Χωρίς κιμά και παραδοσιακή παχιά μπεσαμέλ, δοκιμάστε ένα αλλιώτικο παστίτσιο, πιο ελαφρύ, με βασική πρωταγωνίστρια την μελιτζάνα.
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
► 2 μέτριες μελιτζάνες, μισοξεφλουδισμένες (αφαιρέστε λουρίδες από το φλούδι)
► Αλάτι
► Ελαιόλαδο
► Πιπέρι λευκό
► 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
► 2 ½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
► 1 φλιτζάνι γάλα
► 1/2 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη ή ξυσμένη, κατά προτίμηση φρέσκια
► Πιπέρι καγιέν, όσο θέλετε
► Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
► 1 ½ φλιτζ. μακαρόνι κοφτό, πένες ή ριγκατόνι
► 1 φλιτζ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη και 2-3 κουταλιές για να πασπαλίσετε
► 2 αβγά μεγάλα, χτυπημένα ελαφρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τις μελιτζάνες σε κύβους ενός εκατοστού. Αλατίστε τις και αφήστε σε τρυπητό μία ώρα ή περισσότερο, ακόμα και μια νύχτα, στο ψυγείο. Ξεπλύνετε βιαστικά με κρύο νερό και στεγνώστε με χάρτινη πετσέτα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C. Λαδώστε πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ ή βαθύ ταψί. Σε τηγάνι βάλτε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο να κάψει και, σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε τις μισές μελιτζάνες για 3 λεπτά. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε περίπου 4 λεπτά, μέχρι η μελιτζάνα να μαλακώσει και να ροδίσει. Βγάλτε από το τηγάνι, βάλτε 2-3 κουταλιές λάδι και επαναλάβατε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι σε 3 κουτ. λάδι για περίπου 5 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι - να μαλακώσει, αλλά να μη ροδίσει. Πασπαλίστε με αλεύρι και σοτάρετε ανακατεύοντας άλλα 2 λεπτά. Βγάλτε από τη φωτιά και σιγά σιγά προσθέστε το γάλα και την ντομάτα. Βάλτε το μείγμα να πάρει βράση, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα. Δοκιμάστε και βάλτε αλάτι, πιπέρι λευκό, καγιέν και μοσχοκάρυδο και αφήστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Μεταφέρετε σε μεγάλη γαβάθα.
Βράστε το κοφτό μακαρονάκι ή ό,τι άλλο ζυμαρικό διαλέξετε 2 λεπτά λιγότερο απ' όσο λέει στη συσκευασία και στραγγίστε καλά. Μεταφέρετε ζυμαρικά και μελιτζάνες στη γαβάθα με τη σάλτσα και ανακατέψτε, να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάλτε το τυρί, ανακατέψτε, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Ανακατεύοντας, προσθέστε τα αβγά.
Μεταφέρετε το μείγμα στο λαδωμένο σκεύος, πασπαλίστε με 2-3 κουταλιές τυρί και τοποθετήστε το μέσα σε μεγαλύτερο βαθύ ταψί. Βάλτε στο φούρνο και γεμίστε το μεγαλύτερο ταψί με βραστό νερό, να έρθει ώς τη μέση του σκεύους με το φαγητό. Ψήστε περίπου για 40 λεπτά, ώσπου να κοχλάζει ζωηρά και να πήξει το παστίτσιο. Σερβίρετέ το ζεστό.
► 2 μέτριες μελιτζάνες, μισοξεφλουδισμένες (αφαιρέστε λουρίδες από το φλούδι)
► Αλάτι
► Ελαιόλαδο
► Πιπέρι λευκό
► 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
► 2 ½ κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
► 1 φλιτζάνι γάλα
► 1/2 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη ή ξυσμένη, κατά προτίμηση φρέσκια
► Πιπέρι καγιέν, όσο θέλετε
► Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
► 1 ½ φλιτζ. μακαρόνι κοφτό, πένες ή ριγκατόνι
► 1 φλιτζ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη και 2-3 κουταλιές για να πασπαλίσετε
► 2 αβγά μεγάλα, χτυπημένα ελαφρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τις μελιτζάνες σε κύβους ενός εκατοστού. Αλατίστε τις και αφήστε σε τρυπητό μία ώρα ή περισσότερο, ακόμα και μια νύχτα, στο ψυγείο. Ξεπλύνετε βιαστικά με κρύο νερό και στεγνώστε με χάρτινη πετσέτα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C. Λαδώστε πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ ή βαθύ ταψί. Σε τηγάνι βάλτε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο να κάψει και, σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε τις μισές μελιτζάνες για 3 λεπτά. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε περίπου 4 λεπτά, μέχρι η μελιτζάνα να μαλακώσει και να ροδίσει. Βγάλτε από το τηγάνι, βάλτε 2-3 κουταλιές λάδι και επαναλάβατε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι σε 3 κουτ. λάδι για περίπου 5 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι - να μαλακώσει, αλλά να μη ροδίσει. Πασπαλίστε με αλεύρι και σοτάρετε ανακατεύοντας άλλα 2 λεπτά. Βγάλτε από τη φωτιά και σιγά σιγά προσθέστε το γάλα και την ντομάτα. Βάλτε το μείγμα να πάρει βράση, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα. Δοκιμάστε και βάλτε αλάτι, πιπέρι λευκό, καγιέν και μοσχοκάρυδο και αφήστε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Μεταφέρετε σε μεγάλη γαβάθα.
Βράστε το κοφτό μακαρονάκι ή ό,τι άλλο ζυμαρικό διαλέξετε 2 λεπτά λιγότερο απ' όσο λέει στη συσκευασία και στραγγίστε καλά. Μεταφέρετε ζυμαρικά και μελιτζάνες στη γαβάθα με τη σάλτσα και ανακατέψτε, να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάλτε το τυρί, ανακατέψτε, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Ανακατεύοντας, προσθέστε τα αβγά.
Μεταφέρετε το μείγμα στο λαδωμένο σκεύος, πασπαλίστε με 2-3 κουταλιές τυρί και τοποθετήστε το μέσα σε μεγαλύτερο βαθύ ταψί. Βάλτε στο φούρνο και γεμίστε το μεγαλύτερο ταψί με βραστό νερό, να έρθει ώς τη μέση του σκεύους με το φαγητό. Ψήστε περίπου για 40 λεπτά, ώσπου να κοχλάζει ζωηρά και να πήξει το παστίτσιο. Σερβίρετέ το ζεστό.
πηγη http://www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου