Ενας πολύ σημαντικός αριθμός αστυνομικών θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να λάβει είτε εξαιρετικά μειωμένη είτε ακόμα και αρνητική μισθοδοσία για το επόμενο τρίμηνο! Αυτό προκύπτει από τρία δεδομένα :
α) η πλειονότητα των αστυνομικών αμείβεται με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές που απέχουν κατά πολύ από τις αντίστοιχες του υπολοίπου δημοσίου τομέα
β) ένα μεγάλο δε ποσοστό έχει λάβει κάποιο δάνειο (κυρίως στεγαστικό) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , του οποίο η εξυπηρέτηση του γίνεται αυτόματα με άμεση παρακράτηση από τη μισθοδοσία και
γ) τους επόμενους τρεις μήνες θα γίνει η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς (να θυμίσουμε εδώ ότι ισχύει αναδρομικά!)
Αυτό σημαίνει ότι ένα αστυνομικός με χαμηλές αποδοχές , ο οποίος έχει και ένα στεγαστικό δάνειο , μετά από όλες τις παρακρατήσεις είτε δεν θα λάβει τίποτα είτε λάβει ένα ποσό συμβολικό(!) είτε θα λάβει ακόμη και αρνητική μισθοδοσία! (δηλαδή θα οφείλει και από πάνω!).
Αν δε υπολογίσουμε και το έκτακτο τέλος ακινήτων , το οποίο θα κληθεί να πληρώσει στο ίδιο χρονικό διάστημα , τότε , μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του αστυνομικού προσωπικού θα περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτό αφορά κυρίως το κατώτερο προσωπικό το οποίο όμως είναι αυτό που δίνει την καθημερινή μάχη στου δρόμους.
Δηλαδή , για να το πούμε απλά και κατανοητά , φανταστείτε για τρεις μήνες το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών που είναι στους δρόμους να είναι ουσιαστικά απλήρωτοι.
Από την άλλη μεριά επίσης το 51% του συνολικού αστυνομικού προσωπικού θα λάβει μισθοδοσία αρκετά κάτω των 1.000 ευρώ. Εδώ μιλάμε για μεγαλύτερους σε ηλικία και βαθμό αστυνομικούς με αυξημένες όμως οικογενειακές υποχρεώσεις.
Για την Ελληνική Αστυνομία πολλά μπορεί να γράψει και να πει ο καθένας (αναλόγως της προσωπικής του οπτικής) .Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι οι αμοιβές τους και οι συνθήκες εργασίας απέχουν κατά πολύ από τις αντίστοιχες του υπολοίπου δημοσίου τομέα.
Πρέπει κάποτε να πούμε τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα και να παραδεχτούμε την πραγματικότητα. Ο αστυνομικός δεν αμείβεται. Αυτή είναι η αλήθεια. Και επειδή δεν έχει τη δυνατότητα απεργίας δεν μπορεί να απαιτήσει δυναμικά καλυτέρευση των αποδοχών (όπως τόσα χρόνια πράττουν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι του στον δημόσιο τομέα).
Αυτή τη στιγμή ιδιωτικοί φύλακες κερδίζουν (σε αρκετές περιπτώσεις) παραπάνω από ένα αστυνομικό!
Με τα οικονομικά μέτρα όμως η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο. Χιλιάδες οικογένειες αστυνομικών δεν θα μπορούν να αντεπεξέρθουν. Και μη πει κάποιος ότι αυτό ισχύει και για χιλιάδες άλλους δημόσιου υπάλληλους (σαφώς και ισχύει ,όχι όμως στον ίδιο βαθμό).
Η διαφορά είναι ότι σε κάθε οργανωμένη πολιτεία υπάρχουν ορισμένοι ρόλοι που πρέπει συνεχώς να ασκούνται αποτελεσματικά. Αυτό είναι θεμελιώδες δικαίωμα και ταυτόχρονη υποχρέωση. Δηλαδή ο πολίτης έχει δικαίωμα στην ασφάλεια του , της δικής του, της οικογένειας του και της περιουσίας του. Το δικαίωμα αυτό του πολίτης είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση της πολιτείας να του το παρέχει.
Ας απαντήσει κάποιος πως αυτή η υποχρέωση και το δικαίωμα ταυτόχρονα θα εκπληρωθούν , με το μεγαλύτερο μέρος του αστυνομικού προσωπικού να μην είναι σε θέση για τρεις μήνες να καλύψει τις βασικές βιοποριστικές του ανάγκες. Πολύ απλά δεν γίνεται. Δε μπορείς να έχεις καμία απαίτηση από κάποιον να εκτελέσει το λειτούργημα του όταν για τρεις μήνες τον καταδικάζεις σε οικονομική απόγνωση.
Το θέμα των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών είναι κεφαλαιώδες και ύψιστης σημασίας.
Οι ΑegeanTimes θα επανέρθουν στο θέμα αυτό με επίσημα στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις.
Αυτό που προέχει όμως άμεσα και είναι θέμα πλέον εθνικής ασφάλειας, είναι να βρεθεί μια λύση στο επικείμενη κατάσταση. Κανείς αστυνομικός δε πρέπει να λάβει είτε εξαιρετικά μειωμένη είτε ακόμα και αρνητική μισθοδοσία. Είναι το ελάχιστο που η πολιτεία πρέπει να κάνει. Δεν είναι δυνατόν να είναι απλήρωτο το προσωπικό σε αυτές τις συνθήκες. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου