Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Αλλάζουν και πάλι το μέτρο των αποδείξεων !!!!


Picture 0 for Μεγάλη ανατροπή στις αποδείξεις και αναδρομική εφαρμογή αφορολόγητουΑνατροπές στο σύστημα αποδείξεων - Αναδρομικά η μείωση του αφορολόγητου.
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων προδιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενώ επιβεβαίωσε ότι η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα έχει αναδρομική ισχύ από 01/01/2011.
Σχετικά με τις αποδείξεις, σχεδιάζεται η αύξηση του ποσοστού επί του εισοδήματος που είναι υποχρεωμένος να συλλέγει ένας φορολογούμενος.
Το ποσοστό αυτό είναι σήμερα στο 25% και εξετάζεται να αυξηθεί δραστικά φθάνοντας κλιμακούμενο έως και το 60% του εισοδήματος.
Ετσι, και σύμφωνα με το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο υπουργός, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 60.000 ευρώ, ενώ ένας φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ.
Τα μέχρι πρότινος ισχύοντα κίνητρα (επιστροφή φόρου) για τη συλλογή αποδείξεων μετατρέπονται πλέον σε... ποινή μη προσκόμισης καθώς οι φορολογούμενοι θα καλούνται να συγκεντρώνουν το νέο, αυξημένο ποσοστό έτσι ώστε να αποφεύγουν την επιπλέον φορολόγησή τους (με συντελεστή 10%) για το ποσό των αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης από το 2012
Ανάσα για έναν ακόμα χρόνο παίρνουν πάντως τα νοικοκυριά, καθώς, η πλήρης εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου του 2012.

Από τις 15 Οκτωβρίου 2011 θα εφαρμοστεί μόνο η ήδη ψηφισθείσα αύξηση που είναι 6 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, θα εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα καλείται κάθε οικογένεια που καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης να συγκεντρώσει τα παραστατικά για τον φετινό χειμώνα, μέσω των οποίων θα αποδεικνύονται και οι καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές.

Τα παρασταστικά θα αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω ίντερνετ ή ΚΕΠ και με βάση αυτές τις δαπάνες θα καταχωριστεί και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013.

Αναδρομικά το αφορολόγητο
Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε επίσης ότι το αφορολόγητο όριο των 5.000 θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Για συνταξιούχους, ηλικιωμένους (άνω των 65) και νέους κάτω των 30 ετών, το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 9.500 ευρώ.


Ο επιπλέον φόρος που προκύπτει από τις δύο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου –αρχικά στα 8.000 ευρώ και μετά στα 5.000 ευρώ- υπολογίζεται πλέον στα 700 ευρώ, ποσό που θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

Οσον αφορά στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, αυτό θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου και, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν πρόκειται να πλήξει το 80% των εργαζομένων. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε μάλιστα πριμ παραγωγικότητας για εργαζομένους σε υπηρεσίες που συνδέονται με έσοδα και δαπάνες.


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου