Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Βιολογικές Καλλιέργειες – Όσπρια στο Δομοκό Φθιώτιδας

ΦΑΚΕΣ ΒΟΥΖΙΟΥ – ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΟΣΠΡΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΦΑΚΕΣ – ΦΑΣΟΛΙΑ – ΡΕΒΥΘΙΑ – ΦΑΒΑ – ΣΙΤΑΡΙ

Βιολογικές Καλλιέργειες – Όσπρια στο Δομοκό Φθιώτιδας (ΛΑΜΙΑ, Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ)

ΠΡΟΪΟΝΤΑ:


Βιολογικές Φακές – Φασόλια – Ρεβύθια – Φάβα – Σιτάρι
Παραγωγή – Επεξεργασία – Τυποποίηση – Διανομή Πανελλαδικά
Εμπόριο – Χονδρική & Λιανική

Ιδιοπαραγόμενοι Σπόροι – Διαλογή – Διανομή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

Παρεχόμενη Υπηρεσία: Καθαριστήριο Οσπρίων

Καθαρισμός Οσπρίων
Διαλογή Σπόρων – Οσπρίων - Σίτου
Σποροπαραγωγή Σίτου

Εμπόριο βιολογικών προϊόντων – Διανομή / Αποστολή σε όλη την Ελλάδα
Ηλεκτρονικό Κατάστημα – E-shop – Online Αγορές

Επικοινωνία:
Υπεύθυνος: Μακρυγιάννης Αθανάσιος – Τηλ.: 6937602867
www.fakesvouziou.gr – e-mail: fmakrigianni@hotmail.com


Το 1934 το ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας σε συνεργασία με την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαμίας, η οποία διακινούσε τα αγροτικά προϊόντα προτείνει στον πρόεδρο Συνεταιρισμού του Δ. Διαμερίσματος Βουζίου να καλλιεργήσουν οι γεωργοί του χωριού εδώδιμη φακή πλατύσπερμη.
Διστακτικά τρεις παραγωγοί καλλιεργούν τέσσερα στρέμματα σε περιοχή με αργιλικά πετρώματα εμπλουτισμένα με το συστατικό «μοντμορινολίνη».

Ο σπόρος είναι πλατύσπερμος και τον διακρίνει το «χύλωμα» κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, η ιδιαίτερη γεύση της. Καθώς επίσης και το πράσινο χρώμα της τονίζει τη φρεσκάδα της.
Εξ' αιτίας αυτής της γεύσης της παίρνει βραβείο γεύσης στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1958 και το 1962 γίνεται προσπάθεια συσκευασίας του προϊόντος με χειρωνακτικό τρόπο και έχοντας ως λογότυπο αυτό της ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Λαμίας.

Η καλλιέργεια γινόταν για κάλυψη οικογενειακών αναγκών και συγγενικών προσώπων και τα στρέμματα ανερχόντουσαν σε σαράντα.

Η σπορά γίνεται το Νοέμβριο με παρεμφερή τρόπο με τα σιτηρά. Το Μάρτιο γίνεται το σκάλισμα (βοτάνισμα) χειρονακτικά. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου γίνεται το ξερίζωμα του φυτού χειρωνακτικά το οποίο παραμένει στο χωράφι για μια εβδομάδα περίπου. Στη συνέχεια, αλωνίζουμε το φυτό με παραδοσιακή αλωνιστική μηχανή η οποία κάνει το διαχωρισμό φυτού-καρπού.

Παίρνουμε τον καρπό και κάνουμε διαλογή με τη μέθοδο λυχνίσματος αφαιρώντας τα ξένα σώματα. Στη συνέχεια το προϊόν «ψήνεται» (απεντόμωση) σε παραδοσιακό φούρνο προκειμένου να απαλλαγεί από ζωντανούς οργανισμούς.


Καλλιέργεια μετά το 2005
Από το 2005 και με την ένταξη μας στα Βιολογικά προγράμματα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα στην καλλιέργεια της. Δημιουργείται ομάδα παραγωγών στην έδρα του δήμου στην οποία γίνεται μέλος η παραγωγός Φωτεινή Μακρυγιάννη,η οποία χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων και ενταγμένη πλέον στη βιολογική καλλιέργεια καθετοποιεί την παραγωγή της. Προβάλλει το προιόν παίρνοντας μέρος στις εκθέσεις Ecofestival, Detrop, Π.Ε. Λαμίας, 1η Agrotika Λαμίας, Agrofestival, Εμποροβιομηχανική Καρδίτσας.
Στην επεξεργασία του προϊόντος χρησιμοποιείται πλέον και σύγχρονη αλωνιστική μηχανή, καθαριστήριο οσπρίων το οποίο στηρίζεται στην αρχή του λυχνίσματος και πριν την τυποποίηση γίνεται και ποιοτικός έλεγχος.
Σημεία διάθεσης του προϊόντος στον τόπο παραγωγής στο Βούζι Δομοκού και στους αποθηκευτικούς μας χώρους στο Δομοκό στη θέση «Νταμάρια».



ΠΗΓΗ   http://www.fakesvouziou.4ty.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου