Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Φροντίδα και κλάδεμα φυτών εσωτερικού χώρου!!!!



Αζαλέα (Ροδόδεντρον)

Το κλάδεμα δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά αν θέλετε να έχουν κάποιο σχήμα τα φυτά σας η καλύτερη περίοδος για να τα κλαδέψετε είναι αμέσως μετά την ανθοφορία (μετά την Άνοιξη). Αποφύγετε να δώσετε στα φυτά σας σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα. Οι αζαλέες δείχνουν καλύτερα όταν τις αφήσουμε να αναπτυχθούν στην δική τους μορφή σε σχήμα λόφου. Κάντε ένα οριακό κλάδεμα, αφαιρώντας τα μακριά και προεξέχοντα κλαδιά.

Δράκαινα

Αν η δράκαινά σας κατοικεί στο μπαλκόνι σας, μεταφέρετέ την μέσα στο σπίτι τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα γιατί η παγωνιά θα την «κάψει». Το φυτό σας μπορεί να επιζήσει γιατί συνήθως καταστρέφονται μόνο τα φύλλα του και όχι ο κορμός ή οι ρίζες του. Σε τέτοια περίπτωση κόψτε το κατεστραμμένο μέρος του φυτού, δηλαδή όλα τα φύλλα και τον κορμό σε όσο ύψος αυτός είναι μαλακός στην αφή και περιμένετε μέχρι να δείτε καινούργια «μάτια» να ξεφυτρώνουν στο πλάι του κορμού, κάτω ακριβώς από το σημείο που τον κόψατε. Έχετε στο νου σας ότι οι δράκαινες έχουν γενικά αργή ανάπτυξη γι' αυτό δείξτε πολύ υπομονή και μην ξεφορτωθείτε το φυτό ως τελειωμένη υπόθεση γιατί το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα ανταμειφθείτε.

Kρότων

Μπορείτε άφοβα να κόβετε τις κορυφές του φυτού προκειμένου να το κάνετε να φουντώσει και να ελέγξετε το σχήμα του. Κλαδέψτε όσο συχνά θέλετε και μην πετάξετε αυτά που κόψατε γιατί οι κρότωνες πολλαπλασιάζονται εύκολα. Ένα και μόνο φύλλο μπορεί να βγάλει ρίζες στο νερό (αφού όμως πρώτα το αφήσετε να στεγνώσει και να σταματήσει να βγάζει άσπρο υγρό) και στη συνέχεια να μεταφυτευτεί δημιουργώντας ένα νέο φυτό. Εχετε στο μυαλό σας, όταν κλαδεύετε, ότι το άσπρο υγρό που βγαίνει από τα κομμένα φύλλα ή τα κλαδιά του είναι τοξικό και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ορισμένων ανθρώπων καθώς και να λεκιάσει τα υφάσματα.

Μπέντζαμιν

Ο μπέντζαμιν κάθε άνοιξη πετάει αμέτρητα καινούργια φυλλαράκια και λεπτά κλαδάκια που όμως δεν επιζούν όλα. Κλαδέψτε όσα κλαδάκια ξεραίνονται και αφαιρείτε όλα τα κίτρινα φύλλα έτσι ώστε το φυτό να διοχετεύσει την ενέργειά του στα γερά φύλλα και όχι σε αυτά που έτσι κι αλλιώς θα πέσουν. Από τα κλαδιά που θα κόψετε θα δείτε να βγαίνει ένα άσπρο πηκτό υγρό, σαν κι αυτό που βγάζουν οι παπαρούνες όταν τις κόβουμε. Αποφύγετε την επαφή με αυτό και πλύνετε καλά τα χέρια σας γιατί σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ελαφριά φαγούρα.
Αν ο μπέντζαμιν έχει ψηλώσει περισσότερο από όσο θα θέλατε, κλαδέψτε την κορυφή του. Έτσι, το φυτό θα διοχετεύσει περισσότερη δύναμη στην ανάπτυξη των χαμηλότερων κλαδιών και θα γίνει πιο φουντωτό.

Παχίρα / Money Tree

Μπορείτε να κόψετε τα φύλλα της όταν γίνουν πολύ μεγάλα για το χώρο σας ή αν απλώς θέλετε να αλλάξετε λίγο το σχήμα του φυτού. Νέα φύλλα θα εμφανιστούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ακόμα και τα φύλλα που από μόνα τους κιτρινίζουν και πέφτουν θα αντικατασταθούν αμέσως από νέα όμορφα φύλλα.

 

 

Σεφλέρα

Αφαιρείτε τα φύλλα που κιτρινίζουν έτσι ώστε το φυτό σας να μην σπαταλάει  πολύτιμη ενέργεια και γυρίζετε τη γλάστρα κάθε φορά που ποτίζετε για να μην «γείρει» το φυτό σας προς την πλευρά απ΄όπου έρχεται το φως.
Αν θέλετε να γίνει το φυτό σας πιο φουντωτό, μπορείτε να κόβετε τις κορυφές των κεντρικών κλαδιών ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο το φύλλωμα των χαμηλότερων κλαδιών. Επίσης αφαιρείτε τις παραφυάδες που βγαίνουν από το χώμα, δίπλα στον κορμό, για να αναπτυχθεί καλύτερα το κεντρικό φυτό.  Την άνοιξη, σε κάθε κεντρικό κλαδί θα δείτε μάτια απ΄όπου θα ξεπεταχτούν νέα κλαδάκια.  Καλό θα ήταν να δένετε τα κλαδιά της όταν ακόμα είναι μικρά για να πάρουν το σχήμα που εσείς θέλετε καθώς μεγαλώνουν.

Φίκος Lyrata (Ficus Lyrata)

Κλαδέψτε τις κορυφές με κοφτερό κλαδευτήρι (ΠΟΤΕ με μαχαίρι ειδικά πριονωτό) και χαράξτε με ένα κοπίδι κάτω από τα μάτια που θέλετε να διακλαδιστεί. Έτσι το lyrata αποκτάει μια πιο συμπαγή μορφή και το πιο σημαντικό: χωράει στο σπίτι.
Ο χυμός του είναι γαλακτώδης και τοξικός. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα χέρια γι αυτό πλύσιμο με νερό και σαπούνι μετά από την φροντίδα του είναι απαραίτητο.

Κέντια

Οι κέντιες, όπως και όλα τα φοινικοειδή, δεν κλαδεύονται γιατί το σχήμα τους και ο τρόπος ανάπτυξής τους δεν το επιτρέπουν.






dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου