Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Δίδακτρα και λογαριασμοί στις αποδείξεις....

Διευκρινίσεις για το μέτρο συλλογής των αποδείξεων έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μετά το σάλο που έχει προκληθεί.

Όπως αναφέρει, το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Πλέον όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος, αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών. Δηλαδή: ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ.

Ο κ. Βενιζέλος στράφηκε κατά των ΜΜΕ λέγοντας: «Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ) και πως αυτοί οι κανόνες, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, «θα αποκαταστήσουν την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα».

Χθες,στη διάρκεια συνέντευξης  Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε παράδειγμα, λέγοντας πως για εισόδημα 50.000 – 60.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ύψους 30.000 ευρώ, δηλαδή το 50 - 60% του εισοδήματος που θα δηλώσουν, ενώ για δηλωθέν εισόδημα 100.000 ευρώ, αποδείξεις ύψους 60.000 ευρώ.

Πάντως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει ακόμη ορισθεί. Χαρακτηριστικά είπε ότι το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο του 25% του εισοδήματός τους, όμως δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους,

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε πως δεν ήταν συγκεκριμένες αλλά ένα παράδειγμα. Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου. «Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.

Το μέτρο θα ισχύσει με την φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Όλα τα μέτρα αυτά προκειμένου να αποδώσουν το 2012 πρέπει εφόσον αφορούν την φορολογική δήλωση του 2012 να αφορούν τα εισοδήματα του 2011.



πηγη  http://www.protothema.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου