Γερό “μαχαίρι” μπαίνει στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος οι μειώσεις θα διαμορφωθούν μεσοσταθμικά στο 20% και θα περιληφθούν στο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ εντός του Οκτωβρίου.
Υπολογίζεται πως το μισθολογικό κόστος θα περικοπεί κατά 3 δις ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.
Βέβαια οι απώλειες για τους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα (π.χ. εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών , την Πολιτική Αεροπορία) θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες του 20% και αναμένεται να φθάσουν το 50%.
Κι αυτό καθώς βάσει του νέου μισθολογίου τα επιδόματα κόβονται άμεσα χωρίς δηλαδή τριετή περίοδο προσαρμογής.
Μάλιστα εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων εκτιμούν ότι το ψαλίδισμα των επιδομάτων μπορεί να φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.300 ευρώ τον μήνα.
Από την άλλη σε υπαλλήλους υπουργείων που δίνονται μικρά επιδόματα (π.χ. υπουργείο Απασχόλησης) οι απώλειες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 3% και 7%.
Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες δύο μήνες μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο τομέα , αυτό θα τεθεί σε ισχύ και στις ΔΕΚΟ επιφέροντας εισοδηματικές απώλειες έως και 40%.
Πιο αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση του IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο για “επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου” επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ.
“Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα”, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση μετά και από τις πιέσεις της τρόικας προχωρά στην άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα χωρίς να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής.
Αυτό θα επιφέρει «καθίζηση» στις αποδοχές των υπαλλήλων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών , το πρώην υπουργείο Οικονομίας και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας).
Εφαρμόζοντας άμεσα την αρχή «ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία», από τον Οκτώβριο θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων π.χ. υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ίδια προϋπηρεσία σε όλα τα υπουργεία.
Ταυτόχρονα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα τα οποία υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 100 και θα παραμείνουν μόνο τέσσερα: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης). Επίσης θα παραμείνουν ως έχουν τα επιδόματα εορτών και αδείας που ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ετησίως.
Σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον «επιδόματα παραγωγικότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου