Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ: Υπέρ των Κυπριακών γεωτρήσεων τάσσεται η Ρωσία!!!!

sergey 300x206 Υπέρ των Κυπριακών γεωτρήσεων τάσσεται  η Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος της Λευκωσίας να διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε όλες τις πλευρές “να αποφύγουν βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση” και πρόσθεσε: “Ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν εντός των πλαισίων του Δικαίου της Θάλασσας”, όπως είπε.
“Συνεργαζόμαστε σθεναρά στα διεθνή θέματα, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ”, επισήμανε ο Λαβρόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τις έρευνες που ξεκίνησαν στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι “η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για την περίπτωση αυτή στη σύνοδο του 1982 του Δικαίου της Θάλασσας”.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, τόνισε ότι “όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του ΣΑ. Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυρής διεθνούς υποστήριξης”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη θέση της Μόσχας για τις έρευνες ως “ασπίδα για την Κύπρο”. 

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου