1,70 έως 2 μέτρα.
Το βάρος της, στην ηλικία αυτή, ξεπερνάει τα 100 κιλά αλλά μπορεί να φθάσει και ως τα 200 κιλά. Σφάζονται στην ηλικία των 12-14 μηνών. Το καθαρό κρέας φθάνει 45-60 κιλά, ενώ το δέρμα από 1,3-1,8 τ.μ. Ο υπαίθριος χώρος, (αγρός) που χρειάζεται είναι για 3 πτηνά – γεννήτορες 1.500 τ.μ. και για 6 πτηνά-σφαγής 400 τ.μ. Μια απλή σκεπή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις ώστε να μείνει έξω το χειμώνα.
Είναι το μόνο πτηνό που έχει δυο δάκτυλα σε κάθε πόδι που είναι καλά προσαρμοσμένα για το τρέξιμο. Τα εσωτερικά δάκτυλα είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα από τα εξωτερικά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι διαθέτει οξύτατη όραση. Μπορεί και διακρίνει, με ελεύθερο οπτικό πεδίο, αντικείμενα ακόμη και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων.
Οι στρουθοκάμηλοι έχουν πολλούς και διάφορους χρωματισμούς, ο καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει ένα υποείδος. Τα νεαρά πτηνά έχουν χρώμα καφέ-γκρίζο. Τα ώριμα θηλυκά διατηρούν αυτό το χρώμα, ενώ τα αρσενικά αποκτούν μαυρόασπρο φτέρωμα που γίνεται λαμπρότερο κατά την περίοδο του ζευγαρώματος.
Στους νεοσσούς η ομοιότητα μεταξύ θηλυκών και αρσενικών είναι πολύ μεγάλη και ο μόνος τρόπος να τους ξεχωρίσουμε είναι η εξέταση των γεννητικών τους οργάνων, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο πριν αυτοί φθάσουν σε ηλικία 6-7 μηνών. Σ’αυτή την ηλικία τα γεννητικά τους όργανα ξεχωρίζουν εύκολα, ενώ σε μεταγενέστερη τα αρσενικά διακρίνονται εύκολα από τον τρόπο ούρησης και αφόδευσης. Η διάκριση των δύο φύλλων είναι πλήρης και εύκολη όταν τα πουλιά φθάσουν σε ηλικία δυο ετών περίπου.
Η στάση που παίρνει η στρουθοκάμηλος προειδοποιεί τους γύρω της για τις διαθέσεις. Όταν γίνεται επιθετική σηκώνει ψηλά το λαιμό της, το στήθος της και ανοίγει τα φτερά της. Όταν είναι υποταγμένη έχει χαμηλωμένο το λαιμό, τα φτερά και την ουρά της.



Τα κύρια μέσα άμυνας που έχουν οι στρουθοκάμηλοι είναι το τρέξιμο και το λάκτισμα. Τρέχουν με ταχύτητα που μπορεί να φθάσει τα 40 χμ. την ώρα με μέγιστο όριο τα 70 χμ. Το καλύτερο όπλο τους είναι να κλωτσούν, να τσιμπούν και να δαγκώνουν.
Η στρουθοκάμηλος είναι αποκλειστικά ημερήσιο ζώο. Στέκεται όρθιο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με εξαίρεση τη στιγμή που πλένεται, ξεκουράζεται ή επωάζει τα αυγά. Όταν αρχίζει να νυχτώνει κάθεται κάτω και δεν μετακινείται ως το ξημέρωμα, εκτός και εάν ενοχληθεί. Κατά τις βραδινές ώρες τα πτηνά πιάνονται ευκολότερα.
Η κανονική θερμοκρασία του σώματος που έχουν οι στρουθοκάμηλοι κυμαίνεται από 39,5 έως 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορούν να ζουν από τις τροπικές έως τις πολύ ψυχρές ζώνες. Αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς Κελσίου. Σε περιόδους καύσωνα αερίζονται ανεμίζοντας τις φτερούγες τους. Τρέφονται από απλό φρέσκο χόρτο ή συνδυασμένο με δημητριακά.
Η αρσενική στρουθοκάμηλος είναι πολυγαμική και μπορεί να ζευγαρώνει όχι μόνο με μια αλλά και με περισσότερες θηλυκές. Οι στρουθοκάμηλοι ζευγαρώνουν μόνο κατά την διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου του χρόνου. Στο βόρειο ημισφαίριο η περίοδος αυτή αρχίζει συνήθως το Μάρτιο και τελειώνει το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο





Προϊόντα
Η Στρουθοκάμηλος μας προσφέρει πολλά και διάφορα προϊόντα, κυριότερα από τα οποία φαίνονται παρακάτω:
 Κρέας
 
 Δέρμα




ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ  http://www.mmpc.gr


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου