Την ίδια ώρα, η Αγροφυλακή θυμίζει κάτι από υπηρεσία «φάντασμα». Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες το Σώμα παραμένει ακέφαλο, αφού ο αρχηγός έχει υποβάλει την παραίτησή του. Οι αγροφύλακες έχουν «παραδώσει τα όπλα» και η υπηρεσία λειτουργεί με ημερομηνία λήξης. Άλλωστε, πώς να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια υπηρεσία, όταν έχει αφεθεί στη μοίρα της και οι υπάλληλοί της απλά περιμένουν να μεταταγούν σε νέο αντικείμενο με καινούρια καθήκοντα; Οι μαρτυρίες κατοίκων αγροτικών περιοχών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στα «Επίκαιρα» για αγροφύλακες που υπάρχουν, αλλά δεν τους βλέπει κανείς είναι δεκάδες.
Ο κ. Χρήστος είναι παραγωγός στην περιο χή των Ιωαννίνων. Όπως ο ίδιος σημειώνει στα «Επίκαιρα», η παρουσία αγροφυλάκων είναι κάτι σπάνιο, ειδικά τους τελευταίους μήνες. «Σπάνια βλέπουμε αγροφύλακα στα χωράφια μας. Στην αρχή βλέπαμε κάποιους, αλλά τον τελευταίο χρόνο τίποτα», υπογραμμίζει με νόημα στα «Επίκαιρα». Παρόμοια είναι η δήλωση και του κ. Γιώργου Λαγκάκη, ο οποίος είναι παραγωγός από την Κρήτη. «Δεν υπάρχουν αγροφύλακες, ειδικά τους τελευταίους μήνες» λέει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι αγροφύλακες έχουν διαφορετική γνώμη. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ελληνικής Αγροφυλακής (ΠΟΥΕΑ) κ. Ευάγγελος Καναβίτσας ήταν κατηγορηματικός: «Βέβαια εξακολουθεί και λειτουργεί η Αγροφυλακή ως Σώμα, μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, και το αρχηγείο βρίσκεται στη Συγγρού», σημείωσε στα «Επίκαιρα».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα «Επίκαιρα» προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το αρχηγείο της Ελληνικής Αγροφυλακής στα τηλέφωνα που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η επικοινωνία όμως κατέστη αδύνατη. Η κλήση στον πρώτο αριθμό τηλεφώνου επικοινωνίας βγαίνει γραμμή φαξ, αν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου υπάρχει άλλος αριθμός φαξ. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο αριθμό, ύστερα από πολύωρες, επίμονες προσπάθειες, απάντησε μία υπάλληλος της υπηρεσίας, που, όταν ρωτήθηκε από τα «Επίκαιρα» για το πώς θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με το αρχηγείο, παρέπεμψε σε άλλον τηλεφωνικό αριθμό. Μόνο που και σε αυτόν οι κλήσεις αποδείχτηκαν μάταιες: Ένα ηχογραφημένο μήνυμα που ενημέρωνε ότι η συνομιλία καταγράφεται και μετά σιωπή.
Στα αρχηγεία της ΕΛ.ΑΣ. ή της Πυροσβεστικής η απάντηση σε τηλεφωνικές κλήσεις είναι κάτι παραπάνω από άμεση. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για σώματα ασφαλείας που η ταχύτητα στην ενημέρωση του προβλήματος και στη συνέχεια η παρέμβαση των υπευθύνων είναι σε κάποιες περιπτώσεις ζήτημα ζωής και θανάτου. Αν αυτή είναι εικόνα αρχηγείου υπηρεσίας που υποτίθεται ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, τότε μάλλον χρειάζονται... επείγοντα μαθήματα.
35 εκατ. ευρώ σε μια διαλυμένη υπηρεσία
Ωστόσο, το ζήτημα που τίθεται δεν έχει να κάνει με τους αγροφύλακες, αλλά με την ίδια την Πολιτεία, που φάσκει και αντιφάσκει. Οι υπάλληλοι της Αγροφυλακής απλά εκτελούν εντολές. Όταν μια υπηρεσία έχει αφεθεί στην τύχη της, ελέω κατάργησής της, πώς να παράγει έργο; Η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτή που απαξίωσε το έργο της Ελληνικής Αγροφυλακής, ανακοινώνοντας την κατάργησή της. Κι όμως, αντί να προχωρήσει στην τελική ψήφιση του νομοσχέδιου, προτίμησε να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της Αγροφυλακής, παρόλο που τη θεωρούσε «περιττή». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, το συνολικό ύψος των κονδυλίων που διατέθηκαν για την Ελληνική Αγροφυλακή ανήλθαν στα 33.977.000 εκατ. ευρώ.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο διατέθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ σε ένα κομμάτι της κρατικής μηχανής, το έργο του οποίου δεν θεωρούνταν αναγκαίο; Με τη λογική της κυβέρνησης, τα χρήματα αυτά σπαταλήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά, μια και οι 1.500 αγροφύλακες θα μπορούσαν να μεταταγούν στις δασικές υπηρεσίες με διαδικασίες-εξπρές, ώστε να προστατευτεί καλύτερα το δασικό κεφάλαιο της χώρας. Εκτός κι αν η κατάργηση της Αγροφυλακής γίνεται για λόγους πολιτικούς και όχι... αναγκαιότητας. Η όλη ιστορία θυμίζει κάτι από τη ρήση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσό μερικές δεκαετίες πριν: «Στην πολιτική διαδέχεται κανείς ηλιθίους και αντικαθίσταται από ανίκανους»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου